În cea de-a 68-a zi de război, Israelul şi-a intensificat raidurile aeriene în Fâşia Gaza, în ciuda semnelor de nerăbdare ale aliatului său american, care şi-a trimis consilierul pentru securitate naţională la Ierusalim. În Fâşia Gaza, supusă unei blocade israeliene de 16 ani şi unui asediu total din 9 octombrie, condiţiile de viaţă se înrăutăţesc pentru populaţia civilă. Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că orice plan pentru Gaza postbelică care nu implică grupul militant palestinian este „o iluzie"

Soldați israelieni la granița cu Fâșia GazaFoto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Mai mulți membri ai Hamas și persoane suspectate de planificarea unor atacuri teroriste în Europa au fost arestate joi în Germania, Danemarca și Olanda
  • Sullivan: Bombardamentele Israelului în Gaza trebuie să „corespundă intenției sale” de a proteja civilii; în cele din urmă ar trebui să guverneze Autoritatea Palestiniană restructurată
  • Președintele israelian: Nu este momentul potrivit pentru a discuta despre soluția celor două state
  • Testul armatei israeliene de inundare a tunelurilor Hamas cu apă de mare s-a dovedit a fi un succes
  • Rebelii houthi din Yemen au revendicat joi responsabilitatea pentru un atac cu drone asupra unei nave cargo în Marea Roșie, după ce un oficial american a raportat un atac cu rachete.
  • Erdogan afirmă că SUA au „responsabilitatea istorică” de a asigura încetarea focului în Gaza
  • Evreii nord-americani au strâns aproximativ 1 miliard de dolari pentru Israel în timpul războiului cu Hamas
  • Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, i-a spus joi consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan, că va dura „câteva luni” pentru a învinge Hamas în Fâșia Gaza

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 68-a, pe HotNews.ro:

01:28Un general american de rang înalt se va alătura șefului Pentagonului pentru întâlniri în Israel

Generalul Charles Q. Brown, cel mai înalt general american, se va alătura secretarului Apărării, Lloyd Austin, pentru întâlniri în Israel în zilele următoare, a anunțat joi Pentagonul.

Aceasta va fi prima călătorie a generalului din Forțele Aeriene în Orientul Mijlociu de când a devenit președinte al Statului Major Întrunit, a declarat generalul-maior al Forțelor Aeriene Patrick Ryder într-o conferință de presă. Austin va pleca sâmbătă în călătoria sa în Orientul Mijlociu și va vizita, de asemenea, Qatar și Bahrain.

00:50 Israelul va continua să lovească Hamas pentru „o perioadă de timp”, afirmă SUA

Campania militară a Israelului împotriva Hamas va continua „pentru o perioadă de timp”, a declarat consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

El a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre momentul în care operațiunile de mare intensitate vor trece la o fază mai bine țintită, a declarat acesta la televiziunea israeliană.

Contribuția Washingtonului se bazează pe ceea ce va pune capăt amenințării teroriste a Hamas la adresa Israelului și pe ceea ce va proteja civilii din Gaza, a adăugat Sullivan, potrivit Sky News.

00:26Jake Sullivan se va întâlni vineri cu președintele palestinian - raport

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, se va întâlni cu Mahmoud Abbas în Cisiordania, a declarat un oficial american pentru Reuters.

Președintele palestinian va discuta cu înaltul diplomat în capitala teritoriului, Ramallah.

Acest lucru are loc la scurt timp după ce Sullivan a declarat că dorește să vadă o Autoritate Palestiniană „reînnoită și revitalizată”, pe care președintele Abbas o conduce din 2005, care să conducă Gaza și Cisiordania odată ce conflictul actual se va încheia.

SUA spun că Autoritatea Palestiniană „restructurată” ar trebui să conducă Gaza după conflict

23:48Rebelii houthi din Yemen revendică un atac asupra unei nave cargo în Marea Roșie

Rebelii houthi din Yemen au revendicat joi responsabilitatea pentru un atac cu drone asupra unei nave cargo în Marea Roșie, după ce un oficial american a raportat un atac cu rachete.

Houthi au anunțat într-un comunicat că au desfășurat o „operațiune militară împotriva unei nave de containere, Maersk Gibraltar”, care se afla în drum spre Israel, „lovind-o cu o dronă”.

Rebelii houthi susțin că nava a fost lovită frontal, adăugând că au acționat ca răspuns la „opresiunea poporului palestinian”, potrivit AFP.

