În cea de-a 59-a zi de război, Israelul își continuă campania intensă de bombardare în nordul şi sudul Gazei, oficialii Armatei confirmând extinderea operațiunilor în toată Gaza. Există în continuare discuții privind încheierea unui nou armistițiu, dar speranțele unei noi încetări a focului sunt reduse.

Elicopter israelian trăgând în ținte din GazaFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Gaza: Doi civili uciși pentru fiecare luptător Hamas răpus, susține armata israeliană
  • Armata israeliană anunţă că aproape şi-a atins obiectivul în războiul din nordul Fâşiei Gaza
  • SUA afirmă că Iranul este responsabil pentru atacurile Houthi asupra unor nave în Marea Roșie
  • Israelul face publice documente scrise și materiale video pe care susține că le-a găsit la Hamas / Ce ar fi plănuit organizația în plus față de ce știm?
  • ONU cere Israelului să nu înrăutățească „situația umanitară catastrofală” din Gaza
  • Numărul civililor uciși în Fâșia Gaza este „în creștere rapidă”, în timp ce Israelul continuă bombardamentele și operațiunile terestre, a declarat luni șeful Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA).
  • Purtătorul de cuvânt al amatei israeliene neagă că trupele au fost mutate de la granița cu Gaza în Cisiordania înainte de 7 octombrie
  • Jeremy Corbyn a acuzat Israelul că a întreprins un „act de purificare a întregii populații din Gaza”.
  • Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor afirmă că războiul dintre Israel și Hamas a provocat „cea mai mortală lună pentru jurnaliști” de când a început să adune date, în 1992. Până vineri, CPJ a înregistrat 61 de decese de jurnaliști și lucrători media. Dintre aceștia, 54 erau palestinieni, patru erau israelieni și trei libanezi.
  • Au fost investitori pe bursă care știau dinainte de atacurile Hamas? Israelul investighează acuzațiile

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 59-a, pe HotNews.ro:

02:03Armata israeliană anunţă că aproape şi-a atins obiectivul în războiul din nordul Fâşiei Gaza, după ce ministrul Apărării Yoav Gallant anunţă că operaţiunile din nordul enclavei vor „antrena în curând distrugerea întregii zone a oraşului Gaza şi a nordului Fâşiei Gaza”

01:33 Armata israeliană nu va amâna o anchetă cu privire la eşecul de la 7 octombrie până după război, anunţă amiralul Daniel Hagari. Combatanţii Hamas nu au comis violuri în atacul din Israel, dezminte Biroul Politic

Armata israeliană nu va aştepta sfârşitul Războiului din Fâşia Gaza pentru a ancheta cu privire la eşecul prevenirii atacului Hamas de la 7 octombrie, anunţă luni un purtător de cuvânt al Tsahalului, amiralul Daniel Hagari, relatează CNN.

„Nu vom amâna totul până la sfârşitul războuiului” cu Hamasul, a declarat presei amiralul.

„Aceasta este decizia noastră. Ne gândim care este momentul oportun să lansăm ancheta, pentru că trebie să dăm aceste răspunsuri publicului”, a precizat el.

01:01OMS contestă un ordin al armatei israeliene de a goli un depozit de ajutoare medicale din sudul Fâșiei Gaza în termen de 24 de ore (Tedros)

„Astăzi, OMS a primit o notificare din partea forțelor de apărare israeliene de a evacua în termen de 24 de ore proviziile noastre din depozitul nostru medical din sudul Fâșiei Gaza, deoarece operațiunile terestre îl vor face inutilizabil”, a anunțat Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter), potrivit AFP.

„Cerem Israelului să retragă acest ordin și să ia toate măsurile posibile pentru a proteja civilii și infrastructura civilă, inclusiv spitalele și facilitățile umanitare”, a adăugat el.

SUA afirmă că Iranul este responsabil pentru atacurile Houthi asupra unor nave în Marea Roșie

00:40Gaza: Doi civili uciși pentru fiecare luptător Hamas, susține armata israeliană

Aproximativ doi civili au fost uciși pentru fiecare luptător Hamas ucis în Fâșia Gaza, au declarat luni oficiali militari israelieni de rang înalt, sub rezerva anonimatului, potrivit AFP.

„Nu spun că este bine că avem un raport de doi la unu”, a declarat un oficial în cadrul unui briefing de presă, adăugând că utilizarea scuturilor umane face parte din „strategia de bază” a Hamas.

„Trebuie să sperăm că acest raport va fi mult mai mic în următoarea fază a războiului”, a adăugat el.

00:14SUA afirmă că Iranul este responsabil pentru atacurile Houthi asupra unor nave în Marea Roșie

SUA afirmă că consideră Iranul responsabil pentru atacurile asupra navelor civile și militare ale rebelilor Houthi din Yemen, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan afirmând că SUA discută stabilirea de escorte militare pentru navele din Marea Roșie.

„Armele de aici sunt furnizate de Iran”, spune Sullivan. „Credem că Iranul este, în ultimă instanță, partea responsabilă pentru acest lucru”.

Sullivan spune că SUA nu crede că toate cele trei nave lovite de Houthi au avut legături cu Israelul.

23:41 Situația din Gaza „nu va fi vindecată prin trimiterea mai multor camioane umanitare”

Situația din Gaza „nu va fi vindecată prin trimiterea mai multor camioane”, a declarat președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Într-un mesaj pe X, Mirjana Spoljaric a declarat că a vizitat spitalul european din Gaza și că ceea ce a văzut acolo este „dincolo de tot ceea ce ar trebui să fie cineva în măsură să descrie”.

„Ceea ce m-a șocat cel mai mult au fost copiii cu răni atroce și, în același timp, care își pierduseră părinții și nu aveau pe nimeni care să aibă grijă de ei”, a spus ea.

ONU cere Israelului să nu înrăutățească „situația umanitară catastrofală” din Gaza

23:01Israelul face publice documente scrise și materiale video pe care susține că le-a găsit la Hamas / Ce ar fi plănuit organizația în plus față de ce știm?

Armata israeliană a făcut publice documente și înregistrări video pe care susține că le-a descoperit pe cadavrele unor luptători Hamas, potrivit Sky News.

Unul dintre acestea este un caiet cu texte în arabă și ebraică, găsit în zona Re'im și cu traduceri care, potrivit armatei israeliene, i-a ajutat pe luptătorii Hamas să comunice cu ostaticii. Printre cele 45 de fraze se numără propoziții precum „Unde este șeful kibbutzului?” și „Vom ucide ostaticii”.

Forțele de apărare israeliene spun că au fost confiscate sute de computere pe care se aflau milioane de fișiere, precum și mii de ore de filmări de pe camerele GoPro purtate de luptătorii Hamas.

22:55 Lazzarini: „Numărul civililor uciși crește rapid”

Numărul civililor uciși în Fâșia Gaza este „în creștere rapidă”, în timp ce Israelul continuă bombardamentele și operațiunile terestre, a declarat luni șeful Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA).

„Reluarea operațiunii militare și extinderea acesteia în continuare în sudul Fâșiei Gaza repetă ororile din săptămânile trecute”, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, într-un comunicat. „Numărul civililor uciși crește rapid. Civilii, inclusiv bărbații, femeile, copiii, persoanele în vârstă, bolnavii și persoanele cu dizabilități sunt cei care suferă cel mai mult.”

El a adăugat că un alt ordin de evacuare pentru a muta civilii din Khan Younis în Rafah, în sudul Gaza, din cauza bombardamentelor continue ale Israelului, „a creat panică, frică și anxietate”.

22:19ONU cere Israelului să nu înrăutățească „situația umanitară catastrofală” din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să „evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din Gaza și să scutească civilii de mai multă suferință”, potrivit Sky News.

„Secretarul general reiterează necesitatea unui flux neîngrădit și susținut de ajutor umanitar pentru a răspunde nevoilor populației din întreaga Fâșie. Pentru oamenii cărora li s-a ordonat să fie evacuați, nu există niciun loc sigur unde să se ducă și foarte puține lucruri cu care să supraviețuiască”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Jeremy Corbyn a acuzat Israelul de „purificare” a populației palestiniene

21:54Purtătorul de cuvânt al amatei israeliene neagă că trupele au fost mutate de la granița cu Gaza în Cisiordania înainte de 7 octombrie

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, afirmă că nu a existat nicio modificare a numărului de trupe care asigurau securitatea de rutină la granița cu Gaza înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, în urma unor informații potrivit cărora două companii au fost dirijate în Cisiordania cu două zile înainte de atacuri, potrivit Times of Israel.

„Desfășurarea forțelor care are activități operaționale obișnuite [la granița din] Fâșia Gaza nu s-a schimbat înainte de 7 octombrie”, a declarat Hagari ca răspuns la o întrebare la o conferință de presă.

