​Israelul, Statele Unite și Hamas au ajuns la un acord provizoriu pentru a elibera zeci de femei și copii ținuți ostatici în Gaza în schimbul unei pauze de cinci zile a luptelor, a scris Washington Post, citând surse familiare cu acordul. Cu toate acestea, atât premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât și oficiali americani au declarat că nu s-a ajuns încă la o înțelegere.

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 44-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

Cele mai importante știri ale zilei:

  • Prim-ministrul Qatarului a declarat că obstacolele în privința unui acord privind eliberarea prizonierilor sun „minore”, fiind mai degrabă logistice. Washington Post scrisese anterior că Israelul, Statele Unite și Hamas au ajuns la un acord provizoriu pentru a elibera zeci de femei și copii ținuți ostatici în Gaza în schimbul unei pauze de cinci zile a luptelor.
  • Ayatollahul Khamenei al Iranului a cerut duminică statelor musulmane „să rupă relaţiile politice cu Israelul măcar pentru o perioadă de timp limitată”.
  • Evenimentele îngrozitoare din ultimele 48 de ore din Gaza „depăşesc orice înţelegere”, a declarat duminică Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, care consideră că unele dintre acţiunile armatei israeliene ar putea constitui „crime de război”
  • Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat că 31 de „copii foarte bolnavi” au fost evacuați din spitalul Al-Shifa.
  • Cel puțin 13.000 de palestinieni au fost uciși și 30.000 au fost răniți în urma atacurilor israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat duminică Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. Din cei 13.000 de morți în atacurile israeliene, 5.500 dintre aceștia sunt copii și 3.500 sunt femei.
  • Israelul a anunțat duminică că rebelii din Yemen au sechestrat o navă de marfă deținută de britanici și operată de japonezi în sudul Mării Roșii, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian” cu consecințe pentru securitatea maritimă internațională.
  • Regele Iordaniei Abdullah a declarat duminică că comunitatea internațională ar trebui să facă eforturi pentru o încetare imediată a focului în Gaza pentru a opri o catastrofă umanitară cauzată de ceea ce el a numit „războiul urât al Israelului împotriva civililor”.

22:27 Armata israeliană publică imagini video în care afirmă că se văd ostatici duşi în spitalul Al Shifa în ziua de 7 octombrie

„Aceste descoperiri dovedesc că organizaţia teroristă Hamas a folosit complexul spitalului Al Shifa ca infrastructură teroristă în ziua masacrului”, a precizat armata într-un comunicat.

Într-una din înregistrări (care se presupune că provin de la camerele de supraveghere de la spitalul Al Shifa din Gaza), un bărbat este văzut cum este transportat pe o targă, înconjurat de mai mulţi bărbaţi, dintre care cel puţin patru sunt înarmaţi. În alta, un individ pare să se lupte în timp ce este împins pe un coridor.

„Nu i-am localizat încă pe cei doi ostatici. Nu ştim unde se află”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, în timpul unui briefing de presă.

21:26 Autoritatea Palestinienă susține, într-o declarație, că elicopterele israeliene au bombardat civili israelieni pe 7 octombrie, în timpul festivalului de muzică Supernova, punând la îndoială masacrul Hamas în urma căruia au murit 350 de tineri care participau la festival, notează Times Of Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat, susținând că este absurdă acuzația că armata Israelului și-a masacrat propriii civili.

„Astăzi, Autoritatea Palestiniană din Ramallah a spus ceva absolut absurd. A negat că Hamas a fost cel care a comis oribilul masacru de la festivalul Supernova de lângă Gaza”, a spus Netanyahu într-o declarație video publicată în ebraică și engleză. „De fapt, a acuzat Israelul că a comis acel masacru. Aceasta este o inversare completă a adevărului”, a spus el.

Netanyahu a adăugat că președintele AP Mahmoud Abbas, „care în trecut a negat existența Holocaustului, astăzi neagă existența masacrului Hamas și asta este inacceptabil”.

