Comisia Europeană a anunțat luni că va revizui întregul său portofoliu de ajutoare acordate palestinienilor, a cărui valoare se ridică la 691 de milioane de euro, și că suspendă imediat toate plățile în urma atacului Hamas asupra Israelului.

Benjamin Netanyahu alaturi de presedintele Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Dan Balilty / Associated Press / Profimedia Images

„Scara terorii și brutalității împotriva Israelului și cetățenilor săi reprezintă un moment de cotitură”, a declarat luni după-amiaza Oliver Varhelyi, Comisarul european pentru vecinătate și extindere, într-o postare făcută pe platforma de socializare „X”, fosta Twitter.

„Nu pot exista afaceri ca de obicei. Comisia Europeană, cel mai mare donator al palestinienilor, își pune intregul portofoliu sub revizie, în valoare de 691 milioane de euro”, a anunțat oficialul european.

El a precizat că toate plățile destinate palestinienilor au fost suspendate, toate proiectele au fost puse sub revizie și că discutarea tuturor propunerilor de noi ajutoare depuse până acum anul acesta a fost amânată pe termen nedefinit.

Uniunea Europeană intenţiona să cheltuiască aproximativ 1,2 miliarde de euro între 2021 şi 2024 pentru a finanţa proiecte, în special în educaţie sau sănătate. Un purtător de cuvânt al Comisiei a subliniat luni că UE nu finanţează „direct sau indirect” Hamas, care conduce Fâşia Gaza şi este considerată de Uniunea Europeană o organizaţie teroristă.

„Acum trebuie discutate bazele păcii, toleranței și coexistării. Incitarea la ură, violență și glorificarea terorii au otrăvit mințile prea multor persoane. Avem nevoie de acțiuni și avem nevoie de ele acum”, a subliniat și Varhelyi în mesajul său de pe X.

Decizia UE vine la o zi după ce Germania a anunțat revizuirea ajutoarelor în valoare de sute de milioane de euro pe care le acordă palestinenilor, cancelarul Olaf Scholz afirmând că Israelul are „dreptul să se apere” în faţa atacurilor „barbare” ale Hamas. De asemenea, el a reafirmat sprijinul „ferm şi neclintit” al Germaniei pentru statul evreu.

Țările europene își revizuiesc susținerea financiară pentru palestineni

Ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze, a declarat la rândul ei că guvernul de la Berlin a fost întotdeauna atent să verifice dacă banii sunt folosiţi doar în scopuri paşnice. „Dar aceste atacuri asupra Israelului marchează o fractură teribilă”, a spus ea. „Vom revizui acum întregul nostru angajament pentru teritoriile palestiniene”, a adăugat ministrul.

Cancelarul Scholz a anunţat de asemenea că va purta discuţii cu liderii egiptean, american, francez şi britanic, subliniind importanţa prevenirii transformării atacului grupării palestiniene Hamas asupra Israelului „într-o conflagraţie cu consecinţe incalculabile pentru întreaga regiune”.

Unii parlamentari germani, în special creștin-democrații din opoziţie, au cerut încetarea ajutorului.

„Toată Uniunea Europeană, toate cele 27 de state, trebuie să spună acum: avem nevoie de un nou început şi nu vom mai finanţa terorişti”, a afirmat Armin Laschet, candidatul conservatorilor la ultimele alegeri federale, cerând încetarea cooperării UE cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care îşi are sediul în Cisiordania.

Guvernul austriac a anunțat de asemenea luni că suspendă plățile acordate pentru proiectele de asistență umanitară din teritoriile palestiniene, afirmând că acestea se ridică la aproximativ 19 milioane de euro.

„Scara acestei terori este atât de îngrozitoare încât nu putem să ne întoarcem la afacerile obișnuite. Prin urmare, vom pune la gheață temporar toate plățile din cooperarea austriacă pentru dezvoltare”, a declarat ministrul de externe Alexander Schallenberg la radioul ORF

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.