Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, se află la două procente procentuale în urma fostului preşedinte republican Donald Trump într-un sondaj publicat duminică de postul NBC și citat de agențiile EFE și Agerpres.

Donald TrumpFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Biden, care urmăreşte să obţină şi al doilea mandat prezidenţial anul viitor, a obţinut în acest sondaj 44% din intenţiile de vot, iar Trump 46%. Fostul preşedinte conduce detaşat în sondajele pentru alegerile primare republicane, deşi se confruntă cu patru dosare penale.

Într-un sondaj similar efectuat în septembrie, Biden şi Trump erau aproximativ la egalitate, fiecare cu 46%, după ce în iunie într-un alt sondaj Biden avea patru procente în faţa lui Trump (49% la 45%).

De asemenea, indicele de aprobare a lui Biden a coborât la 40%, cel mai redus de la începutul preşedinţiei sale, întrucât majorităţi clare din toate segmentele de alegători dezaprobă modul în care el gestionează politica externă în general şi problema războiului Israel-Hamas în special, relevă sondajul.

Popularitatea lui Biden, afectată de gestionarea războiului din Orientul Mijlociu

Astfel, în rândul electoratului democrat majoritatea consideră că Israelul a mers prea departe în acţiunea sa militară în Fâşia Gaza, iar în rândul alegătorilor cu vârste între 18 şi 34 de ani un procent de 70% dezaprobă modul în care Biden gestionează acest conflict.

Doar puţin peste jumătate dintre alegătorii democraţi (51%) spun că aprobă modul lui Biden de abordare a războiului din Fâşia Gaza, în timp ce 69% dintre alegătorii republicani şi 59% dintre cei nehotărâţi îl dezaprobă.

Joe Biden a atins în acest sondaj maximul său istoric în indicele de dezaprobare (57%) de când este preşedinte. Unul dintre realizatorii sondajului, sociologul republican Bill McInturff, spune că nu-şi aminteşte să fi existat vreun alt moment în care un conflict extern în care nu sunt implicate trupe americane să fi influenţat atât de mult scena politică internă a SUA.

Sondajul, realizat de asemenea de sociologul democrat Jeff Horwitt, s-a desfăşurat în perioada 10-14 noiembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,1%.