Declarația Autorității Palestiniene vine la doar o zi după ce președintele american Joe Biden a declarat că o Autoritate Palestiniană „revitalizată” ar trebui să conducă Fâșia Gaza după război, lucru pe care Israelul l-a respins în mod repetat, subliniind refuzul AP de a condamna atacul din 7 octombrie.

Ipoteza conform căreia un elicopter al forțelor armate israeliene a sosit la locul festivalului de lângă Re'im pe 7 octombrie a fost publicată sâmbătă de Haaretz, pe baza unei surse anonime din Poliția israeliană. Ulterior a fost preluată pe scară largă de presa arabă. O declarație a poliției remisă presei ulterior precizează că ancheta sa s-a concentrat numai pe activitatea poliției, și nu pe orice activitate armatei și, prin urmare, nu a oferit „nicio indicație despre vătămarea civililor din cauza activității aeriene de acolo”. Armata nu a comentat raportul.

21:10Cel puțin 13.000 de palestinieni au fost uciși și 30.000 au fost răniți în urma atacurilor israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie, a anunțat duminică Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. Din cei 13.000 de morți în atacurile israeliene, 5.500 dintre aceștia sunt copii și 3.500 sunt femei.

20:55 Sondaj în rândul palestinienilor: Trei din patru au o opinie pozitivă despre Hamas după atacul terorist din 7 octombrie

20:47Israelul a anunțat duminică că rebelii din Yemen au sechestrat o navă de marfă deținută de britanici și operată de japonezi în sudul Mării Roșii, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian” cu consecințe pentru securitatea maritimă internațională. Un oficial american al apărării a spus că „suntem conștienți de situație și o monitorizăm îndeaproape”. „Nu erau israelieni pe navă”, iar Israelul nu a fost implicat în proprietatea sau operarea sa, a precizat biroul premierului Netanyahu.

19:14Armata israeliană a publicat imagini despre care se spune că arată un „tunel de 55 m lungime, la 10 m adâncime sub spitalul Shifa”, folosit de Hamas.

În videoclip, o scară adâncă este prezentată de la nivelul solului, printre dărâmături din complexul al-Shifa. Ajunse în partea de jos, trupele par să meargă de-a lungul unui tunel bine construit care duce la o ușă grea. „Acest tip de ușă este folosit de organizația teroristă Hamas pentru a bloca forțele israeliene să intre în centrele de comandă și în activele subterane aparținând Hamas”, spun Forțele de Apărare Israelului (DF) într-un comunicat.

Forțele israeliene susțin de săptămâni întregi că Hamas are un centru de comandă și control sub spitalul Al-Shifa - acuzații pe care Hamas și personalul medical de la spital le neagă.

18:34Armata israeliană anunță că șeful Statului Major al forțelor armate, generalul Herzi Halevi, a aprobat planurile pentru continuarea ofensivei terestre a Israelului în Fâșia Gaza. Armata israeliană operează în prezent pe teren în nordul Gazei, dar se așteaptă să opereze și în sudul Fâșiei în etapele viitoare ale războiului.

17:46Evenimentele îngrozitoare din ultimele 48 de ore din Gaza „depăşesc orice înţelegere”, a declarat duminică Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, care consideră că unele dintre acţiunile armatei israeliene ar putea constitui „crime de război”, transmite France Presse. „Uciderea atâtor oameni în şcoli transformate în adăposturi, sute de persoane care au fugit de la spitalul al-Shifa pentru a-şi salva viaţa, în timp ce alte mii de persoane continuă să fie strămutate în sudul Fâşiei Gaza, (acestea) sunt acţiuni care contravin protecţiilor de bază pe care dreptul internaţional trebuie să le ofere civililor”, a avertizat el într-un comunicat.

17:24 Ayatollahul Khamenei al Iranului a cerut duminică statelor musulmane „să rupă relaţiile politice cu Israelul măcar pentru o perioadă de timp limitată”.

