Cel puţin 1.000 de persoane au protestat vineri în capitala Ungariei, cerând demisia preşedintei Katalin Novak, din cauza deciziei sale de a graţia un bărbat condamnat pentru complicitate după ce a ajutat la muşamalizarea unui caz de abuz sexual într-un cămin de copii, relatează Reuters.

Katalin NovákFoto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

Katalin Novak a decis să graţieze în jur de 20 de persoane în aprilie 2023, înaintea unei vizite a Papei Francisc. Printre cei graţiaţi figura şi directorul adjunct al unei case de copii care l-a ajutat pe fostul director al căminului să-şi ascundă infracţiunile.

Directorul a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016. Directorul adjunct fusese condamnat la peste 3 ani închisoare.

După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un site de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Katalin Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.

Novak a declarat marţi că nu ar graţia niciodată un pedofil, inclusiv în acest caz. Ea a spus însă că motivul care a stat la baza deciziei sale nu este public şi că toate graţierile sunt, prin natura lor, generatoare de controverse.

Încercând să limiteze repercusiunile politice ale scandalului, premierul Viktor Orban, al cărui partid Fidesz începe campania pentru alegerile europarlamentare din iunie, a depus joi seara târziu în parlament un amendament constituţional care îl privează pe preşedinte de dreptul de a graţia infracţiunile comise împotriva copiilor.

„Nu va exista milă pentru pedofili”, a promis Orban, jurând că l-ar „face bucăţi” pe acela care ar îndrăzni să comită un asemenea delict asupra celor „cinci copii şi şase nepoţi” ai săi.

„Decizia de graţiere a preşedintelui republicii a stârnit o dezbatere. Această dezbatere trebuie închisă într-un mod care să-i liniştească pe toţi maghiarii”, se arată în textul proiectului de lege.

Novak a declarat că va promulga amendamentul la lege.

Dar protestatarii care au afişat vineri bannere pe care scria „Demisia!” şi au mărşăluit până la biroul prezidenţial al lui Katalin Novak din Budapesta au declarat că singura soluţie acceptabilă ar fi ca preşedinta să demisioneze.

Novak nu se afla în biroul său, ci era plecată într-o vizită oficială la Doha.

„Demisia ar fi un lucru foarte corect”, a declarat Bela Sedan, în vârstă de 53 de ani, care lucrează ca tâmplar. „Cineva care face o astfel de greşeală ar trebui să plece şi să nu mă reprezinte ca preşedinte al Republicii Ungare”, adaugă el.

Președintele țării are în sistemul politic ungar are un rol mai mult ceremonial.

Protejarea copiilor şi susţinerea familiei sunt repere importante ale politicii premierului Viktor Orban. Partidul său, Fidesz, majoritar în parlament, a promovat o lege care interzice referirile la homosexualitate în şcoli, lege a cărei abrogare este cerută de Comisia Europeană într-o serie de condiţii puse Budapestei pentru a-i debloca accesul la fondurile europene îngheţate de Bruxelles pe motivul încălcării statului de drept. Orban a precizat însă că respectiva lege nu este una „anti-gay”, ci una care să protejeze copiii, inclusiv în faţa unor acţiuni desfăşurate de ONG-uri în şcoli.

(Surse: News.ro, Agerpres)