Pakistanul a efectuat joi lovituri pe teritoriul Iranului contra unor luptători separatiști, a declarat ministerul pakistanez de externe, atacul venind la două zile după ce Teheranul a anunțat că a atacat baze ale unor militanți afiliați Israelului aflate pe teritoriul pakistanez, transmite Reuters.

Avion pakistanez de luptă JF17 ThunderFoto: Jahanzaib Naiyyer | Dreamstime.com

13:50 Președintele pakistanez Arif Alvi a transmis că țara sa respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor, așteptând același tratament din partea altor națiuni.

„Pakistanul nu va face compromisuri în ceea ce privește securitatea națională și integritatea teritorială și va lua toate măsurile necesare pentru a-și apăra teritoriul", a spus Alvi, potrivit unui comunicat publicat de biroul său pe rețelele de socializare..

13:16 Guvernul taliban a calificat atacurile din Pakistan și Iran drept „alarmante”, solicitând ambelor părți să dea dovadă de reținere.

„Având în vedere pacea și stabilitatea regăsite în regiune după războaie prelungite impuse și instabilitate, ambele părți ar trebui să își îndrepte eforturile spre consolidarea în continuare a stabilității regionale și spre rezolvarea disputelor prin canale diplomatice și dialog", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al guvernului taliban, Abdul Qahar Balkhi, pe platforma X.

12:41 Beijingul, care întreține legături strânse și cu Islamabad și cu Teheranul, este pregătit să „joace un rol" în reducerea tensiunilor dintre Pakistan și Iran, au declarat joi diplomații chinezi, potrivit AFP. „Dacă ambele părți au nevoie, suntem pregătiți să jucăm un rol constructiv pentru a calma situația", a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. China „speră sincer că ambele părți pot da dovadă de calm și reținere pentru a evita o escaladare a tensiunilor", a adăugat ea.

12:19 Gărzile Revoluționare, forțele armate de elită, ale Iranului, au început „exerciții militare” în sud-estul țării, aproape de granița cu Pakistan.

12:12 Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a condamnat atacul pakistanez „asupra unui punct din zona de frontieră" și a anunțat că însărcinatul cu afaceri pakistanez de la Teheran a fost convocat la sediul ministerului, transmite Al Jazeera.

Ministrul iranian de interne a declarat presei de stat că toate cele nouă persoane ucise în atac sunt cetățeni străini și că atacul mortal a avut loc „la aproximativ 3-4 km" în interiorul Iranului.

11:41„Pakistanul a depășit o limită pe care chiar și SUA și Israelul au avut grijă să nu o încalce”: Ce spun experții despre atacurile dintre Iran și Pakistan

10:57Armata pakistaneză se află în stare de alertă „extrem de ridicată" și orice altă „abatere" din partea Iranului va fi contracarată în forță, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate pakistaneză de rang înalt, pe fondul escaladării tensiunilor dintre vecini.

Escaladare periculoasă

Tensiunile dintre Iran și Pakistan adâncesc îngrijorările legate de instabilitatea din Orientul Mijlociu de când a început războiul dintre Israel și Hamas, iar aliații Iranului au intrat, de asemenea, în luptă din Liban, Siria, Irak și Yemen.

Premierul interimar pakistanez Anwaar-ul-haq Kakar își va întrerupe participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos și se va întoarce acasă, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Pakistanul a lovit ținte din interiorul Iranului

Presa iraniană a scris că mai multe rachete au lovit un sat din provincia Sistan-Baluchistan, care se învecinează cu Pakistanul, ucigând trei femei și patru copii, toți ne-iranieni.

„Un număr de teroriști au fost uciși în timpul operațiunii bazate pe informații", a transmis ministerul pakistanez într-un comunicat, spunând că a fost vorba de o „serie de lovituri militare de precizie extrem de coordonate și orientate în mod specific împotriva ascunzătorilor teroriștilor".

„Pakistanul respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Islamice Iran. Singurul obiectiv al actului de astăzi a fost urmărirea propriei securități și a intereselor naționale ale Pakistanului, care sunt primordiale și nu pot fi compromise", se mai spune în comunicat.

O sursă din serviciile de informații pakistaneze a declarat pentru Reuters că loviturile au fost efectuate de avioane militare: „Forțele noastre au efectuat lovituri pentru a viza militanții Baloch din interiorul Iranului".

„Militanții vizați aparțin BLF", a adăugat el, referindu-se la Frontul de Eliberare a Balochistanului, care urmărește obținerea independenței pentru provincia pakistaneză Balochistan.

Iranul a spus marți că a vizat baze militante legate de Israel în interiorul Pakistanului. Pakistanul a afirmat că au fost loviți civili și că doi copii au fost uciși, avertizând asupra consecințelor pentru care Teheranul va fi responsabil.

Pakistanul și-a rechemat miercuri ambasadorul din Iran.

Pakistanul și Iranul au avut în trecut relații dificile, dar atacurile sunt cea mai importantă intruziune transfrontalieră din ultimii ani.

Foto articol: ©Jahanzaib Naiyyer|Dreamstime.com