Endre Konya, bărbatul acuzat de pedofilie și a cărui grațiere de către președinta Ungariei, Katalin Novak, a provocat un scandal în Ungaria și a dus la demisia lui Novak, are origini în județul Covasna. Tatăl său a fost profesor de educație fizică în localitatea Zăbala, unde acum este o sală de sport care îi poartă numele, scriu jurnaliștii de la Investigatoria.

Katalin NovakFoto: ZX / Alamy / Alamy / Profimedia

Jurnaliștii de la Investigatoria arată că tatăl lui Endre Konya a fost un om apreciat de comunitate și, într-un articol scris drept omagiu pentru fostul profesor din județul Covasna, se face referire la fiul profesorului, care poartă același nume și care „locuiește în Ungaria”.

Mama bărbatului grațiat a jucat într-un documentar regizat de Zsolna Ugron, o scriitoare din Cluj apropiată de familia premierului Viktor Orban din Ungaria, conform presei maghiare, citate de Investigatoria.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia sâmbătă, în contextul în care partidele de opoziție au tot făcut apel ca aceasta să se retragă din funcție din cauza deciziei de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii.

Fostul director adjunct al căminului pe care l-a grațiat fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare și i-a fost interzis timp de 5 ani să lucreze cu tineri sub 18 ani pentru că a fost complice al directorului căminului în a forța pe unii dintre băieți să-și retragă acuzațiile.

Fostul director a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor băieți minori în perioada 2004-2016.

Acest lucru a declanșat un val de proteste împotriva lui Novak, care este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban și fostul său ministru al familiei.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat joi că va modifica Constituția pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, în urma controversei provocată de Novak.

Citește și: