​După 47 de zile de lupte soldate cu mii de morți și răniți, Israel și Hamas au încheiat un acord de încetare temporară a focului pentru 4 zile, timp în care va avea loc cel puțin un schimb de prizonieri: 50 de ostatici ai Hamas vor fi eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene. Acordul va permite, de asemenea, ca sute de camioane care transportă ajutor umanitar, provizii medicale și combustibil să intre în Gaza. Aproximativ 240 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza în timpul atacului sângeros lansat de Hamas asupra Israelului în 7 octombrie.

Dupa 47 de zile de razboi, un acord temporar de incetare a focului a fost semnatFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Ostaticii 'nu vor fi eliberați înainte de vineri'. Eliberarea ostaticilor în cadrul acordului de armistițiu nu va avea loc înainte de vineri, potrivit consilierului pentru securitate națională al Israelului
  • Crucea Roșie va duce medicamente ostaticilor în cadrul acordului, spune Netanyahu, dar războiul va continua
  • „Acordul nu-i va proteja”. Netanyahu: „Am spus Mossadului să acționeze împotriva șefilor Hamas oriunde s-ar afla”
  • Fiul șefului blocului parlamentar Hezbollah a fost ucis într-un atac israelian în sudul Libanului - surse
  • Iran: Războiul se va extinde în Orientul Mijlociu dacă nu se prelungește armistițiul
  • Peste 100 de victime palestiniene neidentificate au fost îngropate împreună într-o groapă comună în sudul Gaza
  • Un fost premier israelian îl cataloghează pe Netanyahu drept „un pericol pentru Israel”. „Ar trebui să plece astăzi. Ar trebui să plece în acest minut. Ar trebui să fie dat afară în orice clipă”
  • Ajutor financiar de la Guvern pentru românii și familiile lor evacuate din Fâșia Gaza. Ce bani de cazare și hrană vor primi timp de 4 luni
  • Un grup de 12 cetățeni români și membri de familie, evacuați din Fâșia Gaza. Numărul total al celor repatriați în România a urcat la 249, informează Ministerul de Externe de la București.

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 47-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

01:31 Armistițiul temporar înseamnă să hrănești copiii înainte de a-i ucide, spune un diplomat palestinian

„Să ne hrănim copiii timp de câteva zile și apoi să reluăm uciderea lor este de neconceput”, a declarat șeful misiunii palestiniene în Marea Britanie, înainte de încetarea temporară a focului de mâine.

Israelul a pus în aplicare un „plan” pentru „a se asigura că în Gaza este imposibil de trăit”, a declarat Dr. Husam Zomlot pentru Sky News.

Comentariile sale vin după ce Benjamin Netanyahu a promis miercuri seară că va continua războiul odată ce armistițiul se va încheia, pentru a învinge Hamas.

01:11 Peste 100 de victime palestiniene neidentificate au fost îngropate împreună într-o groapă comună în sudul Gaza, potrivit Sky News.

Cadavrele, învelite în folii de plastic albastre, au fost așezate împreună în mormântul din Khan Younis.

Lucrătorii medicali au documentat cadavrele și au efectuat rugăciuni funerare.

Ostaticii 'nu vor fi eliberați înainte de de ziua de vineri'

00:45 Netanyahu: „Am spus Mossadului să acționeze împotriva șefilor Hamas oriunde s-ar afla”

Răspunzând la mai multe întrebări în cadrul conferinței de presă din această seară, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că a spus Mossadului să acționeze împotriva șefilor Hamas oriunde s-ar afla, potrivit Times of Israel.

După ce un reporter menționează un raport (în ebraică) care afirma că Ismail Haniyeh și Khaled Mashaal au declarat că se așteaptă să continue să conducă Gaza după război, Netanyahu spune că a „instruit Mossadul să acționeze împotriva șefilor Hamas oriunde s-ar afla”.

Întrebat dacă armistițiul se aplică pentru a-i viza pe șefii Hamas - o presupusă referire la cei din străinătate - Netanyahu spune că nu există „o astfel de obligație”.

00:15Fiul șefului blocului parlamentar Hezbollah a fost ucis într-un atac israelian în sudul Libanului - surse

Fiul unui important deputat Hezbollah a fost ucis miercuri într-un contraatac israelian în sudul Libanului, a declarat pentru AFP o sursă apropiată familiei.

Fiul lui Mohammed Raad, șeful blocului parlamentar al Hezbollah, „a fost ucis împreună cu un număr de alți membri Hezbollah”, într-o lovitură israeliană asupra unei case din Beit Yahun, precizează sursa, care a cerut să rămână anonimă, nefiind autorizată să vorbească cu presa.

23:56 Ostaticii 'nu vor fi eliberați înainte de vineri'

Eliberarea ostaticilor în cadrul acordului de armistițiu nu va avea loc înainte de vineri, potrivit consilierului pentru securitate națională al Israelului, citat de Sky News.

„Negocierile pentru eliberarea prizonierilor noștri progresează și continuă în permanență”, a declarat Tzachi Hanegbi într-o declarație difuzată de biroul premierului.

„Începutul eliberării va avea loc în conformitate cu acordul inițial dintre părți, și nu înainte de vineri”. Încetarea focului ar fi trebuit să înceapă mâine dimineață, potrivit rapoartelor.

Crucea Roșie va duce medicamente ostaticilor în cadrul acordului, spune Netanyahu

22:55Doi turci uciși în loviturile israeliene asupra Libanului

Loviturile israeliene asupra sudului Libanului au ucis ieri două persoane din Turcia, a declarat grupul militant palestinian Hamas, potrivit Sky News.

