Partidele de opoziție din Ungaria au cerut demisia președintei Katalin Novak din cauza deciziei acesteia de a grația un bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz în care directorul unui orfelinat abuza sexual copiii, relatează Reuters.

Katalin NovákFoto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

În timp ce decizia lui Katalin Novak de a grația câteva zeci de persoane în aprilie 2023, înaintea vizitei Papei Francisc, era cunoscută, publicația de știri maghiară 444.hu a raportat, citând documente judecătorești, că directorul adjunct al casei de copii se numără printre aceștia.

Acest lucru a declanșat un val de proteste împotriva lui Novak, care este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban și al fostului său ministru al familiei.

Biroul lui Novak și purtătorul de cuvânt al guvernului nu au răspuns la întrebările trimise de Reuters prin e-mail miercuri.

„Sub președinția mea nu a existat și nu va exista grațiere pentru pedofili și așa a fost și în acest caz”, a declarat Novak marți, potrivit agenției de presă MTI. Ea a adăugat că raționamentul din spatele deciziei ei nu a fost public și toate grațierile iscă divizare prin natura lor.

Fostul director adjunct al căminului pe care l-a grațiat fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare și i-a fost interzis timp de 5 ani să lucreze cu tineri sub 18 ani pentru că a fost complice al directorului căminului în a forța pe unii dintre băieți să-și retragă acuzațiile.

Fostul director a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor băieți minori în perioada 2004-2016.

Partidele de opoziție, Coaliția Democrată, Momentum, LMP, Parbeszed, Jobbik și socialiștii au cerut ca Novak să demisioneze. De asemenea, partidul de extrema-dreapta Mi Hazank (Patria noastră) a criticat-o aspru.

„Sunt nedumerită de decizia lui Katalin Novak ca ființă umană și ca mamă”, a spus președintele Momentum, Anna Donath, într-o declarație miercuri, adăugând că decizia este „de neînțeles din punct de vedere moral”.