Ramzan Kadîrov a cerut autorităților cecene să pedepsească rudele criminalilor care reușesc să fugă de organele de ordine, vorbind inclusiv de uciderea membrilor familiei celor care eludează justiția, relatează Meduza.

Adam Delimhanov alaturi de Ramzan KadirovFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Kadîrov a făcut apelul în cadrul unei întâlniri cu comandanții și șefii de unități ai ministerului de interne și Gărzii Naționale de la Groznîi, publicând ulterior o înregistrare video cu aceasta pe canalul său de Telegram.

Subtitrarea videoclipului spune că el „a cerut ofițerilor să fie extrem de vigilenți și să suprime orice semn de dezordine”.

„Orice încercare de a comite un atac asupra vieții unei persoane va afecta și rudele făptașului. Rudele apropiate ar trebui să știe ce face un reprezentant al familiei lor și să-și asume responsabilitatea pentru el, ceea ce ne-au învățat adatul (n.r. ansamblu de legi nescrise, obiceiuri și tradiții la popoarele musulmane) nostru cecen de secole”, se spune în mesaj.

Comentariile sale au fost preluate în această formă inclusiv de o parte a presei ruse. Însă 1ADAT, un canal de Telegram administrat de ceceni care i se opun lui Kadîrov, a remarcat că în cuvântarea sa propriu-zisă Kadîrov, vorbind în limba cecenă, a transmis indicații mai exacte.

El a sugerat mai ales posibilitatea uciderii rudelor celor care au comis o crimă.

„Dacă orice angajat [al organelor de ordine] observă cel mai mic pericol sau doar își imaginează posibilitatea, ar trebui să-i acorde imediat atenție. Nu contează cine este sau al cui copil este. Dacă cineva abuzează de siguranța publică, de un angajat sau de un turist. Și chiar dacă nu îl găsim pe infractor (...) cu siguranță îi vom găsi ruda”, a spus el.

„După cum se obișnuiește din timpuri imemoriale, dacă una dintre rude a comis o crimă și criminalul nu a putut fi găsit, atunci fratele său, tatăl său, a fost ucis. Prin urmare, vom rezolva foarte repede disputa noastră de sânge”, a spus liderul cecen, potrivit traducerii celor de la 1ADAT, care a fost apoi confirmată și de alte surse.

Kadîrov a cerut poliției să îi împuște în cap pe protestatari

Șeful Ceceniei a afirmat de asemenea că repudierea de către familie a unei rude care a comis o crimă nu îi va scuti pe membrii ei de răzbunare.

„În caz contrar, o persoană ucide pe cineva și fuge cu impunitate, iar rudele sale încep să-l abandoneze. Niciun refuz din partea rudelor nu va funcționa până când vom ucide pe cineva din familia lor”, a transmis el.

Prezența lui Kadîrov și a luptătorilor săi ceceni în spațiul informațional rusesc pare să fi scăzut dramatic în ultimele luni, deși ei au jucat un rol proeminent în primele faze ale războiului din Ucraina.

Unii analiști au sugerat că mutarea este una deliberată în contextul în care propaganda rusă a început să se concentreze pe eforturile forțelor de invazie în ansamblul lor, și mai puțin pe anumite grupări, după rebeliunea mercenarilor Wagner în vara anului trecut.

Însă la sfârșitul lunii octombrie Kadîrov a apărut din nou pe prima pagină a ziarelor din Rusia după ce a ordonat poliției cecene să îi împuște pe cei care ies la proteste în contextul războiului Israel-Hamas, pentru a preveni violențe precum cele izbucnite în Daghestanul învecinat.

Dacă cineva opune rezistenţă, polițiștii ar trebui să tragă trei focuri de avertisment. „După aceea, dacă persoana încă încalcă legea, trageţi al patrulea foc în cap! Nu o va mai face. Acesta este ordinul meu”, a spus Kadîrov pe 31 octombrie.