Președintele turc Recep Erdogan l-a descris miercuri pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, drept „măcelarul Gazei” într-un nou discurs virulent ținut în fața partidului său islamist „AK”, relatează AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Netanyahu și-a scris deja numele în istorie drept măcelarul Gazei”, a declarat Erdogan în timpul discursului care a fost transmis în direct de televiziunile din Turcia.

„Netanyahu pune în pericol siguranța tuturor evreilor din lume prin susținerea antisemitismului cu crimele pe care le-a comis în Gaza”, a mai spus președintele turc.

Erdogan, care se erijează într-un apărător al palestinienilor, numise deja Israelul un „stat terorist” și afirmase despre Hamas că nu este o grupare teroristă, ci una care „luptă pentru libertate”.

Declarațiile virulente ale lui Erdogan după atacul surpriză comis de Hamas pe 7 octombrie și riposta dură a Israelului au dus din nou la prăbușirea relațiilor dintre țara sa și statul israelian.

Turcia și Israelul dezvoltaseră în ultima perioadă legături comerciale mai apropiate și lucrau la o serie de proiecte energetice comune în contextul în care statul israelian și-a normalizat în ultimii ani relațiile diplomatice cu o serie de state musulmane.

Însă ministerul israelian de externe și-a rechemat diplomații din Turcia pe 28 octombrie, după declarațiile lui Erdogan potrivit cărora Israelul este un ocupat al Palestinei și Hamas luptă pentru libertate. Turcia și-a retras la rândul ei reprezentantul diplomatic de la Tel Aviv drept răspuns.

Erdogan acuză Israelul că pune în pericol armistițiul umanitar

Erdogan a acuzat de asemenea că declarațiile repetate ale guvernului lui Netanyahu potrivit cărora are obiectivul de a distruge complet Hamas periclitează eforturile de a obține o prelungire a armistițiului dintre Israel și Hamas, care a permis de săptămâna trecută eliberarea a 60 de ostatici israelieni și 180 de prizonieri palestinieni.

„Afirmațiile făcute de administrația Netanyahu reduc speranțele noastre pentru ca pauza umanitară să fie transformată într-un armistițiu de durată”, a declarat Recep Erdogan.

Acordul privind un armistițiu temporar în scopuri umanitare a pus capăt luptelor care au început odată cu atacul Hamas asupra Israelului care a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, și a dus la răpirea altor 240.

Autoritățile Hamas afirmă că loviturile israeliene care au urmat au ucis aproape 15.000 de persoane, de asemenea majoritatea civili, și au transformat în ruine porțiuni mari din Gaza de Nord.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.