„Vom investiga în profunzime decizia privind forțele de rezervă, care este o decizie a Statului Major General care este luată în mod regulat în funcție de o evaluare a situației”, spune el.

21:31 Germania deschide o anchetă în urma uciderii unei turiste germano-filipineze în atacul de la Paris

Parchetul federal german a anunţat luni că a deschis o anchetă cu privire la atentatul de la Paris, în care o turistă germano-filipineză a fost ucisă de către un francez cunoscut drept un islamist radical, care suferă de probleme psihiatrice, relatează AFP.

”Am deschis o anchetă”, a declarat AFP o purtătoare de cuvânt a parchetului federal german, confirmând o dezvăluire a revistei Der Spiegel.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat duminică ”bulversat de atacul terorist de la Paris în care a fost ucis un german şi în care au fost rănite mai multe persoane”, citează News.ro.

21:10Jeremy Corbyn a acuzat Israelul că a întreprins un „act de purificare a întregii populații din Gaza”.

Fostul lider laburist a declarat că răspunsul Israelului nu a fost „în niciun fel proporțional” cu „evenimentele îngrozitoare” din 7 octombrie, când 1.200 de israelieni au fost uciși în urma atacului transfrontalier al Hamas, potrivit Sky News.

Comentariile sale au fost făcute în timpul unei sesiuni în Camera Comunelor din Marea Britanie, în care ministrul de externe Leo Docherty a insistat că discuțiile despre o încetare a focului sunt „premature”, în contextul în care deputații au cerut încetarea luptelor.

61 de jurnaliști și lucrători media, uciși în războiul din Israel și Gaza

20:41 Statele Unite au cerut luni aliatului lor israelian să permită intrarea de mai mult combustibil în Fâșia Gaza, în condițiile în care teritoriul palestinian se confruntă cu o penurie severă, potrivit AFP.

„Am spus clar că vrem să vedem că (nivelul livrărilor de combustibil) revine la un nivel mai ridicat, nu doar la nivelul de combustibil care a intrat (în Gaza) în timpul pauzei, ci chiar mai ridicat", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

20:05 „Luna cu cei mai mulți jurnaliști morți”: „Rudele jurnalistului CNN au fost ucise și casa copilăriei distrusă în două lovituri separate'

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor afirmă că războiul dintre Israel și Hamas a provocat „cea mai mortală lună pentru jurnaliști” de când a început să adune date, în 1992.

Până vineri, CPJ a înregistrat 61 de decese de jurnaliști și lucrători media. Dintre aceștia, 54 erau palestinieni, patru erau israelieni și trei libanezi.

În comparație cu un total de 68 de jurnaliști și lucrători media uciși în întreaga lume în tot anul 2022.

Astăzi, CNN relatează despre două lovituri aeriene separate care au distrus casa din copilărie a reporterului lor Ibrahim Dahman și au ucis cel puțin nouă rude în casa mătușii sale.

19:43Au fost investitori pe bursă care știau dinainte de atacurile Hamas? Israelul investighează acuzațiile

Autoritățile israeliene investighează afirmațiile unor cercetători americani potrivit cărora unii investitori ar fi știut dinainte de planul Hamas de a ataca Israelul la 7 octombrie și au folosit aceste informații pentru a profita de pe urma titlurilor de valoare israeliene, potrivit Reuters.

Cercetările efectuate de profesorii de drept Robert Jackson Jr. de la Universitatea din New York și Joshua Mitts de la Universitatea Columbia au relevat vânzări semnificative de acțiuni în lipsă înainte de atacuri, care au determinat bombardamenter israeliene masive asupra Gaza.

Cel puțin 300 de persoane au fost ucise în Gaza de la 1 decembrie

19:15 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spune că trupele ARmatei israeliene (IDF) vor rămâne în orașul Jabaliya din nordul Fâșiei Gaza și în cartierul Shejaiya de la granița israeliană „până când infrastructura Hamas va fi complet distrusă”, scrie The Times of Israel.

„Armata lucrează la maximum, șeful de stat major gestionează lucrurile fără teamă și cu mare succes. Această acțiune care are loc acum, în nordul Fâșiei Gaza, va duce în curând la distrugerea Hamas în întreaga zonă a orașului Gaza și nordul Fâșiei Gaza. În același timp, IDF a început să lucreze în sudul Fâșiei Gaza. Soarta teroriștilor din batalioanele Hamas de acolo va fi aceeași cu a celor din nord și mai rău. Vom continua până la victorie și până la atingerea tuturor obiectivelor: eliminarea Hamas și întoarcerea ostaticilor în Israel”, a susținut ministrul israelian al Apărării.

