Israelul și Marocul au ajuns joi la un acord pentru normalizarea relațiilor într-o înțelegere intermediată cu ajutorul Statelor Unite, Marocul devenind astfel a patra țară musulmană care își reia legăturile diplomatice cu Israelul în ultimele patru luni, relatează Reuters și Washington Post.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

Ca parte a înțelegerii, președintele american Donald Trump a fost de acord să recunoască suveranitatea Marocului asupra Saharei de Vest, regiune în care există o dispută veche de decenii între Maroc și Frontul Polisaro, o mișcare secesionistă susținută de Algeria care dorește să creeze un stat independent în teritoriu.

Trump a convenit ultimele detalii ale acordului în timpul unui apel telefonic avut joi cu regele marocan Mohammed al VI-lea, potrivit unui înalt oficial american.

Marocul a devenit a patra țară care a încheiat un acord intermediat de SUA de normalizare a relațiilor cu Israelul, primul fiind anunțat în luna august.

Celelalte țări sunt Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Sudanul.

Marocul și-a luat angajamentul de a relua contactele oficiale și restabili legături diplomatice depline cu Israelul, precum și să acorde zborurilor israeliene dreptul de a-i survola teritoriul înspre și dinspre Israel și pentru toți israelienii.

„[Marocanii] își vor redeschide imediat birourile de legături din Rabat și Tel Aviv cu intenția de a deschide ambasade. Și de asemenea vor promova cooperarea economică între companiile israeliene și cele marocane”, a declarat consilierul Casei Albe, Jared Kushner.

„Astăzi administrația [Trump] a atins încă un reper istoric. Președintele Trump a intermediat un acord de pace între Maroc și Israel - al patrulea acord de acest fel între Israel și o țară arabă/musulmană în patru luni”, a adăugat acesta.

Palestinienii au criticat aceste acorduri, acuzând țările arabe că au întârziat încheierea păcii între ei și israelieni prin abandonarea cererii îndelungate ca Israelul să renunțe la teritorii pentru crearea unui stat palestinian înainte ca statul israelian să fie recunoscut oficial de țările musulmane.

Este posibil ca acordul cu Marocul să fie ultimul intermediat de administrația Trump înainte ca aceasta să părăsească Biroul Oval în 20 ianuarie.

Casa Albă a încercat de asemenea să convingă și Arabia Saudită să semneze un acord de normalizare a relațiilor cu Israelul, crezând că dacă saudiții vor fi de acord și alte țări arabe îi vor urma, însă Riadul a semnalat că nu este pregătit încă pentru o asemenea acțiune.