Una dintre provocările enorme cu care se confruntă armata israeliană sunt tunelurile Hamas din Gaza. Se estimează că gruparea islamistă are 1.300 de tuneluri care se întind pe aproximativ 500 de kilometri, iar unele dintre ele se află până la 70 de metri sub pământ, potrivit ABC Spania, citat de Rador Radio România.

Tuneluri din GazaFoto: Yousef Masoud/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Majoritatea acestor canale subterane au doi metri înălțime și doi metri lățime. Guvernul lui Benjamin Netanyahu consideră că cei peste 200 de ostatici ţinuţi captivi de miliţie sunt distribuiţi în aceste tuneluri. De fapt, ei au distribuit pliante în arabă în Gaza pentru oricine dorește să ofere informații sau indicii despre oamenii răpiți.

O analiză a fostului ofițer militar american, John Spencer, susține că sfidarea din Gaza „cu tunelurile subterane este unică”.

Într-un articol publicat în Institutul de Război Modern al Academiei Militare a Statelor Unite, el dezvăluie că „metroul din Gaza” este coșmarul Israelului, deoarece este un „oraș” autentic pe care Hamas, în cazul unei incursiuni terestre, l-ar folosi defensiv și ofensiv. Spencer spune că exemplul recent pe care îl are Israelul despre ceea ce ar putea urma este în 2014, când a desfășurat o campanie la sol pentru a distruge Hamas.

„Metroul” din Gaza are generatoare de energie, ventilație, conducte de apă și rezerve de alimente care le permit militanților să supraviețuiască în mijlocul bombardamentelor. „Tunelele interconectate sub zonele urbane permit Hamas să se deplaseze rapid între pozițiile de atac pregătite cu depozite de puști cu lunetă, muniții antitanc, grenade propulsate de pușcă și alte arme. Tunelurile vor fi elementul vital al strategiei de război de gherilă a Hamas”, explică acest fost militar american.

Hamas folosește tunelurile şi pentru a ascunde și a muta rachete. Acestea pot fi detonate de la distanță sau transportate în locuri de lansare ascunse în ultimul minut.

Armata israeliană are o unitate specializată în acest tip de tactici: unitatea Yahalom a corpului de inginerie de luptă. Specializați în găsirea, curățarea și distrugerea tunelurilor, sunt bine echipați pentru a face față noilor forme de război clandestin.

Ei folosesc senzori de sol și aer, radare, echipamente de foraj și alte sisteme pentru a găsi tuneluri. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) folosesc, de asemenea, simulatoare de antrenament în realitate virtuală, care le permit soldaților să se antreneze chiar și atunci când nu se află în locurile de antrenament fizic.

Provocarea cu care se confruntă IDF este complexă datorită dimensiunii kilometrice a tunelurilor și a pozițiilor în care se află acestea.

Citește și: