Președintele american Joe Biden a ajuns la cel mai ridicat nivel de dezaprobare de la începutul mandatului său, popularitatea acestuia scăzând inclusiv în rândul unor segmente cheie de alegători, potrivit unui nou sondaj citat de The Hill.

Joe Biden Foto: Jacek Boczarski / AFP / Profimedia

Sondajul realizat de NBC News arată că rata de dezaprobare a lui Biden în rândul americanilor a ajuns la 56%, doar 41% din respondenți spunând că sunt mulțumiți de președintele democrat.

Acesta arată de asemenea că susținerea pentru Biden a scăzut în rândul unor grupuri cheie precum tinerii cu vârsta de 18-24 de ani (aprobare de 46%), hispanici (43%) și alegătorii „independenți” (36%), care nu se identifică drept susținători ai unuia dintre cele două mari partide ale duopolului politic american.

Americanii continuă să vadă vârsta drept o problemă pentru președintele în vârstă de 80 ani, 74% dintre cei care au participat la sondaj afirmând că au îngrijorări majore sau moderate legate de capacitatea sa mentală și fizică de a exercita funcția de președinte.

Doar 44% din respondenți au declarat același lucru despre Donald Trump, favoritul republican în vârstă de 77 de ani.

O altă veste îngrijorătoare pentru președintele democrat este că, deși inflația din SUA scade încontinuu încă de anul trecut, doar 37% din americani aprobă modul în care acesta a gestionat economia. Rata de dezaprobare pentru Joe Biden la acest capitol este de 59%.

Biden și Trump, la egalitate în sondajele de opinie

Sondajul mai arată că Biden și Donald Trump sunt la egalitate (46%) în eventualitatea unei reeditări a cursei prezidențiale din 2020 la scrutinul de anul viitor.

Rezultatul este cu atât mai îngrijorător pentru echipa de campanie a lui Biden întrucât la anterioarele alegeri sondajele de opinie îl cotau pe acesta cu un avantaj confortabil în fața contracandidatului său republican, însă în cele din urmă el a câștigat la limită în mai multe state cheie cursa pentru Casa Albă.

Un sondaj separat realizat de New York Times la sfârșitul lunii iulie arăta de asemenea că Biden și Trump sunt la egalitate în opțiunile electoratului.

Noul sondaj realizat de NBC News a confirmat avantajul uriaș de care se bucură Donald Trump în fața contracandidaților săi din Partidul Republican, el fiind prima opțiune pentru 59% din alegătorii republicani care au răspuns la chestionar.

Spre comparație, guvernatorul Floridei Ron DeSantis, considerat principalul său rival, este preferat de doar 16% din susținătorii Partidului Republican.

Sondajul NBC News a fost realizat în perioada 15-19 septembrie pe un eșantion de 1.000 de alegători, având o rată de eroare de +/- 3,1%.