În total, nouă persoane ar fi fost ucise în lovituri. Printre acestea se numără doi jurnaliști, alți doi civili și cinci membri Hamas.

Cei doi turci se aflau într-o mașină în care se aflau cinci persoane, care au fost ucise cu toții, se arată în comunicatul Hamas.

22:20Ajutor financiar de la Guvern pentru românii și familiile lor evacuate din Fâșia Gaza. Ce bani de cazare și hrană vor primi timp de 4 luni

Guvernul vrea să aprobe joi acordarea unui ajutor financiar pentru cazare și hrană pentru familiile și persoanele cu sau fără cetățenie română, evacuate din Fâșia Gaza, pentru o perioada de 4 luni, până la 31 martie 2024. Se estimează că maxim 300 de persoane din Fâșia Gaza vor beneficia de acest ajutor care va depăși 1,1 milioane de lei.

22:07Crucea Roșie va duce medicamente ostaticilor în cadrul acordului, spune Netanyahu, dar războiul va continua

Benjamin Netanyahu începe prin a spune că de la începutul războiului nu a încetat să se gândească la ostatici și la familiile acestora - și spune că toți vor fi aduși acasă.

Acordul de armistițiu de patru zile a fost încheiat cu ajutorul presiunii militare masive exercitate asupra Hamas și al eforturilor diplomatice ale guvernului israelian, spune el.

Acordul va include vizitarea ostaticilor de către Crucea Roșie și aducerea de medicamente pentru aceștia, spune Netanyahu.

22:01 Netanyahu confirmă că acordul privind ostaticii urmează să fie pus în aplicare în următoarele ore și va duce la eliberarea a cel puțin 50 de ostatici israelieni din Gaza. Aceștia a rurma să fie preluați de Hamas de la Crucea Roșie

21:55 Netanyahu susține o conferință de presă legată de acordul privind ostaticii

Benjamin Netanyahu susține o conferință de presă împreună cu ministrul apărării, Yoav Galant, și cu liderul opoziției și ministrul Benny Gantz.

Un alt schimb de prizonieri între Israel și Hamas va avea loc luna aceasta - oficial palestinian

21:40 Iran: Războiul se va extinde în Orientul Mijlociu dacă nu se prelungește armistițiul

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a avertizat că războiul se va extinde în Orientul Mijlociu dacă armistițiul nu va fi prelungit, potrivit unor rapoarte.

El a vorbit pentru postul de televiziune libanez Al Mayadeen după ce s-a întâlnit cu președintele parlamentului libanez pentru a discuta despre încetarea focului.

21:27 Un grup de 12 cetățeni români și membri de familie, evacuați din Fâșia Gaza. Numărul total al celor repatriați în România a urcat la 249, informează Ministerul de Externe de la București.

21:06 Crucea Roșie spune că nu a fost informată că personalul său va vizita ostaticii, așa cum a susținut Netanyahu

Israelieni protestează în fața sediului Crucii Roșii din Tel Aviv, cerând ca Crucea Roșie să insiste să aibă acces la cei aproximativ 240 de ostatici deținuți de Hamas și alte grupări teroriste din Gaza, potrivit Times of Israel.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a susținut ieri că Israelul a negociat cu succes includerea unei clauze în acordul privind ostaticii care permite Comitetului Internațional al Crucii Roșii să viziteze toți ostaticii din Gaza care rămân în Fâșie după încheierea acordului.

Dar Crucea Roșie emite o declarație în care spune că nu a fost informată despre astfel de planuri, care implică în mod direct personalul său.

20:51 Un fost premier israelian îl cataloghează pe Netanyahu drept „un pericol pentru Israel”

„Ar trebui să plece astăzi. Ar trebui să plece în acest minut. Ar trebui să fie dat afară în orice clipă. El este un adevărat pericol pentru stabilitatea, pentru solidaritatea societății israeliene.” Așa l-a descris fostul prim-ministru israelian Ehud Olmert pe Benjamin Netanyahu, potrivit Sky News.

Israelienii ar putea folosi încetarea focului pentru a-l da afară pe Netanyahu, a spus el, adăugând că o cantitate „incredibilă” de „furie” s-a acumulat în țară. „Cred cu adevărat că Netanyahu... este cel mai rău lider din istoria poporului evreu”, spune Olmert.

20:30 Cât de ușor ar putea fi deraiat acordul privind ostaticii? „Un singur foc de armă ar fi suficient”, avertizează un fost negociator

Fostul negociator de ostatici Gershon Baskin spune că acordul ar putea fi „ușor de deraiat” de un „singur luptător Hamas” care lansează o rachetă sau de soldații israelieni care trag asupra unui combatant Hamas, potrivit Sky News.

Curtea Supremă a Israelului a respins încercarea de a opri acordul privind ostaticii

20:04 Armata israeliană spune că avioanele sale de luptă au efectuat o altă serie de lovituri împotriva bazelor Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la atacurile repetate asupra nordului Israelului.

Separat, tancurile și avioanele au vizat o celulă Hezbollah care a tras asupra Israelului în apropierea comunității nordice Hanita, precum și o structură folosită pentru a trage asupra trupelor în zona Mattat.

De asemenea, mai multe rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului la scurt timp.