18:30Cel puțin 50 de persoane ar fi fost ucise într-un atac aerian israelian care a lovit o școală din Gaza în care se adăposteau persoanele strămutate, scrie Reuters, citând WAFA, agenția oficială de presă palestiniană.

Atacul aerian ar fi lovit cartierul Daraj din nord-vestul Gazei.

17:50 Cel puțin 300 de persoane au fost ucise în Gaza, în timp ce atacurile aeriene israeliene continuă să vizeze teritoriul de când pauza umanitară s-a încheiat, în 1 decembrie, a anunțat luni Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA).

Agenția umanitară a ONU mai spune că accesul la ajutor a fost complet blocat în nordul Gazei și că raidurile aeriene israeliene au escaladat în regiunile sudice ale Gazei.

Un nou bilanț al palestinienilor uciși în Gaza de la începutul războiului: 15.899 - Hamas

16:11 Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a publicat un nou bilanț, spunând că 15.899 de palestinieni au fost uciși în ofensiva declanșată de Israel după atacul din 7 octombrie, scrie The Guardian. Ministerul Sănătății din Gaza susține că 70% dintre cei uciși sunt femei și copii.

15:00 Șefa Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric Egger, a descris drept „intolerabilă” suferința oamenilor din Gaza, scrie The Guardian.

„Am ajuns în Gaza, unde suferinţa populaţiei este intolerabilă. Reiterez apelul nostru urgent ca civilii să fie protejaţi conform legilor războiului şi ca ajutorul să intre neîngrădit. Ostaticii trebuie eliberaţi şi CICR autorizat să-i viziteze în siguranţă”, a scris ea, luni, pe reţeaua X (fostă Twitter).

Șefa Comitetului Internațional al Crucii Roșii - organizație acuzată că a făcut prea puţin pentru ostaticii din Gaza, dar şi pentru prizonierii palestinieni - a anunțat că intenţionează să meargă în Israel „în următoarele săptămâni”.

„Nivelul suferinței umane este intolerabil. Este inacceptabil ca civilii să nu aibă un loc sigur în care să meargă în Gaza și, sub asediu militar, în prezent nu există nici un răspuns umanitar. Săptămâna trecută a oferit un mic răgaz umanitar, care a stârnit speranțe în întreaga lume că ar putea fi găsită acum o cale pentru reducerea suferinței. În calitate de actor neutru, CICR este pregătit să sprijine noi acorduri umanitare care să reducă suferința și durerea”, a mai declarat reprezentanta Crucii Roșii.

14:48Armata israeliană (IDF) spune că avioanele de luptă și dronele au landat lovituri împotriva unui centru de comandă Hezbollah și a altor obiective aparținând grupării teroriste ca răspuns la atacurile de luni din nordul Israelului.

Cu puțin timp în urmă, au fost lansate și rachete în comunitatea nordică Mattat, care au aterizat în zone deschise. IDF spune că răspunde cu obuze de artilerie.

Procesul de corupţie al premierului israelian Netanyahu a fost reluat, în plin război cu Hamas

14:14Luni, după un armistițiu de șapte zile, zeci de tancuri și transportoare de trupe israeliene au intrat în sudul Fâşiei Gaza asediate, unde armata îşi extinde ofensiva terestră împotriva Hamas, în pofida prezenţei a sute de mii de civili şi a tensiunilor tot mai mari din regiune, scrie AFP.

13:38Procesul de corupţie al premierului israelian Benjamin Netanyahu a fost reluat luni la Ierusalim, la circa două luni de la suspendarea sa din cauza atacului sângeros al Hamas, din 7 octombrie, scrie AFP.

12:59Imagini video arată cum Forțele de Apărare ale Israelului aruncă în aer clădirea principalului tribunal al Hamas din Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.

Clădirea fastuoasă din centrul Fâșiei Gaza, cunoscută sub numele de Palatul Justiției, a fost capturată de trupele israeliene luna trecută.

12:10Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune că Benjamin Netanyahu va fi în cele din urmă judecat drept criminal de război din cauza ofensivei Israelului în curs de desfășurare în Fâșia Gaza, scrie Reuters.

