Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, pare sigur că va obține un nou mandat vineri, după ce și-a asigurat sprijinul a încă două partide regionale, dar acesta vine pe fondul furiei larg răspândite față de angajamentul său de a-i amnistia pe separatiștii catalani, relatează Reuters.

Yolanda Diaz alaturi de Pedro Sanchez in parlamentFoto: Alberto Ortega / Zuma Press / Profimedia

Sprijinul confirmat al Partidului Național Basc (PNV) și al Coaliției Insuleleor Canare, alături de cel al partidului separatist catalan Junts, confirmat joi, i-ar oferi lui Sanchez majoritatea absolută în camera inferioară de 350 de membri într-un vot care urmează să aibă loc în zilele urmatoare.

„Am reușit să obținem o majoritate care va face posibilă învestirea lui Pedro Sanchez”, a declarat ministrul interimar al relațiilor parlamentare, Felix Bolanos, într-un interviu acordat postului de radio SER.

Acordul mai complicat a fost cel încheiat joi cu Junts, care include adoptarea unei legi care să acorde amnistia celor condamnați pentru încercarea Cataloniei de a se separa de Spania în 2017.

"Avem poziții foarte îndepărtate și diferite, dar această înțelegere înseamnă că facem tot posibilul să ne înțelegem. Spania și Catalonia merită asta", a spus Bolanos.

Regele Felipe al Spaniei l-a desemnat pe Sanchez la începutul lui octombrie să încerce să formeze o majoritate parlamentară care să îi susțină guvernul după ce dreapta condusă de Alberto Núñez Feijóo nu a reușit să facă acest lucru.

Partidul Popular spaniol condus de Feijóo a câștigat alegerile parlamentare din luna iulie, fără a obține însă o majoritate și fără a avea potențiali parteneri cu care să încerce să formeze guvernul.