19:41 Un alt schimb de prizonieri între Israel și Hamas va avea loc luna aceasta - oficial palestinian

Acordul Israel-Hamas convenit miercuri pentru eliberarea a 50 de ostatici deținuți în Gaza în schimbul eliberării a 150 de prizonieri palestinieni va fi repetat în cursul acestei luni, a declarat un oficial palestinian pentru Reuters.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că acest lucru ar însemna eliberarea totală a 100 din cele aproximativ 240 de persoane capturate de Hamas în timpul valului de crime din 7 octombrie în sudul Israelului.

19:30SUA au presat Qatar să renunțe la cererea Hamas ca femeile israeliene ostatice sub 50 de ani să fie desemnate soldați - oficial

Președintele american Joe Biden l-a trimis pe șeful CIA, William Burns, în Qatar pentru a anula cererea Hamas de a desemna toate femeile israeliene sub 50 de ani ca soldați, și de a folosi această clasificare doar pentru cele cinci femei soldat aflate în serviciu activ, deținute de grupul terorist, spune oficialul, potrivit Times of Israel.

În plus, cerința ca Crucea Roșie Internațională să viziteze toți ostaticii rămași este un element obligatoriu al acordului, spune oficialul, iar SUA, Egiptul și Qatar vor exercita presiuni pentru a se asigura că aceasta este respectată.

19:18 Curtea Supremă a Israelului a respins încercarea de a opri acordul privind ostaticii

Curtea Supremă a Israelului a respins o petiție depusă de Asociația victimelor terorismului Almagor pentru a opri acordul privind ostaticii, potrivit NBC News.

Almagor a solicitat o amânare a punerii în aplicare a acordului, susținând că acesta a încălcat termenii unui raport din 2012 privind schimburile de prizonieri.

Acesta stipulează că doar un „număr mic de prizonieri deținuți de Israel poate fi eliberat pentru fiecare prizonier israelian care este returnat”, a relatat Times of Israel.

Șeful Mossad, David Barnea, la negocieri la Doha

18:43 Parisul, în favoarea unor sancțiuni europene împotriva liderilor Hamas

Franța se pronunță în favoarea introducerii de sancțiuni europene împotriva unor înalte personalități ale mișcării palestiniene Hamas, a declarat miercuri pentru AFP Laurence Boone, secretar de stat francez pentru Europa.

Parisul „militează pentru sancțiuni la nivel european împotriva înalților responsabili ai Hamas, în mod individual, pentru că pentru moment (...) Uniunea Europeană nu condamnă decât organizația în ansamblul ei", clasificată drept organizație „teroristă" de către cei 27, a explicat Laurence Boone la Madrid, în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul Med-9, care reunește nouă țări din sudul UE.

18:20Papa se teme de un „munte de moarte”.

Papa Francisc s-a întâlnit separat, miercuri, la Vatican, cu rude ale unor ostatici israelieni deținuți de Hamas în Gaza și cu palestinieni care au rude în Gaza, avertizând, de asemenea, asupra „unui munte de moarte” în război, potrivit AFP.

„Să ne rugăm pentru pace în Țara Sfântă. Să ne rugăm ca controversele să fie rezolvate prin dialog și negociere, și nu printr-un munte de morți de ambele părți”, a spus el într-un apel video pentru pace în lume și în Orientul Mijlociu.

Acest mesaj a fost publicat după ce a primit în cursul dimineții „o delegație de israelieni care au membri ai familiei ostatici în Gaza și o alta de palestinieni”, a explicat el la finalul audienței sale generale de miercuri la Sfântul Scaun.

17:30Șeful Mossad, David Barnea, va merge miercuri la Doha și se va întâlni cu prim-ministrul Qatar-ului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, pentru a discuta detaliile finale ale acordului Israel-Hamas care ar urma să intre în vigoare de joi dimineață, scrie The Times of Israel.

Deplasarea în Qatar a șefului Mossad indică faptul că Israelul vrea să mai tabilească unele detalii, chiar dacă părțile au aprobat în mod oficial înțelegerea, relatează site-ul de știri Walla.

Conform surselor citate, rămân întrebări cu privire la mecanismul prin care vor fi eliberați ostaticii, precum și la momentul începerii armistițiului. Hamas a susținut că încetarea focului se va aplica de joi dimineață de la ora 10.00, în timp ce Israelul nu a anunțat nimic oficial.

Un oficial israelian a confirmat la CNN că armistițiul ar intra în vigoare de joi dimineață, dar un altul a spus că data exactă va fi stabilită la întâlnirea de la Doha la care va lua parte și șeful Mossad.

60 de jurnaliști uciși de la începutul războiului. Al Jazeera „condamnă țintirea îngrozitoare a jurnaliștilor”

17:05Și Hezbollah va înceta focul timp de patru zile, așa cum prevede acordul Israel-Hamas care ar urma să intre în vigoare de joi, scrie Al Jazeera, citând o sursă din gruparea teroristă libaneză.

Sursa citată a susținut că Hezbollah va înceta să mai tragă din sudul Libanului asupra Israelului, dacă Israelul aderă la încetarea focului, iar „orice încălcare a încetării focului va fi întâmpinată cu un răspuns aprig”.

Hezbollah a confirmat moartea celui de-al 79-lea luptător al său ucis de la izbucnirea războiului.

17:00Atât SUA, cât și Israelul vor întrerupe zborurile cu drone peste Fâșia Gaza timp de șase ore în fiecare zi în timpul armistițiului temporar, a declarat pentru CNN consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer.

