Israelul și Hamas au convenit miercuri asupra unei încetări a focului în Gaza pentru cel puțin patru zile, pentru a permite accesul ajutoarelor și pentru a elibera cel puțin 50 de ostatici capturați de militanți în schimbul a cel puțin 150 de palestinieni încarcerați în Israel, transmite Reuters.

Lupte in Fasia GazaFoto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Primul armistițiu în acest război brutal ce durează de aproape șapte săptămâni, la care s-a ajuns după medierea Qatarului, a fost salutat în întreaga lume ca un semn de progres care ar putea ușura suferința civililor din Gaza și ar putea aduce mai mulți ostatici israelieni acasă.

Israelul a spus că armistițiul ar putea fi prelungit în continuare, cu condiția ca mai mulți ostatici să fie eliberați. Hamas și grupuri aliate au capturat aproximativ 240 de ostatici atunci când bărbați înarmați au atacat orașele din sudul Israelului la 7 octombrie. Hamas a eliberat, înainte de armistițiu doar patru ostatici.

Postul egiptean de televiziune de stat Qahera TV a anunțat că armistițiul dintre Israel și Hamas pentru a permite eliberarea unor ostatici ar putea începe mâine la ora locală 10.00 (aceeași oră în România).

În ciuda faptului că Hamas și televiziunea de stat Qahera din Egipt afirmă că armistițiul temporar Israel-Hamas ar urma să intre în vigoare vineri la ora 10.00 dimineața, nu există nicio confirmare din partea Israelului, scrie The Times of Israel. Un oficial israelian a confirmat ora pentru CNN, însă un alt oficial a declarat pentru site-ul Axios că ora va fi decisă abia mai târziu în această seară.

Ce prevede armistițiul, potrivit Hamas:

Miercuri, după prânz, Hamas a emis un comunicat privind o încetare a focului. „După mai multe zile de negocieri, anunțăm, cu ajutorul și sub îndrumarea lui Allah Atotputernicul, încheierea unui acord de armistițiu umanitar (încetarea temporară a focului) care se întinde pe durata a patru zile", se arată în comunicatul grupării jihadiste, potrivit Sky News.

  • intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, ajutoare de urgență, asistență medicală și combustibil în toate regiunile din Fâșia Gaza;
  • eliberarea a 50 de femei și copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene;
  • niciun fel de trafic aerian (avioane și drone) israelian în sudul Fâșiei Gaza timp de patru zile;
  • niciun trafic aerian israelian (avioane și drone) în nordul Fâșiei Gaza timp de șase ore pe zi, de la ora 10.00 la 16.00;
  • libertate de circulație pentru civili, în special de-a lungul drumului Salah al Din;
  • „forțele de ocupație” israeliene nu vor ataca sau aresta pe nimeni în nicio zonă din Fâșia Gaza.

Negociatorul-șef al Qatarului în discuțiile de încetare a ostilităților, Mohammed Al-Khulaifi, secretar de stat la Ministerul de Externe, a declarat că, potrivit acordului, nu va avea loc „niciun fel de atac. Nicio mișcare militară, nicio expansiune, nimic". El a adăugat că țara sa speră că acesta va fi „o bază pentru un acord mai mare și o încetare permanentă a luptelor".

Armata israeliană vorbește de „o pauză operațională”

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului a subliniat miercuri la prânz că armata va pune în aplicare mai degrabă o „pauză operațională" decât o încetare a ostilităților și că armata așteaptă încă detaliile finale ale acordului.

Locotenent-colonelul Richard Hecht, purtătorul de cuvânt internațional al Forțelor de Apărare Israeliene, a explicat în cadrul unei ședințe de informare că „terminologia noastră nu este încetarea ostilităților, terminologia noastră este o pauză operațională", lăsând astfel să se înțeleagă că bombardamentele israeliene ar putea fi reluate de îndată ce schimbul de ostatici va fi finalizat.

Purtătorul de cuvânt a declarat că nu a putut confirma când se vor opri luptele sau cum anume ar funcționa o încetare a ostilităților, deoarece nu au fost primite ordine de la liderii politici ai țării. „Încă nu avem detaliile acestui cadru", a adăugat el.

Hecht a sugerat însă că încetarea luptelor ar putea începe în Gaza abia peste 24 de ore de acum încolo. „Mai avem încă probabil, poate peste o zi până când acest lucru se va materializa, iar lucrurile se pot întâmpla în acea zi. Și presupun că astăzi va fi o zi de lupte în Gaza", a spus el.

-----------------