Enciclopedia online „Ruviki”, echivalentul rusesc al Wikipedia, își va încheia testarea beta pe 15 ianuarie, urmând ca versiunea sa finală să fie lansată în cursul acestui an, a declarat serviciul de presă al organizației pentru TASS.

Wikipedia in limba rusaFoto: NetPhotos / Alamy / Profimedia Images

Reprezentanții Ruviki afirmă că versiunea finală a site-ului va include conținut personalizat, colecții tematice, variante audio a versiunilor complete și scurte ale articolelor, videoclipuri și podcasturi.

Portalul Ruviki a început să funcționeze în vara anului trecut, după ce autoritățile de la Moscova anunțaseră în decembrie 2022 lansarea sa pentru a înlocui Wikipedia pe care o acuză de răpândirea de „dezinformări” privind activitățile forțelor armate ruse în Ucraina, precum și alte subiecte.

„Situația cu Wikipedia până acum este următoarea: o marcăm ca pe o resursă care încalcă cerințele [legislației ruse], dar care încă este disponibilă”, a declarat în decembrie 2022 ministrul rus al Digitalizării, Maksut Șadaiev, în parlamentul de la Moscova.

El afirmase atunci că Ruviki urmează să fie lansată pe 1 ianuarie 2023, dar momentul a fost amânat, probabil din considerente tehnice.

Moscova a acuzat Wikipedia de „rusofobie”

După declanșarea din Ucraina autoritățile ruse au cerut pe rând Wikipedia să șteargă pagina sa despre conflict, au amenințat că vor bloca accesul rușilor la enciclopedia online, i-au ordonat să șteargă articole despre președintele Vladimir Putin, și au amendat în mod repetat fundația care gestionează platforma după ce aceasta a refuzat să se conformeze dispozițiilor date de Moscova.

„Autorii articolelor postate pe Wikipedia dezinformează utilizatorii resursei de internet cu informații false. În același timp, în articolele publicate pe resursă se promovează o interpretare exclusiv anti-rusă a evenimentelor”, acuza Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a audiovizualului și comunicațiilor, la doar două luni după începerea invaziei în Ucraina.

Luna următoare, însuși președintele Vladimir Putin a explicat într-un dialog televizat de ce Wikipedia nu este de încredere, afirmând că Rusia ar trebui să aibă în vedere dezvoltarea unei alternative domestice pentru enciclopedia online.

„Bineînțeles, informațiile importante obiective, în amănunt, care au fost colectate adecvat și cu pricepere (...) sunt la mare căutare”, afirma el atunci. „Și tocmai de aceea pur și simplu nu poți folosi Wikipedia”, susținea liderul de la Kremlin, punctând că: „noi știm calitatea informațiilor de acolo”.

Vladimir Putin, unul dintre promotorii Wikipediei ruse „suverane”

Putin afirmase încă din noiembrie 2019 că Rusia ar trebui să își creeze propria enciclopedie online, mai „demnă de încredere”, ca alternativă la Wikipedia.

„În ceea ce privește Wikipedia (...) este mai bine să o îlocuim cu noua Mare enciclopedie rusească în format electronic", a declarat el atunci în cadrul unui eveniment organizat la Kremlin, făcând referire la Enciclopedia rusă apărută între 2007 și 2014, dar disponibilă doar în varianta tipărită la momentul respectiv.

„Cel puțin, vor fi informații demne de încredere, prezentate într-o manieră bună și modernă”, a adăugat Vladimir Putin.

În 2015, autoritățile ruse au interzis pentru scurt timp Wikipedia, invocând o postare care conținea indicații legate de pregătirea unui drog pe bază de canabis, dar au ezitat să ia această măsură și după declanșarea războiului din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 686-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.