Armata americană zboară în prezent cu drone de supraveghere deasupra Gazei pentru a sprijini Israelul în eforturile sale de a găsi ostatici.

16:22 De la începutul războiului din Gaza, au fost uciși 60 de jurnaliști și fotoreporteri, iar Al Jazeera a emis o declarație prin care condamnă „ferm” ceea ce spune că este „țintirea îngrozitoare a jurnaliștilor” de către Israel, scrie The Guardian.

Al Jazeera Media Network face apel la organizațiile internaționale pentru libertatea presei și pentru drepturile omului să ia măsuri pentru a asigura protecția jurnaliștilor, permițându-le să își exercite profesia, și le îndeamnă să condamne „uciderea sistemică a jurnaliștilor de către forțele israeliene”.

„Jurnaliştii din Gaza fac sacrificii de neegalat pentru a dezvălui adevăratul cost al atacului israelian. Al Jazeera rămâne ferm în apelul său pentru justiție, responsabilitate și protejarea drepturilor fundamentale ale jurnaliștilor din zonele de conflict”, arată Al Jazeera Media Network.

Ce prevede armistițiul Israel-Hamas

15:57În ciuda faptului că Hamas și televiziunea de stat Qahera din Egipt afirmă că armistițiul temporar Israel-Hamas va intra în vigoare vineri la ora 10.00 dimineața, nu există nicio confirmare din partea Israelului, scrie The Times of Israel.

Un oficial israelian a confirmat ora pentru CNN, însă un alt oficial a declarat pentru site-ul Axios că ora va fi decisă abia mai târziu în această seară.

15:43 Acordul Israel-Hamas convenit miercuri pentru eliberarea a 50 de ostatici deținuți în Gaza în schimbul eliberării a 150 de prizonieri palestinieni va fi repetat în cursul acestei luni, a declarat un oficial palestinian pentru Reuters.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că acest lucru ar însemna eliberarea în total a 100 din cele aproximativ 240 de persoane capturate de Hamas în timpul masacrului din 7 octombrie din sudul Israelului.

14:50 Ce prevede armistițiul Israel - Hamas / Care sunt cele șase puncte esențiale, potrivit grupării jihadiste

Armistițiul Israel - Hamasar putea intra în vigoare de joi dimineață

14:23 Ahmed al-Kahlout, directorul spitalului Kamal Adwan, a declarat pentru Al Jazeera că spitalul a primit peste 60 de morți și aproximativ 1.000 de răniți începând de aseară.

„Bombardamentele și obuzele se înmulțesc peste tot în apropierea spitalului. O mulțime de clădiri au fost grav afectate. Trebuie să ținem cont de faptul că acest spital este acum singurul spital care funcționează din Wadi Gaza până în nordul Gaza. Echipele medicale sunt foarte obosite. Nu avem nici măcar o picătură de combustibil. Lucrăm în întuneric, folosind proiectoare portabile”, a spus acesta, potrivit The Guardian, care precizează că nu a putut verifica afirmațiile.

14:16 La scurt timp după ce militanţii Hamas au luat ostatici în timpul asaltului lor sângeros asupra sudului Israelului, în 7 octombrie, guvernul din Qatar a contactat Casa Albă cu o cerere: să formeze o mică echipă de consilieri care să ajute la obţinerea eliberării de prizonieri, scrie Reuters, care prezintă filmul negocierilor secrete care au dus la acordul Israel-Hamas.

14:01 Postul egiptean de televiziune de stat Qahera TV a anunțat că armistițiul dintre Israel și Hamas pentru a permite eliberarea unor ostatici ar putea începe mâine la ora locală 10.00 (aceeași oră în România).

Informația vine după ce ministrul israelian de externe a declarat pentru Radio Armata că se așteaptă ca procesul de recuperare a ostaticilor din enclavă să înceapă mâine.

13:44 Numărul jurnaliștilor uciși în conflictul dintre Israel și Hamas din 7 octombrie a crescut la cel puțin 53, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ). Bilanțul morților cuprinde 46 de palestinieni, patru israelieni și trei libanezi, a precizat marți CPJ într-un comunicat, potrivit CNN.

Ultimii jurnaliști care și-au pierdut viața au fost un reporter și un fotoreporter, ambii lucrând pentru publicația libaneză Al Mayadeen. Aceștia au fost uciși marți în lovituri israeliene asupra sudului Libanului, a afirmat Al Mayadeen într-un comunicat.

Israelul a spus că analizează incidentul. „Aceasta este o zonă cu ostilități active, unde au loc schimburi de focuri. Prezența în zonă este periculoasă", a adăugat armata israeliană.

A început evacuarea pacienților rămași în Spitalul Shifa

13:32Papa Francisc s-a întâlnit miercuri, separat, cu rude israeliene ale ostaticilor reținuți de Hamas și cu palestinieni care au rude în Gaza și a declarat că acest conflict a trecut dincolo de război și a devenit „terorism".

La scurt timp după întâlnirile de la reședința sa, Francisc a spus că a auzit în mod direct cum „ambele părți suferă" din cauza conflictului. „Iată ce fac războaiele. Dar aici am trecut dincolo de războaie. Acesta nu este un război. Acesta este terorism", a spus el. (Reuters)

13:19 Ministrul de externe Eli Cohen a declarat pentru radioul armatei din Israel că se așteaptă ca procesul de transfer al ostaticilor Hamas înapoi în Israel să înceapă mâine. El nu a oferit detalii exacte cu privire la numărul de ostatici care vor fi schimbați în primă fază sau când va avea loc schimbul.

12:52Evacuarea pacienților rămași în Spitalul Shifa - cel mai mare din Gaza a început, a anunțat miercuri Semiluna Roșie Palestiniană, spunând că 14 ambulanțe au ajuns astăzi la spital, iar evacuarea este coordonată cu ONU și cu organizația „Medici fără Frontiere”.

Israelul a cerut evacuarea spitalului de săptămâni întregi și a coordonat acest proces de când trupele sale armate au preluat controlul asupra centrului medical, unde susține că Hamas are un centru de comandă și l-a folosit ca bază pentru operațiunile sale militare, scrie The Times of Israel.

Ashraf al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că în unitate erau peste 250 de pacienți, iar acolo s-ar adăposti încă aproximativ 400 de persoane strămutate.

În weekend, Israelul și Organizația Mondială a Sănătății au coordonat evacuarea a 31 de bebeluși prematuri de la Spitalul Shifa. Dintre aceștia, 28 de bebeluși au fost transferați în Egipt.

Armata israeliană spune că a distrus 400 de tuneluri Hamas de la începutul ofensivei terestre

12:22Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că trupele au descoperit și distrus aproximativ 400 de puțuri de tunel în Fâșia Gaza, de la începutul ofensivei terestre, luna trecută, scrie The Times of Israel.

Trupele unității de elită Yahalom au jucat un rol semnificativ în demolarea tunelurilor Hamas, care aveau intrări în infrastructura civilă, inclusiv în clădiri rezidențiale, școli sau spitale, susține IDF.

11:56Agenţia de talente de la Hollywood UTA a renunţat la Susan Sarandon, o actriță câștigătoare a Premiului Oscar, ca şi client după ce aceasta a luat cuvântul la un miting pro-Palestina în weekend, a confirmat un purtător de cuvânt al agenţiei pentru Deadline, potrivit News.ro.

11:53Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că avioanele sale de luptă au lansat lovituri împotriva țintelor Hezbollah din sudul Libanului, fiind vizat și un complex militar în care se aflau agenți teroriști, scrie The Times of Israel.

IDF spune că bombardamentele au fost lansate pe fondul atacurilor repetate ale Hezbollahului și ale facțiunilor palestiniene aliate asupra Israelului.

Franța, noi critici pentru Israel: Au fost prea multe morț. Este inacceptabil și nedemn de o democrație

11:46 Ministrul de externe al Franței, Catherine Colonna, a criticat Israelul, miercuri, spunând că sunt prea mulți civili uciși, ceea ce este „nedemn de o democrație”, conform The Guardian.

Vorbind la radio France Inter, ea a spus că acordul Israel-Hamas reprezintă „un moment de speranță reală” și a salutat „în special munca Qatar-ului” în încheierea acestuia, după săptămâni de discuții complicate.

Colonna a mai spus că Israelul trebuie să facă mai mult pentru a proteja populația civilă din Gaza: „Au fost prea multe morți, spunem asta de săptămâni bune”.

Civilii din Cisiordania ocupată de Israel trebuia, de asemenea, protejați aproximativ 200 de persoane de acolo au fost ucise de coloniștii israelieni, a mai spus Colonna. „Acest lucru este inacceptabil și nedemn de o democrație”, a adăugat ea.

11:40Kremlinul „salută” acordul de încetare temporară a focului din Gaza, susținând că este „prima veste bună de mult timp” în conflictul israelo-palestinian, scrie Reuters.

11:07 Franţa este în favoarea unor controale mai stricte asupra ajutorului pentru dezvoltare acordat palestinienilor de către Uniunea Europeană, deşi verificările recente au arătat că nu au existat fonduri care să fi ajuns la organizaţia islamistă Hamas.

11:05 Comitetul Internațional al Crucii Roșii spune că este pregătit să ajute la implementarea acordului Israel-Hamas, scrie The Guadian, citând Associated Press.

„În prezent, suntem implicați activ în discuții cu părțile pentru a ajuta la realizarea oricărui acord umanitar la care ajung. În calitate de intermediar neutru, este important să clarificăm că nu facem parte din negocieri și că nu luăm decizii cu privire la fondul acestora. Rolul nostru este de a facilita implementarea, odată ce părțile sunt de acord”, spune organizația.

Armata israeliană spune că luptele cu Hamas continuă. Armistițiul nu a intrat încă în vigoare

10:47Parisul îşi exprimă speranţa că se vor afla şi cetăţeni francezi printre ostaticii care vor fi eliberaţi de Hamas în schimbul unei pauze umanitare acceptate de Israel în Fâşia Gaza, a afirmat miercuri şefa diplomaţiei franceze, citate de AFP.

„Sperăm că există francezi printre ei şi dacă este posibil în primul grup de ostatici care vor fi eliberaţi”, a declarat Catherine Colonna pentru postul de radio France Inter.

Opt cetăţeni francezi sunt dispăruţi, dar pentru moment Franţa nu are certitudinea că doar o parte dintre ei au fost luaţi ostatici. „Trebuie făcută o distincţie între cazurile despre care avem certitudini şi restul cazurilor”, a explicat Colonna.

Ea a reamintit că ostaticii se află atât în mâinile Hamas, cât şi în cele ale Jihadului Islamic palestinian, ceea ce complică operaţiunea de eliberare a lor.

10:22Autoritatea Palestiniană salută acord de armistițiu umanitar temporar între Israel și Hamas în Gaza, care va permite eliberarea de ostatici, a declarat un înalt oficial palestinian, citat de The Times of Israel.