23:22 Sullivan: Bombardamentele Israelului în Gaza trebuie să „corespundă intenției sale” de a proteja civilii; în cele din urmă ar trebui să guverneze Autoritatea Palestiniană restructurată

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, intervievat la Canalul 12 de știri, este întrebat despre viziunile diferite ale SUA și Israelului pentru Gaza postbelică, președintele Joe Biden vorbind despre o Autoritate Palestiniană revitalizată, iar premierul Benjamin Netanyahu opunându-se unui rol al AP.

Sullivan spune că punctul de vedere al SUA „este că, în cele din urmă, guvernarea Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza trebuie să fie conectată, și trebuie să fie conectată sub o Autoritate Palestiniană reînnoită și revitalizată”, potrivit Times of Israel.

Presat cu privire la ce anume înseamnă acest lucru, Sullivan spune: „Va fi nevoie de reformă. Va fi nevoie de o actualizare a modului în care Autoritatea Palestiniană abordează guvernarea. Va necesita participarea altor țări din regiune pentru a contribui cu resurse financiare și alte forme de sprijin.”

22:55 Erdogan afirmă că SUA au „responsabilitatea istorică” de a asigura încetarea focului în Gaza

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă că SUA au o „responsabilitate istorică” de a asigura o încetare a focului între Israel și Hamas, avertizând asupra „consecințelor regionale și globale negative” ale conflictului.

Liderul turc a vorbit astăzi la telefon cu președintele american Joe Biden, în cadrul primelor lor discuții de la 7 octombrie, când atacul fără precedent al grupării teroriste palestiniene Hamas asupra Israelului a declanșat războiul, aflat acum în a treia lună.

Președintele israelian: Nu este momentul potrivit pentru a discuta despre soluția celor două state

21:56Testul armatei israeliene de inundare a tunelurilor Hamas cu apă de mare s-a dovedit a fi un succes

Încercarea armatei (IDF) de a pompa apă de mare în tunelurile Hamas din Fâșia Gaza, așa cum a fost raportată de presa străină în ultimele săptămâni, pare să fi fost un succes, a aflat The Times of Israel.

La începutul acestei săptămâni, The Wall Street Journal a relatat că IDF a început să pompeze apă de mare în sistemul de tuneluri subterane al Hamas, o acțiune menită să distrugă rețeaua subterană de pasaje și ascunzători a grupului terorist palestinian și să scoată la suprafață agenții acestuia.

Șeful Statului Major al FDI, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat săptămâna trecută că inundarea tunelurilor este „o idee bună, dar nu voi comenta detaliile acesteia”.

21:36 Nu este momentul potrivit pentru a discuta despre soluția celor două state, spune președintele israelian

Israelul este „în traumă” și, prin urmare, nu este momentul potrivit pentru a discuta despre o soluție cu două state în conflictul israeliano-palestinian, a declarat Isaac Herzog.

Președintele israelian a declarat că durerea provocată de atacurile Hamas din Israel din 7 octombrie, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, este încă proaspătă în mintea oamenilor.

20:17 Imagini cu trupele israeliene care ucid agenți Hamas în interiorul unui tunel important

Forțele armate israeliene și agenția de securitate Shin Bet dezvăluie imagini care arată mai mulți agenți Hamas care au fost uciși de trupele israeliene în interiorul unuia dintre tunelurile grupării teroriste din nordul Fâșiei Gaza, potrivit Times of Israel.

Potrivit unei declarații comune, tunelul „semnificativ” a fost descoperit în ultimele zile de către Brigada de Nord a Diviziei Gaza, alături de Shin Bet.

Agenții Hamas au fost identificați și uciși de către unitatea de elită Yahalom a Corpului de geniu de luptă, folosind „diverse mijloace”, precizează armata (IDF), fără a da mai multe detalii.

Danemarca „a dejucat un complot al Hamas pe teritoriul european” - Israel

19:56Ambasada SUA atacată în Irak: Unii dintre atacatori au „legături” cu forțele de securitate

Autoritățile irakiene au anunțat joi că au arestat mai mulți dintre atacatorii care au participat la atacul asupra ambasadei americane de la Bagdad, precizând că printre cei care au tras rachete „unii au legături cu anumite servicii de securitate”, potrivit AFP

Salve de rachete au fost lansate în zorii zilei de 8 decembrie împotriva ambasadei americane din capitala irakiană, fără a provoca răniți, pe fondul unor tensiuni regionale sporite, alimentate de războiul din Fâșia Gaza dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas.

