Premierul Ungariei Viktor Orban a semnat un decret care permite desfășurarea trupelor NATO în vestul Ungariei și transporturile de arme să traverseze teritoriul său către alte state membre NATO, dar nu și direct către Ucraina, potrivit Al Jazeera.

Viktor OrbanFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Schimbarea politicii guvernamentale forțată de criza din Ucraina a fost anunțată luni în Monitorul Oficial, în ciuda relațiilor strânse cu Rusia.

Documentul permite ca Forța de Răspuns NATO să fie staționată la vest de Dunăre și spațiul aerian maghiar să fie utilizat pentru tranzit.

Dar orice personal sau echipament care se îndreaptă spre Ucraina poate tranzita prin sau peste Ungaria numai dacă se îndreaptă către o altă țară NATO și apoi traversează granița acelei țări în Ucraina.

Politica este în concordanță cu eforturile lui Orban de a rămâne cu politica NATO, în același timp „ținând Ungaria în afara războiului”.

Luna trecută, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că permiterea tranzitului de arme către Ucraina ar pune în pericol „securitatea Ungariei și a comunității maghiare din Transcarpatia”, o regiune din vestul Ucrainei.

„Motivul pentru a lua această decizie este că astfel de livrări ar putea deveni ținta unor acțiuni militare ostile”, a spus oficialul maghiar.

Guvernul, care a avut o relație strânsă cu Moscova în ultimii 10 ani, a condamnat invazia rusă a Ucrainei și a fost de acord cu sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Ungaria și-a deschis granițele și pentru refugiații din țara sfâșiată de război. Până acum, peste 180.000 de persoane au fugit din Ucraina în Ungaria.