„Președintele Mahmoud Abbas și conducerea salută acordul de armistițiu umanitar, apreciază efortul Qatar-Egipt și reafirmă apelul la încetarea completă a agresiunii israeliene împotriva poporului palestinian și la permiterea intrării ajutorului umanitar”,a scrispe platforma X oficialul Hussein al-Sheikh.

10:00Șase palestinieni au fost uciși miercuri în tabăra Tolkurm din Cisiordania ocupată, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății într-un comunicat citat de agenția oficială palestiniană de știri WAFA, conform Reuters.

Palestinienii au fost vizați într-un atac cu o dronă israeliană.

Un alt palestinian a fost ucis de forțele israeliene în apropierea orașului Qalqilia, mai spune WAFA, precizând că astfel bilanțul palestinienilor uciși miercuri în Cisiordania ocupată a ajuns la șapte.

09:54Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că continuă să opereze în Fâșia Gaza cu forțele terestre care duc lupte cu agenții Hamas, anunțul fiind făcut în contextul în care Israel și Hamas au convenit asupra unui armistițiu temporar pentru a permite eliberarea ostaticilor, armistițiu care nu a intrat încă în vigoare, scrie The Times of Israel.

IDF susține că trupele sale au lansat o serie de lovituri aeriene peste noapte și au distrus posturi de observare Hamas, localizând și un depozit de arme în interiorul unei case, dar și o altă clădire din nordul Gazei în care se aflau agenți Hamas și arme.

Blinken: nu ne vom odihni atâta timp cât Hamas va continua să țină ostatici în Gaza

09:02 Președintele palestinian Mahmoud Abbas a salutat miercuri acordul dintre Hamas și Israel din Fâșia Gaza și a cerut soluții mai adânci cu privire la conflictul israeliano-palestinian.

Administrația lui Abbas, cu sediul în Cisiordania ocupată, „apreciază(e) efortul (de mediere) qataro-egiptean”, dorește un armistițiu extins cu Israelul și „implementarea unei soluții politice bazate pe legitimitatea internațională”, a declarat consilierul președintelui, Hussein Al-Sheikh

09:00 Prim-ministrul Thailandei Srettha Thavisin spune că speră că acordul Israel-Hamas va aduce „vești bune” pentru cei 25 de ostatici thailandezi ținuți în Gaza.

Thailanda a purtat discuții separate cu Hamas cu privire la eliberarea cetățenilor săi. Săptămâna trecută, negociatorii de la Bangkok au spus că au primit asigurări că ostaticii thailandezi sunt „în siguranță”.

Peste 25.000 de thailandezi lucrează în Israel, mai ales în agricultură. Atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie a ucis 39 de thailandezi, alți 19 răniți.

08:43Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat miercuri că salută acordul încheiat între Israel și Hamas privind eliberarea celor 50 de ostatici și o pauză a ostilităților din Gaza.

„Comisia Europeană va face tot posibilul pentru a se folosi de această pauză pentru a intensifica transportul ajutoarelor umanitare în Gaza”, a spus ea într-un comunicat.

08:35Secretarul de stat al SUA Antony Blinken spune că acordul încheiat între Israel și Hamas a fost „rezultatul diplomației neobosite și al efortului extrem de intens din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Deși acest acord marchează un progres semnificativ, nu ne vom odihni atâta timp cât Hamas va continua să țină ostatici în Gaza”, a spus Blinken.

Israelul a publicat lista prizonierilor palestiniei care ar putea fi eliberați în următoarele 24 de ore

08:23 Deși acordul prevede eliberarea a 150 de persoane, Israelul a publicat o listă cu 300 de prizonieri palestinieni care ar putea fi eliberați în termen de 24 de ore de la intrarea în vigoare a acordului, timp în care publicul poate să-și exprime opoziția și să depună o petiție împotriva acesteia la Înalta Curte.

O analiză BBC a listei arată că majoritatea deținuților au 17 sau 18 ani, iar 274 din 300sunt bărbați.

Infracțiunile de care au fost acuzați includ „tentativa de omor, aruncarea de bombe, crearea de obiecte exploziv, contactul cu o organizație ostilă, vătămarea corporală gravă și incendierea pe motive naționaliste.

08:18 În următoarele ore, rudele ostaticilor Hamas vor aștepta cu nervii întinși vești despre posibila eliberare a celor dragi. Omer Lubaton Granot ne spune că speră că soția sa și cei trei copii ai lor se vor număra printre primii 50 de ostatici care vor fi eliberați.

"Încă sperăm că îi vom vedea acasă. Suntem o familie decentă, foarte activă în comunitate și în sport", spune Granot. „Așteptăm și dorim ca ei să revină la viața lor normală”.

De când Hamas a luat ostatici peste 200 de persoane din sudul Israelului la 7 octombrie, rudele lor au așteptat cu disperare vești pozitive.

"Așa arată viața noastră în ultimele săptămâni. Mai putem suporta încă 24 de ore", spune el. „Vrem să auzim vești bune”.

08:08Patru terorişti palestinieni au fost ucişi într-o lovitură cu dronă a armatei israeliene la Tulkarm, în Cisiordania, miercuri dimineața, potrivit rapoartelor palestiniene. Lovitura a fost efectuată pe fondul ciocnirilor armate dintre forțele israeliene și palestinieni în oraș.