19:06Mai mulți membri ai Hamas și persoane suspectate de planificarea unor atacuri teroriste în Europa au fost arestate joi în Germania, Danemarca și Olanda

19:03 Israelul votează un buget suplimentar din cauza războiului din Gaza

Parlamentul israelian, dominat de „blocul de dreapta”, a votat joi bugetul suplimentar pentru 2023, care include noi fonduri pentru războiul împotriva Hamas, după dezbateri aprige privind fondurile alocate coloniilor și ultraortodocșilor, potrivit AFP.

Cu o majoritate de 59 de voturi pentru și 44 de voturi împotrivă din 120 de locuri, Knesset a aprobat acest buget, care acoperă aproximativ 30 de miliarde de shekeli (7,5 miliarde de euro) de cheltuieli efectuate după masacrele comise de Hamas la 7 octombrie și ofensiva militară lansată ca represalii în Fâșia Gaza.

18:40 Evreii nord-americani au strâns aproximativ 1 miliard de dolari pentru Israel în timpul războiului cu Hamas, estimează autorii unui nou raport pe această temă, citat de Times of Israel

Federațiile evreiești din America de Nord au strâns peste 600 de milioane de dolari pentru Israel într-o singură lună de la izbucnirea războiului dintre Hamas și Israel, se arată în raportul publicat ieri, care se intitulează „Stand United - Evreii americani și Israelul în timpul primei luni de război” și a fost întocmit de cercetători de la Programul Ruderman pentru studii evreiești americane al Universității din Haifa.

„Înfrângerea Hamas va lua câteva luni”

17:54 Mossadul și Shin Bet salută agențiile de informații din Danemarca pentru „investigația lor intensivă și cuprinzătoare de informații” care a dus la arestarea în Danemarca a „șapte agenți teroriști care acționau în numele organizației teroriste Hamas și au dejucat un atac care urmărea să ucidă cetățeni nevinovați pe teritoriul european”, potrivit unei declarații a biroului premierului.

Autoritățile daneze au declarat astăzi că au împiedicat un atac terorist, după trei arestări în Danemarca și o a patra în Olanda. Oficialii nu au intrat în detalii despre suspecți și nici nu au dat vreo indicație cu privire la posibila țintă a presupusului complot, informează Times of Israel.

Discrepanța în ceea ce privește numărul de arestări între declarația israeliană și anunțul danez nu a fost însă clarificată.

17:15 Danemarca „a dejucat un complot al Hamas pe teritoriul european” - Israel

Israelul susține că șapte persoane au fost arestate de serviciile de informații și de aplicare a legii din Danemarca în legătură cu planuri de a ataca civili „în numele” Hamas.

Potrivit unui comunicat al biroului lui Benjamin Netanyahu, agenția israeliană de spionaj Mossad a declarat că agențiile daneze au demascat o ”infrastructură Hamas pe teritoriul european”.

Poliția daneză a declarat anterior că au fost efectuate arestări în Danemarca - și una în Olanda - în legătură cu un presupus complot terorist.

16:37Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, i-a spus joi consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan, că va dura „câteva luni” pentru a învinge Hamas în Fâșia Gaza, scrie Reuters.

Gallant a spus că de peste un deceniu Hamas își construiește „infrastructura sub pământ și deasupra pământului”, iar pentru a distruge gruparea islamistă este nevoie de „o perioadă lungă de timp”: „Dar vom câștiga și îi vom distruge”.

16:30Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh susține că presiunea asupra Autorității Palestiniene pentru reformă reprezintă o distragere a atenției de la apelul la pace.

Într-o declarație pentru Reuters, Shtayyeh a cerut intervenția internațională pentru a pune capăt conflictului, acuzând că SUA nu au reușit să-și folosească eficient influența.

Autoritatea Palestiniană este criticată pentru corupție, existând apeluri pentru schimbarea conducerii. Mahmoud Abbas, în vârstă de 88 de ani, este președinte din 2005.

Cel puțin 18.787 de palestinieni uciși de la începutul războiului - Hamas

15:42Cel puțin 18.787 de palestinieni au fost uciși, iar 50.897 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Gaza începute în 7 octombrie, a declarat joi Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

15:30IDF susține că a lovit rachete antitanc în sudul Libanului care se pregăteau să lanseze un atac în apropierea comunității din nordul Shtula, scrie The Times of Israel.

Conform IDF, mai multe rachete au fost lansate din Liban în zonele Yiftah și Margaliot de la graniță, dar toate au aterizat toate în zone deschise, fără a provoca victime.

13:48 Ministrul britanic de externe David Cameron a declarat joi că persoanelor responsabile de violențe împotriva palestinienilor, o referință la coloniștii israelieni radicali din Cisiordania, li se va interzice să intre în Marea Britanie.

