Zeci de mii de oameni au protestat duminică în toată Spania împotriva planurilor premierului Pedro Sanchez de a acorda amnistia separatiștilor catalani în schimbul sprijinului pentru un nou mandat, relatează Reuters.

Proteste fata de planul lui Pedro Sanchez de a-i amnistia pe separatistii catalani pentru a obtine sustinerea necesara pentru un nou mandat / Apelul la proteste a fost facut de Nunez FeijooFoto: M. Dylan / ContactoPhoto / Profimedia

Guvernul a încheiat joi un acord cu partidul separatist catalan Junts, care include adoptarea unei legi care acordă amnistia celor condamnați pentru încercarea Cataloniei de a se separa de Spania în 2017.

Acordul a generat unde de șoc în toată țara, oponenții conservatori ai lui Sanchez acuzându-l că pune în joc statul de drept pentru propriul său câștig politic.

„Nu vom tăcea până nu vor avea loc noi alegeri”, a declarat liderul Partidului Popular (PP) Alberto Nunez Feijoo unei mulțimi în Puerta del Sol din Madrid.

Autoritățile au spus că 80.000 de oameni au participat la demonstrația de la Madrid, în timp ce PP, care a cerut proteste în orașele din toată Spania, a spuc că numărul total al participanților s-a apropiat de un milion.

Mulți purtau steaguri spaniole și ale UE, precum și bannere cu sloganuri, inclusiv „respectați Constituția”.

„El (Sanchez) a trădat conviețuirea, democrația... nu poate continua să guverneze”, a spus Tomas Perez, în vârstă de 38 de ani, ținând o pancartă pe care scria „Sanchez, trădător”.

„Mulți oameni pe care îi cunosc și care votează pentru socialiști se simt absolut dezamăgiți pentru că... Sanchez nu a spus niciodată că amnistia va face parte din programul său”, a spus Inmaculada Herranz Castro, 64 de ani.

La Barcelona, ​​poliția locală a declarat că 6.000 de persoane au manifestat, în timp ce numărul a ajuns la 30.000 la Granada și la 50.000 la Sevilla, potrivit autorităților. Alte proteste au avut loc în orașe precum Malaga, Palma și Valencia.

Regele Felipe al Spaniei l-a desemnat pe Sanchez la începutul lui octombrie să încerce să formeze o majoritate parlamentară care să îi susțină guvernul după ce dreapta condusă de Alberto Núñez Feijóo nu a reușit să facă acest lucru.

Partidul Popular spaniol condus de Feijóo a câștigat alegerile parlamentare din luna iulie, fără a obține însă o majoritate și fără a avea potențiali parteneri cu care să încerce să formeze guvernul.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, pare sigur că va obține un nou mandat vineri, după ce și-a asigurat sprijinul a încă două partide regionale.

Dreapta spaniolă, o parte a sistemului judiciar, dar şi unii lideri moderaţi ai Partidului Socialist al lui Sanchez, consideră că această măsură de amnistie contravine principiilor egalităţii şi unităţii teritoriale şi separării puterilor, scrie Agerpres.

Partidul de extremă dreapta Vox s-a alăturat duminică mitingurilor PP înainte de a participa la demonstraţii în faţa sediului Partidului Socialist Spaniol (PSOE) din întreaga ţară.