Donald Trump va sosi luni la un tribunal din New York și va deveni primul fost președinte american care va fi judecat într-un dosar penal, scrie BBC.

Donald TrumpFoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

El este acuzat că și-a falsificat documentele contabile pentru a ascunde o plată în bani făcută lui Stormy Daniels, un fost star de film pentru adulți, cu puțin timp înainte de alegerile din 2016.

Domnul Trump, în vârstă de 77 de ani, riscă până la patru ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. El a pledat nevinovat.

Procesul istoric al lui Trump va avea loc pe fundalul campaniei sale prezidențiale și s-ar putea, dacă va pierde procesul, să devină un infractor condamnat cu doar câteva luni înainte ca alegătorii să se prezinte la urne în noiembrie.

„Este fără precedent”, a spus Alex Keyssar, profesor de istorie și politici publice la Kennedy School de la Universitatea Harvard.

Procesul, care va începe luni cu selecția juriului, este de așteptat să dureze șase până la opt săptămâni și se va concentra pe o rambursare pe care Trump i-a făcut-o fostului său avocat Michael Cohen.

Cohen, în vârstă de 57 de ani, susține că i s-a ordonat să-i plătească doamnei Daniels 130.000 de dolari în schimbul tăcerii ei despre o presupusă aventură cu Trump. Plata în sine nu era ilegală, dar Procuratura Districtului din Manhattan susține că domnul Trump a comis o infracțiune prin înregistrarea necorespunzătoare în contabilitate a operațiunii.

În total, el este acuzat de 34 de infracțiuni de falsificare a înregistrărilor comerciale de gradul I. Pentru a ajunge la un verdict, toți cei 12 jurați trebuie să cadă de acord dacă Trump este vinovat sau nu.

Trump a făcut mai multe încercări nereușite de a amâna procesul cu juriu și de a-l muta din Manhattan, care este dominat de democrați.

Remarcile sale despre acest caz, pe care l-a descris în repetate rânduri ca fiind motivat politic, l-au determinat pe judecător să impună un ordin care îi interzice să facă comentarii publice despre persoane legate de caz, inclusiv despre martori.

Acest caz penal este doar unul dintre cele patru cu care se confruntă Donald Trump anul acesta. Dar ar putea fi singurul proces care va avea loc înainte de revanșa sa electorală din 2024 cu președintele Joe Biden.