13:40 Armata israeliană (IDF) spune că va lua măsuri disciplinare după ce soldați ai săi apar în imagini interpretând cântece de Hanuka în difuzoarele moscheii Jenin din Cisiordania, scrie The Times of Israel.

Imaginile care circulă online arată soldați IDF preluând sistemul de difuzoare dintr-o moschee locală și cântând cântece de Hanuka.

Mai multe instituții de presă ebraice citează surse militare nenumite spunând că se iau măsuri disciplinare în legătură cu incidentul.

12:33Activiști pro-palestinieni au blocat intrările în birourile companiei petroliere britanice BP din centrul Londrei, scrie The Guardian.

Fossil Free London susține, într-un mesaj pe platforma X, că compania „alimentează genocidul”.

Protestul vine în contextul în care Israelul a acordat recent licențe mai multor companii, inclusiv BP, pentru a explora gaze naturale în largul coastei mediteraneene a țării.

11:30Un membru al unei brigăzi de tancuri israeliene a fost ucis miercuri în timpul unei bătălii în sudul Fâșiei Gaza, a anunțat Armata israeliană (IDF).

Astfel, numărul soldaților israelieni uciși în Gaza în timpul războiului cu Hamas a ajuns la 166, conform CNN.

Peste 18.600 de oameni au fost uciși în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, potrivit ministerului sănătății controlat de Hamas din Fâșia Gaza.

Site-ul Armatei israeliene, spart de un grup pro-palestinian

10:54 Un grup pro-palestinian a spart temporar site-ul web al armatei israeliene. Grupul, autointitulându-se Anonymous Jo, a lăsat un mesaj pe pagina site-ului web, avertizând asupra unor noi atacuri împotriva forțelor israeliene.

„Aroganța și nedreptatea armatei față de poporul nostru din Gaza vă va face rău prin teroare și război, fie pe uscat, aer sau electronic”. A continuat apelând la „eliberarea Palestinei”.

Nu se știu multe despre Anonymous Jo - decât că e de origine iordaniană.

Iordania, care se învecinează cu Cisiordania, are o populație mare de palestinieni

10:27 Apar informații despre posibile discuții informale cu privire la un potențial nou acord privind eliberarea unor ostatici ai Hamas.

Site-ul de știri panarabe din Londra Al-Araby Al-Jadeed citează surse egiptene spunând că Israelul a cerut Cairoului să medieze un acord.

Haaretz citează surse palestiniene spunând că Qatarul și Egiptul mediază discuții inițiale informale între Israel și Hamas pentru a formula schița unui pentru un nou acord.

Hamas a susținut public că nu este posibil niciun acord în timp ce luptele sunt în desfășurare.

08:52 Aproape jumătate din muniția aer-sol pe care Israelul a folosit-o în Gaza a fost neghidată, din cele cunoscute sub denumirea de „bombe stupide”, arată o nouă evaluare a serviciilor de informații americane, potrivit CNN.

Evaluarea , realizată de biroul directorului de informații naționale și descrisă pentru CNN de trei surse care l-au văzut, spune că aproximativ 40-45% din cele 29.000 de rachete aer-sol pe care le-a folosit Israelul au fost neghidate. Restul au fost muniții ghidate cu precizie, spune evaluarea.

Munițiile nedirijate sunt de obicei mai puțin precise și pot reprezenta o amenințare mai mare pentru civili, în special într-o zonă atât de dens populată precum Gaza . Rata cu care Israelul folosește „bombele stupide” ar putea contribui la creșterea numărului de morți civili.

Cel puțin 19 morți într-un atac israelian în Gaza, spune Hamas

08:01 Ministerul Sănătăţii din Gaza, care este controlat de Hamas, spune că atacurile aeriene israeliene de joi dimineaţa au ucis cel puţin 19 persoane.

Sunt tot mai evidente de asemenea dezacordurile între Israel și cel mai apropiat aliat al său, SUA, înainte de sosirea consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Suillivan.

Săptămâna aceasta, președintele Joe Biden a acuzat „bombardamentul fără discernământ” al Israelului asupra Gazei pentru pierderea sprijinului global pentru războiul său împotriva Hamas.

Înainte de călătoria sa, Sullivan a spus că va discuta despre un calendar pentru a pune capăt războiului .

07:55 Israelul și-a continuat joi barajul de rachete asupra Fâșiei Gaza, în pofida intensificării apelurilor internaționale de a reduce numărul victimelor civile, scrie Reuters.

În centrul orașului Rafah, în sudul enclavei de coastă, 24 de persoane au fost ucise într-un atac israelian care a lovit două case, a anunțat presa Hamas la începutul zilei de joi. Nu a existat o confirmare imediată din partea Ministerului palestinian al Sănătății.

Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, care se află în vizită în regiune și va fi în Israel joi și vineri, va discuta cu israelienii despre necesitatea de a fi mai preciși în loviturile lor împotriva țintelor Hamas, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt John Kirby.

Sullivan s-a întâlnit miercuri cu oficiali din Arabia Saudită și a discutat despre „eforturi diplomatice mai ample pentru a menține stabilitatea în regiune și a împiedica extinderea conflictului dintre Israel și Hamas", a declarat un alt oficial american.

Aproape jumătate din muniția aer-sol pe care Israelul a folosit-o în Gaza în războiul cu Hamas începând cu 7 octombrie a fost neghidată, cunoscută și sub numele de „bombe stupide", potrivit unei noi evaluări a serviciilor de informații americane raportate de CNN.

07:47Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că autorităţile israeliene au informat că o persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, care era ţinută ostatică în Fâşia Gaza, a murit. În prezent, două persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza.

„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiei îndoliate”, a transmis, joi dimineaţă, MAE.

În prezent, două persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza.

De asemenea, Ambasada României la Tel Aviv menţine contactul cu autorităţile israeliene.

01:56 Israelul a pierdut 10 soldați miercuri.

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului a declarat că trupele sunt mai hotărâte ca niciodată să continue lupta împotriva Hamas în urma pierderii a zece soldați ieri, potrivit Sky News.

Pierderile, inclusiv nouă soldați care au fost uciși într-o singură ambuscadă, au transformat ziua de ieri ca fiind cea mai sângeroasă operațiune de până acum în interiorul Gaza pentru armata israeliană. „Astăzi există un sentiment greu de pierdere”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

01:11Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat, miercuri, „în favoarea” sancțiunilor împotriva coloniștilor „extremiști” din Cisiordania, denunțând în fața Parlamentului European „creșterea” violenței acestora care amenință, potrivit ei, stabilitatea regiunii, potrivit La Libre.

„Creșterea violenței coloniștilor extremiști provoacă suferințe imense palestinienilor. Subminează perspectivele unei păci durabile și ar putea agrava și mai mult instabilitatea regională. De aceea susțin sancționarea celor implicați în atacurile din Cisiordania”, a declarat la Strasbourg dna von der Leyen, vorbind în franceză.

00:47Lovitură israeliană cu dronă asupra luptătorilor Hamas din Jenin.

Un atac israelian cu dronă ar fi lovit un grup de agenți Hamas în Jenin în această seară, în timp ce operațiunea Armatei de căutare și arestare în orașul din Cisiordania continuă să se extindă și se apropie de cea de-a 40-a oră, potrivit Times of Israel.

Potrivit presei ebraice, agenții aruncau dispozitive explozive spre forțele de securitate israeliene care efectuau raidul de arestare în oraș. Sursele media palestiniene relatează că mai multe persoane au fost ucise.

00:17 Autostrada din Los Angeles, blocată de protestatari evrei împotriva războiului din Gaza.

Manifestanți evrei din Los Angeles au blocat o autostradă în timp ce cereau încetarea focului în Gaza. Membrii organizației „If Not Now” (Dacă nu acum) purtau tricouri negre pe care scria „Nu în numele nostru” și aveau pancarte pe care cereau ca Israelul să oprească operațiunile militare din Gaza.

Aproximativ 75 dintre protestatari au fost reținuți, a declarat poliția.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un ostatic israelian cu origini românești, ucis de Hamas / Soția sa ceruse sprijinul guvernul român.
  • SUA oprește vânzările de puști M16 către Israel din cauza temerilor legate de violențe ale coloniștilor - raport.
  • Soluția celor două state nu este o posibilitate, spune ambasadorul israelian la Londra.
  • Forțele de Apărare ale Israelului au acuzat din nou Hamas că a tras cu artileria din interiorul unei zone umanitare din sudul Gaza. Israelul spune că zona are ca scop oprirea producerii de pagube asupra civililor.
  • „Nimic nu ne va opri”: Netanyahu este sfidător în fața unui sprijin internațional ezitant.
  • Hamas: Sancțiunile impuse de SUA și Marea Britanie reprezintă o „complicitate” cu „agresiunea” israeliană.
  • Trupele israeliene au ucis bărbați înarmați de Hamas care au tras asupra lor de la o școală.
  • Agenția israeliană responsabilă de coordonarea activității guvernamentale în teritoriile ocupate (Cogat) a postat pe X, fostul Twitter, imagini în care susține că apar militanți Hamas care confiscă un convoi de ajutor umanitar și atacă civili.