Președintele polonez Andrzej Duda a declarat marți că s-ar putea întâlni săptămâna aceasta cu Donald Trump în timpul vizitei pe care o va efectua la New York, caz în care va deveni al doilea lider european important ce se va întâlni cu fostul președinte republican în timpul campaniei electorale din Statele Unite, relatează Reuters.

Andrzej Duda alaturi de Donald Trump la Casa Alba in 2019Foto: Shawn Thew / DPA / Profimedia Images

Duda, un fost membru al partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), a fost unul dintre partenerii inernaționali preferați ai lui Donald Trump în timpul mandatului acestuia la Casa Albă. Consilierul principal al lui Duda a declarat anterior că acesta și fostul președinte al SUA au păstrat legătură și după ce Donald Trump a fost înfrânt de Joe Biden la alegerile prezidențiale din 2020.

„Dacă există o astfel de posibilitate, deoarece depinde și de program, mă voi întâlni social cu Donald Trump”, le-a spus Duda reporterilor polonezi înainte să urce în avionul care urmează să îl ducă la New York.

El a fost întrebat despre acest subiect după ce tabloidul polonez Fakt și portalul de știri WP.pl au scris pe surse că o întâlnire informală între Duda și Trump urmează să aibă loc la New York, unde președintele polonez urmează să se întâlnească cu Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Un oficial al echipei de campanie a lui Trump a declarat pentru Reuters că fostul președinte se va întâlni într-adevăr cu Andrzej Duda.

Trump se află la New York pentru a participa la procesul în care este inculpat pentru presupuse falsificări ale unor documente contabile pentru a ascunde o plată în bani făcută fostei starlete porno Stormy Daniels cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2016.

Deși Trump este inculpat în mai multe dosare penale, analiștii consideră că acesta este cel care are cele mai mari șanse să se încheie cu un verdict înaintea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie.

Agenția Reuters notează că numeroși lideri europeni sunt îngrijorați de perspectiva întoarcerii lui Trump la Casa Albă din cauza declarațiilor conciliante făcute de acesta față de Rusia.

Viktor Orban a declarat după ce s-a întâlnit cu Trump că acesta „nu va da un bănuț” Ucrainei

Polonia este o susținătoare puternică a Ucrainei și atât președintele Duda, cât și premierul Donald Tusk, au îndemnat Congresul american să deblocheze pachetul de asistență militară în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat Kievului.

„Dacă el chiar se va întâlni (cu Trump), ne-am aștepta ca el să ridice ferm problema alinierii clare cu Occidentul și Europa în privința conflictului ruso-ucrainean”, le-a spus Tusk marți reporterilor cu privire la Duda.

Tusk a mai spus că ministrul său de externe îl va informa pe Duda despre importanța accelerării livrării de arme americane pentru Polonia.

În luna martie Trump s-a întâlnit în SUA cu premierul ungar Viktor Orban, care a declarat după întrevederea ce a avut loc în Florida că dacă republicanul se va întoarce la Casa Albă războiul din Ucraina va înceta.

„El nu va da un bănuț pentru războiul ucraineano-rusesc și, prin urmare, războiul va înceta”, a declarat Viktor Orban pentru televiziunea publică din Ungaria.

Donald Tusk a mai declarat marți că avea impresia că aproape toată lumea din Polonia a înțeles că o victorie a lui Trump ar fi în detrimentul „securității Poloniei, Europei și viitorului NATO”.