Iranul a anunțat vineri că a desfășurat cu succes un exercițiu de apărare antiaeriană cu ajutorul unor drone proiectate pentru a intercepta „ținte ostile” într-o zonă ce se întinde de-a lungul coastei sale din sudul țării, pe fondul escaladării tensiunilor din regiune, relatează Reuters.

Echipament militar al Garzii Revolutionare IranieneFoto: Iranian Revolutionary Guard's Ground Force / AP / Profimedia

Anunțul vine după ce Pakistanul a lansat joi lovituri aeriene împotriva unor ținte din Iran despre care a afirmat că au fost îndreptate unor militanți separatiști.

Președintele pakistanez Arif Alvi a transmis că țara sa respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor, așteptând același tratament din partea altor națiuni.

„Pakistanul nu va face compromisuri în ceea ce privește securitatea națională și integritatea teritorială și va lua toate măsurile necesare pentru a-și apăra teritoriul", a spus Alvi, potrivit unui comunicat publicat de biroul său pe rețelele de socializare.

Loviturile de retorsiune au venit la două zile după ce Gardienii Revoluției, ramura de elită a forțelor armate iraniene, au lansat lovituri aeriene coordonate împotriva unor ținte din Siria, Irak și Pakistan, drept răspuns la atentatul terorist ce a avut loc pe 3 ianuarie la Kerman, revendicat de Statul Islamic.

Noi îngrijorări legate de tensiunile din Orientul Mijlociu

Aceste lovituri reciproce au provocat cea mai puternică escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu din ultimii ani, provocând îngrijorări serioase legate de creșterea instabilității în regiune.

„Forțele iraniene au lansat cu succes o nouă metodă de apărare antiaeriană care folosește drone pentru a intercepta și ținti ținte ostile”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei iraniene, citat de mass-media locală.

Exercițiul care a început joi a acoperit o zonă care se întinde din provincia Khuzestan din sud-vestul Iranului până la Sistan și Baluchistan în sud-estul țării, regiuni aflate la granița cu Pakistanul și Afganistanul.

Televiziunile locale au transmis că la exercițiu au participat forțele aeriene, navale, precum și Gardienii Revoluției.

Iranul și Pakistanul au o istorie de relații turbulente însă agenția Reuters notează că ambele țări au folosit canalele diplomatice pentru a semnala că doresc calmarea tensiunilor provocate de loviturile reciproce din ultimele zile.