​Franţa este în favoarea unor controale mai stricte asupra ajutorului pentru dezvoltare acordat palestinienilor de către Uniunea Europeană, deşi verificările recente au arătat că nu au existat fonduri care să fi ajuns la organizaţia islamistă Hamas, relatează AFP și Agerpres.

Palestinieni din Cisiordania impartind ajutoare primiteFoto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Întrebată la postul de radio France Inter despre anunţul UE privind posibilitatea instituirii unor controale mai stricte în viitor, în special în legătură cu posibile cazuri de antisemitism, ministrul de externe Catherine Colonna a răspuns:

„Suntem în favoarea acesteia”.

„Am discutat acest lucru la reuniunea miniştrilor de externe de luni” de la Bruxelles, a adăugat ea. Cu toate acestea, şefa diplomaţiei franceze a subliniat că „verificările care au fost efectuate au arătat că nu există cazuri cunoscute de deturnare de fonduri”.

Uniunea Europeană a dat marţi undă verde continuării ajutorului pentru dezvoltare acordat palestinienilor, după o analiză care a arătat că nu au fost alocate fonduri grupării islamiste palestiniene Hamas, considerată organizaţie teroristă de către Bruxelles.

Franța s-a opus suspendării ajutoarelor către palestinieni

„Comisia şi-a făcut treaba de verificare. Prin urmare, ajutorul va continua şi este necesar ca acesta să ajungă uşor şi în cantitate mai mare, având în vedere situaţia umanitară catastrofală”, a insistat Catherine Colonna.

UE este cel mai important susţinător financiar al palestinienilor, cu un buget de circa 1,2 miliarde de euro pentru perioada 2021-2024.

Comisia Europeană anunțase pe 9 octombrie, la două zile după atacul surpriză al Hamas asupra Israelului, suspendarea tuturor ajutoarelor acordate palestinienilor. Executivul european a luat decizia după ce mai multe state membre, inclusiv Germania, au luat măsura respectivă la nivel individual.

Însă doar o zi mai târziu, Comisia condusă de Ursula von der Leyen și-a revizuit limbajul, afirmând că ajutoarele adresate palestinienilor vor fi „revizuite”, nu suspendate.

Franța a fost una dintre țările care au anunțat că se opun suspendării acordate palestinienilor din fâșia Gaza și Cisiordania.

Pe același subiect: