Iranul ar putea escalada după loviturile efectuate de Pakistan pe teritoriul său, deși acestea au venit ca răspuns la atacuri iraniene în interiorul Pakistanului, spun experții, subliniind că Islamabadul a depășit o limită pe care nici SUA, nici Israelul nu au vrut să o încalce.

Armata iraniană ar putea riposta la loviturile pakistanezeFoto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia

Declarațiile vin în contextul în care situația s-a tensionat mult între cele două țări, totul începând marți, când Teheranul a anunțat că armata sa a atacat baze ale unor militanți afiliați Israelului aflate pe teritoriul pakistanez.

Joi, Pakistanul a răspuns cu lovituri pe teritoriul Iranian contra unor luptători separatiști, a anunțat ministerul pakistanez de externe. Armata pakistaneză a adăugat că loviturile au fost efectuate cu rachete și mai multe tipuri de drone asupra grupărilor „teroriste” Armata de Eliberare a Belucistanului și Frontul de Eliberare a Belucistanului.

Armata pakistaneză se află în stare de alertă „extrem de ridicată" și orice altă „abatere" din partea Iranului va fi contracarată în forță, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate pakistaneză de rang înalt.

Declarațiile venite de la Islamabad după loviturile de represalii indică dorința de a limita conflictul, însă analiștii au avertizat că acesta ar putea scăpa de sub control.

„Pakistanul a depășit o limită pe care chiar și SUA și Israelul au avut grijă să nu o încalce”

„Motivația Iranului de a ataca în Pakistan rămâne neclară, dar, în lumina comportamentului mai larg al Iranului în regiune, poate escalada", a spus pentru Reuters Asfandyr Mir, expert principal în securitatea Asiei de Sud la Institutul american pentru Pace.

„Ceea ce va provoca neliniște la Teheran este faptul că Pakistanul a depășit o limită prin faptul că a lovit în interiorul teritoriului iranian, o limită pe care chiar și SUA și Israelul au avut grijă să nu o încalce”, a adăugat el.

Khwaja Asif, ministrul pakistanez al apărării până în august, a sublinait că acțiunea a fost una de represalii.

„A fost dat un răspuns pe măsură și acesta a fost un lucru important", a declarat el pentru Geo TV. „Ar trebui să existe eforturi continue ca acest lucru să nu escaladeze", a adăugat Khwaja Asif.

Loviturile iraniene au fost „iraționale, ilegale și escalatorii”

Un fost ministru de externe pakistanez a declarat că atacurile din Iran sunt „iraționale”. Hina Rabbani Khar a descris atacul Iranului asupra Pakistanului ca fiind „șocant", adăugând că regiunea nu își poate permite o nouă escaladare.

„Au fost iraționale, ilegale și escalatorii. Se pare că cel care a autorizat-o nu s-a gândit bine", a scris ea pe platforma X.

„Pakistanul a transmis în repetate rânduri preocupările sale cu privire la ascunzătorile teroriștilor din Iran. Cu toate acestea, Pakistanul a preferat să se bazeze pe soluții diplomatice și să creeze mecanisme prin care ambele țări să își poată aborda reciproc preocupările în cadrul dreptului internațional și al Cartei ONU."

Tensiunile diplomatice sunt și ele la cote înalte. Guvernul pakistanez a anunțat miercuri că și-a rechemat ambasadorul din Iran și că ambasadorului iranian de la Islamabad, care în prezent se află într-o vizită în țara sa, nu i se va mai permite să reintre în Pakistan.

Pakistanul și Iranul au avut în trecut relații tensionate, dar atacurile sunt cel mai grav incidente dintre ele de multă vreme.