Parlamentul de la Budapesta a ales joi, pentru prima dată, o femeie la preşedinţia Ungariei, în persoana lui Katalin Novak pentru un mandat de cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz, anunță agenția Reuters.

Katalin Novak alaturi de premierul Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Novak, fost ministru al familiei şi care îşi va prelua mandatul la 10 mai, a primit 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), în timp ce candidatul opoziţiei, Peter Rona, a primit 51 de voturi.

În primul ei discurs în calitate de preşedintă aleasă, Novak a promis să fie „o bună şefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranităţii”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă invazia rusă în Ucraina”.

Premierul ungar Viktor Orban a condamnat la rândul său invazia rusească din Ucraina, imediat după ce președintele Vladimir Putin a ordonat declanșarea „operațiunii militare speciale” în țara vecină.

La începutul lunii martie Orban, considerat un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Ungaria își va reconsidera politica externă din cauza războiului din Ucraina. Unii analiști au pus însă această declarație pe seama alegerilor parlamentare care vor avea loc în Ungaria luna viitoare.

Orban a anunțat pe 7 martie că Ungaria nu va permite transporturi de arme către Ucraina să îi tranziteze teritoriul.

Cine este Katalin Novak

Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani şi mamă a trei copii, a fost vicepreşedinte al Fidesz, până la congresul partidului din luna noiembrie a anului trecut

Ea are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa, a trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

Într-un interviu acordat în luna decembrie site-ului de știri index.hu, Novak a respins acuzațiile că va fi o marionetă a lui Viktor Orban, la guvernare de peste un deceniu, perioadă în care și-a consolidat controlul asupra puterii prin măsurile îndreptate împotriva presei de opoziție.

„Cei care spun că aș fi doar o marionetă în această poziție mă degradează nu doar pe mine personal, ci femeile în general. Ei presupun că o femeie nu poate fi un funcționar public suveran capabil de a lua decizii autonone”, a afirmat ea.

Novak îi va urma în funcție lui Janos Ader, un alt membru proeminent al partidului de guvernare Fidesz. Ader a făcut mai multe afirmații controversate de-a lungul mandatului său, comparând în luna august a anului trecut anexarea Crimeii cu Tratatul de la Trianon.

„Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a acuzat János Áder, la Kiev, la Summit-ul inaugural al Platformei Internaționale Crimeea.

Janos Ader, politician de carieră, a reprezentat un sprijin solid pentru Orban, cu mici excepţii ocazionale legate de unele din reformele controversate introduse de guvernul condus de acesta.