Evreii nord-americani au strâns aproximativ 1 miliard de dolari pentru Israel în timpul războiului cu Hamas, estimează autorii unui nou raport pe această temă, citat de Times of Israel.

Protest pro-Israel în Los AngelesFoto: Richard Vogel / AP / Profimedia

Federațiile evreiești din America de Nord au strâns peste 600 de milioane de dolari pentru Israel într-o singură lună de la izbucnirea războiului dintre Hamas și Israel, se arată în raportul publicat ieri, care se intitulează „Stand United - Evreii americani și Israelul în timpul primei luni de război” și a fost întocmit de cercetători de la Programul Ruderman pentru studii evreiești americane al Universității din Haifa.

Cifra rămasă de 400 de milioane de dolari este o estimare a donațiilor strânse în cadrul mai multor campanii de către alte organizații comunitare și private cu afiliere evreiască, inclusiv asociații de prietenie care sprijină spitalele, universitățile și serviciile de urgență israeliene, a declarat David Barak-Gorodetsky, directorul Programului Ruderman, pentru The Times of Israel.

Cele 602 milioane de dolari strânse de Federațiile Evreiești din America de Nord și de organizațiile membre constitutive ale acestora depășesc obiectivul de 500 de milioane de dolari, pe care l-au anunțat la începutul campaniei de strângere de fonduri chiar la începutul războiului, la 7 octombrie, când 3.000 de teroriști Hamas au ucis aproximativ 1.200 de israelieni într-un raid brutal peste graniță și au luat 240 de ostatici.

Aceste cifre se ridică la o „contribuție fără precedent”, se precizează în raportul de 71 de pagini. Cele 602 milioane de dolari strânse de federații în octombrie 2023 reprezintă o creștere de 70% față de a doua cea mai mare campanie a federațiilor pentru Israel din ultimii ani, care a avut loc în timpul celui de-al doilea război din Liban din 2006.

Războiul schimbă dinamica internă a evreilor nord-americani, adaugă raportul. „La fel cum războiul a unit societatea israeliană - sau cel puțin a redus dezbaterea privind diviziunile din cadrul acesteia - la fel și publicul evreu american s-a mobilizat în jurul cauzei comune, conform numeroaselor conversații pe care le-am avut”, scriu autorii.

Aceștia citează proliferarea evenimentelor comune de rugăciune între confesiuni și marginalizarea criticilor la adresa Israelului de ambele părți ale diviziunii ideologice conservatoare-liberale.