După ani de zile de dezbinare, vor putea prințul Harry și prințul William să se împace vreodată? Sosirea ducelui de Sussex la Londra, marți, pentru a-l vizita pe regele Charles al III-lea, care suferă de cancer, a reaprins speranțele unei reconcilieri în cadrul familiei regale, potrivit AFP.

Prințul Harry și MeghanFoto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Fiul cel mic al regelui a părăsit Los Angeles în orele care au urmat anunțului șocant că tatăl său are cancer, descoperit în timpul unei operații la prostată în urmă cu zece zile.

El a ajuns marți la prânz la Londra, pe aeroportul Heathrow, de unde s-a deplasat la Clarence House, reședința londoneză a monarhului de lângă Palatul Buckingham.

Vizita la tatăl său a fost însă de scurtă durată, regele și regina Camilla fiind văzuți plecând cu mașina de la Clarence House cu 45 de minute mai târziu.

Ca și în cazul vizitei sale fulger pentru încoronarea lui Charles în luna mai, prințul Harry, care este în conflict cu tatăl său și mai ales cu fratele său William, a venit singur din California, fără soția sa Meghan și cei doi copii ai lor, Archie și Lilibet.

„Este timpul ca Harry să se întoarcă acasă?”, se întreba marți tabloidul The Mirror, care, ca majoritatea ziarelor britanice, a consacrat articole lungi unei potențiale reconcilieri într-un moment dificil pentru monarhia britanică.

Îi va vizita Harry și pe William și pe soția sa Kate?

Prințesa se recuperează în urma unei intervenții chirurgicale abdominale, pentru care a fost spitalizată timp de 13 zile, înainte de o convalescență care se așteaptă să dureze cel puțin până la Paște.

În timp ce Charles este afectat de conflictul dintre fiii săi și speră într-o apropiere, William este convins că încrederea (...) a fost complet ruptă, scrie Daily Mail.

Regele a continuat să își exprime afecțiunea pentru fiul său cel mic, amintind, de exemplu, „dragostea” pentru el în discursul său după moartea Elisabetei a II-a în septembrie 2022.

Dar fratele său pare să fi resimțit faptul că a fost aspru criticat în autobiografia lui Harry, „Spare”, publicată câteva luni mai târziu.

În ea, ducele de Sussex își critică în mod special fratele mai mare, pe care îl descrie ca fiind irascibil, și vorbește despre durerea sa de a fi fost „umbra lui, (dublura lui), (planul lui) B” toată viața sa. De asemenea, el lasă să se înțeleagă că William nu s-a căsătorit cu soția sa Kate din dragoste.

Dialog întrerupt între cei doi frați

Ultima dată când prinții au apărut împreună a fost în septembrie 2022, pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a, iar potrivit analistului Richard Kay, William și Harry nu au mai schimbat „un cuvânt” de luni de zile.

Și, potrivit presei britanice de marți, nicio întâlnire între cei doi frați nu este planificată în timpul șederii lui Harry în Marea Britanie.

Înainte de publicarea cărții, relația dintre cei doi fii ai lui Lady Di, foarte apropiați în trecut, se deteriorase deja considerabil, cu tensiuni și conflicte apărute pe fondul unei presiuni constante din partea presei tabloide britanice.

Harry și Meghan au trântit în cele din urmă ușa familiei regale și au renunțat la obligațiile lor. El s-a mutat în Statele Unite în 2020, criticând în mod constant monarhia britanică în interviuri și într-o serie documentară pe Netflix.

Într-un interviu acordat celebrei prezentatoare americane Oprah Winfrey, au afirmat, de asemenea, că membri ai familiei regale au pus la îndoială culoarea pielii fiului lor Archie înainte de a se naște.

Prințul a revenit în Marea Britanie de două ori anul trecut: pentru încoronarea tatălui său și în iunie pentru una dintre bătăliile sale juridice cu tabloidele britanice.

În pofida distanței care s-a creat între frați, „familia regală, ca orice altă familie, trebuie să rămână unită” în fața încercării cancerului, iar o apropiere, oricât de timidă, ar putea avea loc în următoarele săptămâni, potrivit expertului regal Richard Fitzwilliams, intervievat de AFP.

„Singurul lucru pe care îl mai au în comun este dragostea lor pentru 'tăticul lor drag', singurul părinte care le-a mai rămas”, a declarat Camilla Tominey, o altă expertă în monarhie, pentru Telegraph.

Pe același subiect: