Armata israeliană a publicat duminică seară imagini video care se presupune că provin de la camerele de supraveghere de la spitalul Al Shifa din Fâșia Gaza şi care arată ostatici aduşi în interiorul spitalului la 7 octombrie, transmite Agerpres citând France Presse.

Spitalul Al Shifa din GazaFoto: Dawood NEMER / AFP / Profimedia

„Aceste descoperiri dovedesc că organizaţia teroristă Hamas a folosit complexul spitalului Al Shifa ca infrastructură teroristă în ziua masacrului”, a precizat armata şi serviciile de informaţii israeliene într-un comunicat.

Într-una dintre înregistrări, un bărbat este văzut cum este transportat pe o targă, înconjurat de mai mulţi bărbaţi, dintre care cel puţin patru sunt înarmaţi. În alta, un individ pare să se lupte în timp ce este împins pe un coridor.

„Nu i-am localizat încă pe cei doi ostatici. Nu ştim unde se află”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, în timpul unui briefing de presă.

Aceste imagini, a căror autenticitate nu a putut fi verificată imediat de AFP, par să dateze din 7 octombrie 2023, ziua în care mişcarea islamistă palestiniană a comis atacul său asupra Israelului, cel mai violent din istoria ţării din 1948 încoace, ucigând circa 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene, şi luând circa 240 de ostatici.

Ca represalii, Israelul a jurat să „anihileze” mişcarea, iar armata sa loveşte continuu acest teritoriu palestinian, unde a lansat o operaţiune terestră la 27 octombrie. Cu toate acestea, amploarea distrugerilor a fost întâmpinată cu dezaprobare de unii membri ai comunităţii internaţionale.

Armata israeliană a anunțat și descoperirea unui tunel de 55 de metri lungime sub spitalul Al Shifa

Israelul a publicat duminică seară și o înregistrare video cu ceea ce a descris ca fiind un tunel săpat de militanţii palestinieni sub cel mai mare spital din Fâşia Gaza, un punct central al misiunilor sale de căutare şi distrugere contra Hamas, relatează Reuters.

Într-o actualizare a operaţiunilor desfăşurate în spitalul Al Shifa din oraşul Gaza, armata israeliană a declarat că inginerii săi au descoperit un tunel adânc de 10 metri şi care se întinde pe o distanţă de 55 de metri până la o uşă rezistentă la explozie.

„Acest tip de uşă este folosit de organizaţia teroristă Hamas pentru a împiedica forţele israeliene să pătrundă în centrele de comandă şi în instalaţiile subterane aparţinând Hamas”, se arată într-un comunicat militar însoţit de o înregistrare video în care se vede un pasaj îngust, cu acoperiş de beton boltit, care se termină cu o uşă gri.

Comunicatul nu precizează ce se afla dincolo de uşă. Tunelul a fost accesat printr-un puţ, descoperit într-o magazie din incinta complexului Shifa care conţinea muniţie.

Deşi recunoaşte că are o reţea de sute de kilometri de tuneluri secrete, buncăre şi puţuri de acces în întreaga enclavă palestiniană, Hamas a negat că acestea se află în infrastructura civilă, cum ar fi spitalele.

_____