Într-un discurs susținut la o reuniune a unui comitet al Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI) la Istanbul, președintele turc a spus că Gaza este pământ palestinian, că aceasta va aparține întotdeauna palestinienilor și s-a referit din nou la prim-ministrul Israelului drept „măcelarul din Gaza”.

„Măcelarul din Gaza, Netanyahu, a recunoscut în fața camerelor că obiectivele sale expansioniste nu se limitează doar la Ramallah și Gaza. Prin urmare, apărarea Gazei și a Palestinei astăzi înseamnă apărarea în același timp a Ierusalimului, Meccăi, Medinei, Damascului, Istanbulului și a altor orașe islamice”, a spus președintele Turciei.

Hamas încă nu este înfrântă total în nordul Gazei, spune Armata israeliană

12:00 Campania armatei israeliene în nordul Fâşiei Gaza continuă simultan cu avansarea către sudul enclavei palestiniene, în scopul distrugerii poziţiilor Hamas, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), Jonathan Conricus.

„Nu i-am înfrânt total din punct de vedere militar în nord, dar am făcut progrese. Le-am spus de la început civililor israelieni şi oricui din lume ne asculta că lupta contra Hamas va dura, din păcate. Este o operaţiune dificilă pe un teren dificil unde luptăm contra unui inamic foarte hotărât care nu are nicio problemă să sacrifice civili pentru cauza sa militară”, a declarat Conricus pentru CNN.

El a respins acuzaţiile formulate de organizaţii umanitare conform cărora sutelor de mii de civili din zona de sud a oraşului Gaza nu li se acordă suficient timp de către armata israeliană pentru a ajunge în locuri sigure.

„Se face totul pentru a proteja civilii. Dacă Hamas s-ar fi plasat în afara zonelor urbane şi ar fi luptat acolo cu noi, atunci evident populaţia civilă nu ar fi fost afectată. Dar Hamas nu a făcut asta”, a spus Jonathan Conricus, care a acuzat încă o dată mişcarea islamistă palestiniană că îi foloseşte pe civili drept ''scuturi umane''.

Anterior, purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, a criticat dur Israelul pentru atacurile sale, vorbind despre o „baie de sânge” în sudul oraşului Gaza.

11:02Armata israeliană (IDF) susține că luni dimineață a ucis doi palestineni înarmați în orașul Qalqiliya din Cisiordania, scrie The Times of Israel.

Potrivit IDF, cei doi ar fi fost responsabili pentru mai multe atacuri cu împușcături împotriva trupelor din zonă.

10:02 Forțele de Apărare Israelului susțin că au efectuat lovituri împotriva a aproximativ 200 de ținte Hamas în Gaza peste noapte, în timp ce forțele terestre continuă să opereze în Fâșie.

09:33O femeie israeliană a fost arestată pentru că ar fi postat un videoclip pro-Hamas. Poliția israeliană a anunțat arestarea unei femei în vârstă de 40 de ani, sub suspiciunea că ar fi publicat un videoclip care încurajează sprijinirea Hamas. Femeia, care locuiește în Rishon Letzion, este interogată de poliție.

08:48 Şase ostatici thailandezi răpiţi şi ţinuţi săptămâni întregi în Fâşia Gaza de către Hamas vor ajunge luni în regat, au declarat oficiali thailandezi pentru France-Presse.

Zeci de mii de thailandezi lucrau în Israel, mai ales în sectorul agricol, când militanții palestinieni au trecut granița pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, și răpind aproximativ 240, potrivit autorităților israeliene.

Cel puțin 32 de thailandezi au fost răpiți de Hamas, ministerul de externe din Bangkok și grupurile musulmane thailandeze lucrând pentru a negocia eliberarea lor.

08:15Sute de mii de palestinieni din Cisiordania și-au pierdut locurile de muncă sau le-au fost înghețate salariile după ce autoritățile israeliene au anulat permisele de muncă și au impus restricții severe asupra trecerii frontierelor, scrie The Guardian.

Aproximativ 182.000 de rezidenți din Gaza care lucrează în Israel și în colonii au rămas șomeri sugerează estimările inițiale ale Organizației Internaționale a Muncii (ILO), în timp ce aproximativ 24% din locurile de muncă din Cisiordania au fost, de asemenea, pierdute – echivalentul a 208.000 de locuri de muncă .

