Procesul de corupţie al premierului israelian Benjamin Netanyahu a fost reluat luni la Ierusalim, la circa două luni de la suspendarea sa din cauza atacului sângeros al Hamas, din 7 octombrie, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Luni, războiul Israel-Hamas a intra în ziua 59.

Netanyahu, în vârstă de 74 de ani, este suspectat că între 2007 şi 2016 a primit de la o serie de persoane ultrabogate cadouri în valoare de circa 700.000 de şekeli (176.000 de euro) - trabucuri, sticle de şampanie şi bijuterii.

Premierul este acuzat de corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Între presupuşii săi „binefăcători” se numără „nababul” hollywoodian Arnon Milchan, producător al unor pelicule de succes precum „Pretty Woman” sau „Născuţi asasini”, Netanyahu fiind bănuit că a susţinut o măsură fiscală care i-ar fi adus acestuia milioane de dolari în plus, dar Ministerul Finanţelor s-a opus.

Premierul israelian susţine că a acceptat doar cadouri de la prieteni, fără să le fi cerut, şi că este victima unei vânători de vrăjitoare.

Potrivit presei israeliene, Netanyahu nu va fi chemat la bară în viitorul imediat, dar ar putea compărea pentru a depune mărturie peste câteva luni.

Procesul început în 2020 este o premieră în Israel pentru un prim-ministru în exerciţiu.

Responsabili politici apropiaţi ai premierului au criticat reluarea audierilor în plin război. Acestea vor fi, în orice caz, unele reduse, având în vedere mobilizarea rezerviştilor din rândurile martorilor şi avocaţilor.