08:00 Liderul opoziției, Yair Lapid, a scris pe X că „Susținem acordul convenit, Israelul având obligația supremă de a continua să lucreze pentru a aduce toți ostaticii la casele lor, până la ultimul. Îmbrățișăm și sprijinim familiile ostaticilor”.

Qatar spune că se va asigura că Israelul și Hamas respectă termenii acordului

07:41Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului, Majed Al-Ansari, a declarat miercuri dimineață că țara sa se concentrează acum pe a se asigura că Israelul și Hamas respectă termenii acordului aprobat de guvern. „Sperăm că acest acord este primul pas către prevenirea unei escaladări a conflictului și asigurarea unei încetări a focului pe termen lung”, a spus Doha, „urmat de un proces politic cuprinzător pentru a pune capăt conflictului vechi de decenii”.

07:20 Agenția oficială de știri palestiniană Wafa scrie că administratorul spitalului indonezian din Gaza a primit un mesaj text: „Dăm un avertisment special pentru evacuarea spitalului indonezian. Armata israeliană are informații despre (activitatea militară) în interiorul spitalului. Solicităm oprire imediată a tuturor acțiunilor militare din spital. Dacă activitatea militară nu se oprește în 4 ore, armata își rezervă dreptul de a se angaja împotriva operațiunilor militare în conformitate cu legile internaționale.”

Administratorul spitalului care a vorbit cu Wafa a spus că mesajul a „creat o stare de panică” în spital.

Mounir Al-Barsh, directorul general al Ministerului Sănătăţii din Gaza, a confirmat pentru Al Jazeera TV că armata israeliană a ordonat evacuarea spitalului indonezian din oraşul Gaza.

După ce al-Shifa a fost percheziționat săptămâna trecută, spitalul indonezian a fost singura unitate din nordul Gazei care încă tratează pacienți.

Israelul dă asigurări că acordul nu va însemna sfârșitul războiului pentru distrugerea Hamas

06:56 AFP relatează că înainte de votul cabinetului, Netanyahu s-a confruntat cu o revoltă din interiorul coaliției, unii miniștri considerând că li s-a dat prea mult militanților palestinieni pe care au promis să-i zdrobească.

Ministrul pentru Securitate Națională, Itamar Ben-Gvir, a spus că va vota împotriva acordului, spunând că acesta ar trebui să includă și eliberarea soldaților israelieni luati și de Hamas.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a dat asigurări că acordul nu va însemna sfârșitul războiului pentru distrugerea Hamas.

„Imediat după ce vom epuiza această fază”, a spus el, operațiunile de securitate vor „continua în plină forță”.

Israelul „va continua războiul pentru a întoarce acasă toți ostaticii, pentru a finaliza eliminarea Hamas și pentru a se asigura că nu va exista o nouă amenințare pentru statul Israel din Gaza”, se arată într-un comunicat al guvernului.

06:53Președintele israelian Isaac Herzog susține acordul încheiat cu Hamas în vederea armistițiului de patru zile și eliberarea a 50 de ostatici israelieni. „Având în vedere circumstanțele, susțin decizia primului ministru și a guvernului de a merge mai departe cu acordul de eliberare a ostaticilor”, a spus Herzog într-un comunicat. „Aceasta este o datorie morală și etică care exprimă corect valoarile noastre de a asigura libertatea celor ținuți captivi, cu speranța că va fi primul pas în întoarcerea acasă a tuturor ostaticilor. Statul Israel, IDF, și toate forțele de securitate vor continua să acționeze în toate modurile posibil pentru a atinge acest obiectiv, alături de restabilirea securității cetățenilor Israelului”.

06:23Președintele american Joe Biden salută „acordul de a asigura eliberarea ostaticilor luați de gruparea teroristă Hamas”.

„Jill și cu mine i-am ținut aproape de inimile noastre pe toți cei ținuți ostatici în aceste multe săptămâni și sunt extraordinar de mulțumit că unele dintre aceste suflete curajoase, care au îndurat săptămâni de captivitate și un calvar de nespus, se vor fi reuni cu familiile lor”.

Biden i-a mulțumit șeicului Tamim bin Hamad Al-Thani din Qatar și președintelui Abdel-Fattah El-Sisi al Egiptului pentru „parteneriatul care a condus la acest acord”. El a mai spus că „apreciază angajamentul pe care prim-ministrul Netanyahu și guvernul său și l-au luat în sprijinirea unei pauze prelungite pentru a se asigura că acest acord poate fi îndeplinit și pentru a asigura furnizarea de asistență umanitară suplimentară”.

„În calitate de președinte, nu am o prioritate mai mare decât asigurarea siguranței americanilor ținuți ostatici în întreaga lume”, a adăugat. „Acordul de astăzi este o dovadă a diplomației neobosite și a hotărârii multor indivizi dedicați din guvernul Statelor Unite de a aduce americanii acasă”.

05:55Qatarul a confirmat acordul de încetare a focului și schimbul de prizonieri între Israel și Hamas, spunând că ora de începere efectivă a acordului va fi anunțată în următoarele 24 de ore.

Declarația de miercuri dimineață a Ministerului de Externe al Qatar a descris discuțiile care au condus la acord ca fiind un rezultat al eforturilor Egiptului, SUA și Qatar-ului.

„Ora de începere a răgazului va fi anunțată în următoarele 24 de ore și va dura patru zile, sub rezerva prelungirii”, se arată în comunicat.

„Acordul include eliberarea a 50 de femei civile și copii ostatici deținuți în prezent în Fâșia Gaza în schimbul eliberării unui număr de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene, numărul celor eliberați urmând să crească în etapele ulterioare ale implementării acordului."

