Șeful Bisericii Reformate Maghiare, Zoltan Balog, ar fi cel care ar fi convins-o pe președinta Ungariei, Katalin Novak, să grațieze un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii, scrie presa maghiară.

Katalin Novak, Viktor Orban și Zoltan Balog, în timpul unui evenimentFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Zoltan Balog, liderul Bisericii Reformate Maghiare, fost ministru, consilier al lui Novak, a jucat un rol important în cazul grațierii, au declarat pentru Direkt36 și Telex mai multe surse independente apropiate guvernului și cancelariei șefului statului.

O sursă apropiată președintei Ungariei a precizat că atunci când a izbucnit scandalul grațierii, colegii lui Novak și chiar echipa prim-ministrului Viktor Orban i-au cerut lui Balog o explicație. Episcopul s-a apărat spunând că nu este decizia lui personală, dar câțiva oameni din conducerea bisericii au vrut ca bărbatul să fie grațiat.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia în contextul în care partidele de opoziție au tot făcut apel ca aceasta să se retragă din funcție din cauza deciziei acesteia de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii.

Fostul director adjunct al căminului pe care l-a grațiat fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare și i-a fost interzis timp de 5 ani să lucreze cu tineri sub 18 ani pentru că a fost complice al directorului căminului în a forța pe unii dintre băieți să-și retragă acuzațiile.

Fostul director a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor băieți minori în perioada 2004-2016.

Acest lucru a declanșat un val de proteste împotriva lui Novak, care este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban și fostul său ministru al familiei.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat joi că va modifica Constituția pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, în urma controversei provocată de Novak.

Prima femeie președinte a Ungariei și-a dat demisia după nici doi ani de funcție

În martie 2022, ea a devenit prima femeie care a ocupat această funcție protocolară în Ungaria.

Novak a fost secretar de stat la Minsterul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021. Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată.

Ea are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa, a trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.