Olanda, acuzată de complicitate la presupusele cime de război în Gaza

07:48 Olanda se confruntă luni cu o provocare juridică din cauza acuzațiilor că rolul său în exportul de piese pentru avioanele de luptă F-35 către Israel o face complice la presupusele crime de război din Gaza. Trei organizații pentru drepturile omului, inclusiv filiala olandeză a Oxfam, au introdus cazul la tribunalul districtual de la Haga, declarând că exportul pieselor avioanelor de luptă permite Israelului să bombardeze Fâșia Gaza.

„Israelul nu ține cont de principiile fundamentale ale legilor războiului, cum ar fi distincția între țintele civile și militare și principiul proporționalității”, în bombardarea Fâșiei Gaza, au spus organizațiile în dosarele lor de judecată.

Israelul neagă că a comis crime de război, declarând că forțele sale respectă legea internațională în timp ce luptă împotriva militanților palestinieni care operează în zone civile dens populate.

07:29 O delegație formată din înalți oficiali ai administrației Biden va sosi luni în Israel și se va întâlni cu omologii israelieni pentru a discuta despre cum va fi administrată Gaza după încheierea războiului.

Delegația va fi condusă de consilierul pentru securitate națională al vicepreședintelui american Kamala Harris, Phil Gordon, care a fost alături de ea la întâlniri cu liderii arabi pe această temă la Dubai în weekend. Lui i se va alătura Ilan Goldenberg, consilierul lui Harris pentru Orientul Mijlociu, împreună cu alții.

Delegația SUA se va întâlni cu președintele Consiliului Național de Securitate, Tzachi Hanegbi, și cu ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, dar și cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, în Cisiordania.

07:18Forțele israeliene au ucis un comandant al Hamas pe nume Haitham Khojari, au declarat luni dimineața oficiali ai IDF. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) susțin că Khojari a condus un batalion care a luat parte la atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Ei au mai spus că Khojari era responsabil cu securitatea activităților Hamas la spitalul principal din Gaza, Al-Shifa.

07:16Vicepreşedintele SUA Kamala Harris a reiterat îngrijorarea SUA că violenţele din Cisiordania ar putea amplifica tensiunea din zonă într-o discuție telefonică cu preşedintele israelian Isaac Herzog. Deși a subliniat „sprijinul puternic al SUA” pentru dreptul Israelului la autoapărare, „vicepreședintele a reiterat angajamentul SUA pentru o soluție cu două state”.

Armata israeliană spune că în weekenda lovit peste 400 de ținte, inclusiv tabăra de refugiați de la Jabalia

05:25 Un zbor care transporta 29 de palestinieni răniți a aterizat pe aeroportul Carthage Pilgrim din Tunisia, potrivit agenției de presă TAP din Tunisia. Până acum cel puțin 389 de palestinieni răniți care au reușit să părăsească Gaza prin trecerea Rafah începând cu 1 noiembrie.

05:19Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat cu prim-ministrul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani despre războiul din Gaza și despre eforturile continue privind încetarea focului, a declarat agenția de presă a țării arabe. Qatarul s-a angajat, alături de partenerii săi de mediere, să depună eforturi de a restabili „calmul” după mai mult de opt săptămâni de război.

05:00Tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gazei a fost din nou atacată, la fel ca și orașele Khan Younis și Rafah din sudul Gazei. Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că armata a lovit peste 400 de ținte în weekend „inclusiv prin atacuri aeriene extinse în zona Khan Younis” și a ucis și militanții Hamas , distrugând infrastructura din Beit Lahiya, în nord.

23:10O companie confirmă că nava sa a fost „lovită de un proiectil” în Marea Roșie.

Bernhard Schulte Shipmanagement a declarat că nava sa de containere Number Nine naviga în Strâmtoarea Bab al-Mandab când a fost lovită, potrivit Sky News.

Cu toate acestea, a confirmat că nu au fost raportate vătămări la bordul navei cu pavilion panamez și că atacul nu a cauzat poluare.

Cu câteva ore înainte, rebeliil Houthi din Yemen au pretins că au efectuat atacul.

22:07Armata israeliană anunţă că a lansat 10.000 de lovituri aeriene în Gaza de la începutul războiului.

Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat duminică că au lansat circa 10.000 de lovituri aeriene asupra ţintelor din Fâşia Gaza de la începutul războiului în urmă cu aproape două luni, relatează Agerpres, citând dpa.

Armata israeliană a afirmat că ţintele din Fâşia Gaza includ centre de comandă, tuneluri şi depozite de arme aparţinând organizaţiilor teroriste palestiniene.