„Statul Qatar își afirmă angajamentul față de eforturile diplomatice de a reduce tensiunile, de a opri vărsarea de sânge și de a proteja civilii. În acest sens, statul Qatar apreciază eforturile Republicii Arabe Egipt și ale Statelor Unite ale Americii în ajungerea la acest acord”, a adăugat comunicatul.

05:48 Eliberarea suplimentară a unor grupuri de câte 10 ostatici va prelungi răgazul cu încă o zi suplimentară. Grupuri de 12-13 ostatici vor fi eliberate pe zi, potrivit prevederilor acordului, dar numărul total de ostatici eliberați ar putea crește, a declarat un înalt oficial american.

Netanyahu: Acordul cu Hamas este dificil, dar corect

05:30Premierul Netanyahu: Acordul este dificil, dar corect. Războiul nu se va termina până când toți ostaticii nu vor fi eliberați, Hamas nu va fi bătut.

05:00Acordul a fost semnat de cabinetul de război israelian cu puțin timp în urmă. Hamas a confirmat, de asemenea, printr-o declarație cu privire la acord.

Acordul prevede ca 50 de ostatici să fie eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Acordul va permite, de asemenea, ca 300 de camioane care transportă ajutor umanitar, provizii medicale și combustibil să intre zilnic în Gaza, potrivit Hamas.

Acordul mai prevede ca Israelul să nu atace sau să aresteze pe nimeni în Gaza în timpul întreruperii luptelor.

De asemenea, în timpul celor patru zile de răgaz, traficul aerian se va opri complet în sudul Gazei și se va opri șase ore pe zi, de la 10:00 la 16:00, ora locală, în nordul Gazei.

Hamas, considerat un grup terorist de multe țări, inclusiv Marea Britanie și SUA, a răpit aproximativ 240 de persoane din Israel în timpul atacurilor sale brutale din 7 octombrie.

04:30Un înalt oficial american a spus că se așteaptă ca cel puțin trei cetățeni americani - inclusiv un copil de trei ani - să fie printre ostaticii eliberați de Hamas în zilele următoare.

Adresându-se reporterilor joi, oficialul a spus că copilul, pe nume Abigail, va împlini patru ani vineri. Ei au adăugat că părinții ei au fost uciși în atacul din 7 octombrie al Hamas.

02:12Liderul laburist israelian spune că partidul de opoziție susține acordul privind ostaticii.

Liderul Partidului Muncii, MK Merav Michaeli, spune că fracțiunea sa de opoziție susține acordul în curs de concretizare privind ostaticii, discutat în prezent de cabinetul israelian.

Ea spune că opoziția de extremă dreapta a Otzma Yehudit și a Sionismului Religios față de acord „expune escrocheria de lungă durată [a acestor partide]” de a crea un stat evreiesc teologic.

01:24Japonia acţionează în vederea eliberării cargoului israelian deturnat de rebeli huthi la Marea Roşie.

Cargoul care aparţine unui om de afaceri israelian, Galaxy Leader, deturnat duminică la Marea Roşie, o mare strategică situată între nord-estul Africii şi Peninsula Arabică, de către rebeli huthi din Yemen şi la bordul căruia se află şi un român - o repercusiune a războiului dintre Israel şi Hamas - este exploatat de către o întreprindere japoneză, lucru care a determinat Tokyo să intervină în mod direct pe lângă rebeli, relatează AFP.

Această deturnare a huthi, susţinuţi de Iran, reprezintă represalii faţă de războiul Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

01:08Un lider din conducerea Hamas a spus că încă se aşteaptă decizia Israelului cu privire la un acord de armistiţiu privind încetarea focului în Gaza şi schimbul de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni, informează dpa.

„Încă aşteptăm răspunsul forţelor de ocupaţie referitor la acordul privind o încetare a focului umanitară”, a spus Khalil al-Hayya, un înalt oficial Hamas, marţi seara la Beirut.

Potrivit Hamas, acordul prevede o pauză de cinci zile a luptelor şi intrarea a sute de camioane cu ajutoare şi provizii în Fâşia Gaza, precum şi schimbul de ostatici Hamas cu prizonieri palestinieni din Israel.

00:57Iordania desfășoară trupe la granița cu Israelul, în timp ce premierul său lansează un avertisment.

Armata iordaniană și-a întărit prezența de-a lungul frontierei cu Israelul, a declarat premierul său. Bisher Khasawneh a declarat că țara sa va folosi „toate mijloacele aflate în puterea sa” dacă Israelul va încerca să forțeze palestinienii din Cisiordania să treacă râul Iordan, potrivit Sky News.

00:25Copiii din Gaza trăiesc de 46 de zile într-un „coșmar neîncetat”, spune purtătorul de cuvânt al UNICEF, Ricardo Pires, în cadrul emisiunii speciale de la Sky News.

„O adevărată oroare. Au fost uciși, au fost răniți, au pierdut membri ai familiei, și-au pierdut casele, speranțele”, spune el.

„Ei se culcă fără să știe dacă „vor supraviețui a doua zi”. „Gaza, în acest moment, a devenit literalmente un cimitir pentru mii de copii - un iad pentru toți ceilalți”, adaugă el.

El spune că și copiii israelieni luați ostatici pe 7 octombrie „trăiesc un coșmar”, adăugând că UNICEF este foarte îngrijorată pentru sănătatea lor mintală.