17:00Adjunctul consilierului american pentru securitate națională, Jon Finer, a declarat la „Meet The Press” de la NBC că „suntem mai aproape decât am fost” de un acord care să asigure eliberarea ostaticilor din Gaza, dar mai sunt câteva probleme nesoluționate.

15:56Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat că 31 de „copii foarte bolnavi” au fost evacuați din spitalul Al-Shifa.

14:07 Papa Francisc a reînnoit duminică apelurile pentru pace în Ucraina și în Orientul Mijlociu în timpul rugăciunii Angelus, spunând că este esențial să se continue eforturile pentru a opri conflictele.

„Mă rog pentru populația chinuită din Ucraina... și pentru oamenii din Palestina și Israel", a spus el mulțimii adunate în Piața Sfântul Petru.

„Pacea este posibilă, este nevoie de bunăvoință ... nu trebuie să ne resemnăm pentru că, întotdeauna, întotdeauna, întotdeauna, întotdeauna războiul este o înfrângere din care profită doar producătorii de arme", a adăugat Francisc.

13:18Prim-ministrul Qatarului a declarat că provocările care rămân în discuțiile pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas pe 7 octombrie sunt „minore”.

Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani a adăugat că are încredere din ce în ce mai mare că se poate ajunge la un acord între Israel și Hamas.

Washington Post a raportat că un acord de eliberare a ostaticilor intermediat de SUA în timpul discuțiilor din Qatar este iminent.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a spus că încă nu a fost încheiat un acord, dar „continuăm să muncim din greu pentru a ajunge la un acord”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va lua în considerare un armistițiu temporar în schimbul returnării ostaticilor răpiți, dar a exclus o încetare totală a focului.

13:06Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, anunță că 30 de bebeluși prematuri au fost evacuați de la Spitalul Al Shifa și vor fi transferați la spitale din Egipt. Anterior, s-a raportat că o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății a fost trimisă pentru a facilita transferul. Armata israeliană, care a preluat controlul spitalului, a spus că lucrează pentru a evacua cât mai mulți pacienți din complex, despre care spune că a fost folosit de Hamas ca centru de comandă.

12:05Bilanţul victimelor atacului comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas, în 7 octombrie, la festivalul de muzică Nova de la Re'im, în sudul Israelului, a fost revizuit în creştere, de la 260 la 350 de morţi, în timp ce oficialii israelieni au avertizat că bilanţul ar putea creşte şi mai mult pe măsură ce apar noi informaţii, a relatat agenţia de presă israeliană TPS.

11:19O echipă a Organizației Mondiale a Sănătății se îndreaptă către spitalul Al Shifa din orașul Gaza pentru a evacua copiii, potrivit Mohammed Zaqout, directorul spitalelor din Gaza numit de Hamas. Un reporter de la Associated Press a văzut un convoi de ambulanțe, escortate de vehicule ONU, îndreptându-se spre nord, spre orașul Gaza. OMS a spus că speră să evacueze pacienții în sudul Gazei.

10:06Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a cerut preşedintelui SUA, Joe Biden, să intervină „imediat” pentru „oprirea actualului genocid israelian asupra poporului palestinian”. Într-o alocuţiune televizată, Abbas - citat de agenţia oficială palestiniană WAFA - l-a îndemnat pe Biden, având în vedere poziţia sa internaţională şi influenţa sa importantă asupra Israelului, să intervină imediat pentru a opri „agresiunea israeliană”.

09:19 Miniştri din ţări arabe şi islamice vor vizita luni China, prima oprire a unui turneu care are ca scop încheierea războiului din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, a declarat ministrul de externe saudit, prinţul Faisal bin Farhan, citat de Reuters.

Turneul va fi un prim pas în vederea punerii în aplicare a deciziilor la care s-a ajuns la summitul comun arab şi islamic ţinut în Riad în această lună, a comentat vineri pe X prinţul Bin Farhan în cadrul Dialogului de la Manama, o conferinţă anuală privind politica externă şi de securitate care se desfăşoară în Bahrein.

Prima oprire va fi în China, apoi ne vom deplasa către alte capitale să transmitem un mesaj clar că încetarea focului trebuie anunţată imediat şi să fie permisă intrarea ajutoarelor. Trebuie să acţionăm pentru a pune capăt acestei crize şi războiului din Gaza cât mai repede cu putinţă", a spus ministrul saudit.

Acord provizoriu pentru un armistițiu de 5 zile - Washington Post

08:52 Organizația Mondială a Sănătății a dat detalii, într-un comunicat publicat azi-noapte, despre situația pacienților care au rămas la spitalul Al-Shifa.

În prezent, în Al-Shifa se află 25 de lucrători din domeniul sănătății și 291 de pacienți, potrivit OMS.

Printre pacienți se numără 32 de bebeluși aflați în „stare extrem de critică", două persoane aflate la terapie intensivă fără ventilație și 22 de pacienți dializați al căror acces la tratamentul salvator a fost grav compromis. Marea majoritate a pacienților sunt victime ale traumelor de război, a precizat OMS.

08:17 Cincisprezece palestinieni au fost uciși duminică dimineața devreme în bombardamente aeriene israeliene în centrul și sudul Fâșiei Gaza, a transmis agenția palestiniană de presă WAFA.

Treisprezece persoane au murit în urma unui atac asupra unei locuințe din tabăra Nuseirat din centrul Gaza, în timp ce o femeie și copilul ei au fost uciși în sudul orașului Khan Younis, a afirmat WAFA.

08:13 Washington Post scrie că, potrivit mai multor surse care au avut acces la acordul detaliat de șase pagini, eliberarea ostaticilor ar putea începe în următoarele câteva zile, dacă nu apar probleme de ultim moment.

Știrea vine în contextul în care Israelul pare să se pregătească să își extindă ofensiva împotriva militanților Hamas în sudul Fâșiei Gaza, după ce lovituri aeriene au ucis zeci de palestinieni, inclusiv civili care se pare că se adăposteau în două școli.

Conform acordului, toate părțile vor îngheța operațiunile de luptă timp de cel puțin cinci zile, în timp ce 50 sau mai mulți ostatici vor fi eliberați în grupuri la fiecare 24 de ore, a relatat WP.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Joe Biden a cerut pentru prima dată comunității internaționale să ajute la gestionarea securității Gaza pentru o perioadă interimară după război.
  • Sute de oameni au evacuat sâmbătă Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, unde peste 2.000 de pacienți, medici și refugiați au fost prinși de războiul dintre Hamas și Israel. Potrivit Medical Aid for Palestinians (MAP)personalul medical a fost forțat să plece cu pacienți grav bolnavi, inclusiv bebeluși prematuri ale căror vieți sunt „în pericol iminent”.
  • Peste 80 de persoane au fost ucise sâmbătă în urma atacurilor israeliene asupra taberei de refugiați Jabalia, a afirmat Ministerul Sănătății din Gaza. Șeful Agenției ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) a declarat că a primit imagini și filmări „îngrozitoare” cu zeci de oameni uciși și răniți în atacul asupra unei școli UNRWA din tabăra de refugiați de la Jabalia.
  • Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, susține că numărul morților în Fâșie a ajuns la 12.300 de când au început ostilitățile pe 7 octombrie. Guvernul Hamas susține că printre morți se numără peste 5.000 de copii și 3.300 de femei. Alte 30.000 de persoane au fost rănite.
  • Israelul le-a spus palestinienilor din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza să plece de acolo. Acest lucru ar putea forța sute de mii de palestinieni care au fugit spre sud de asaltul israelian asupra orașului Gaza să se mute din nou, împreună cu locuitorii din Khan Younis, un oraș cu peste 400.000 de locuitori.

--------------