Serviciile de securitate rusești (FSB) au anunțat luni că persoanele arestate cu o zi în urmă în Daghestan, în Caucazul rus, și acuzate că pregăteau un atentat au de asemenea legătură cu autorii atacului comis la o sală de concerte de lângă Moscova, scrie AFP.

Republica DaghestanFoto: Murad Bagandov / Sputnik / Profimedia

Comitetul național antiterorism din Rusia (NAK) anunțase duminică arestarea la Mahacikala și Kaspiisk, în Republica autonomă Daghestan, a trei persoane care plănuiau să „comită o serie de infracțiuni teroriste”, la zece zile după atentatul de la Crocus City Hall.

Rusia se află în stare de alertă maximă în urma atacului armat care a avut loc la o sală de concerte de la periferia Moscovei pe 22 martie - cel mai sângeros atac din ultimii 20 de ani în țară, soldat cu cel puțin 144 de morți.

Venind cu precizări luni, serviciile de securitate rusești au afirmat că aceste persoane - cetățeni străini - „pregăteau un act terorist în locuri publice la Kaspiisk”, un oraş situat în apropiere de capitala Daghestanului, o republică rusă instabilă din Caucaz cu populaţie majoritar musulmană.

NAK anunțase duminică arestarea a trei persoane, dar FSB a menționat luni arestarea a patru indivizi, care se aflau în posesia unui dispozitiv exploziv improvizat şi unor arme automate.

FSB a afirmat de asemenea luni că persoanele arestate „erau direct implicate în finanțarea și furnizarea de mijloace de teroare autorilor atacului terorist comis pe 22 martie 2024” la Crocus City Hall.

Atacul de la această sală de concerte de lângă Moscova a fost revendicat de către organizaţia jihadistă Statul Islamic (ISIS), însă autorităţile ruse insistă să facă aluzie la o pistă ucraineană.

În total, 12 persoane au fost arestate după acest masacru, inclusiv patru presupuşi autori - originari din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde gruparea ISIS este activă.

FSB a anunţat și vineri seară că a arestat trei „cetăţeni dintr-o ţară din Asia Centrală” care plănuiau un atentat cu bombă în sud-vestul Rusiei.

Citește și: