Liniile telefonice și conexiunile la internet au început să funcționeze treptat în Gaza, a confirmat principala companie de telecomunicații din această zonă. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că operațiunea terestră a Israelului în Gaza marchează „a doua etapă" a ceea ce, în opinia sa, va fi un război „lung și dificil" cu Hamas. În cadrul unui discurs televizat, el a confirmat că soldații israelieni sunt desfășurați „peste tot în Fâșia Gaza", în timp ce continuă bombardamentele intense. IDF a lansat din avioane pliante deasupra orașului Gaza, avertizând locuitorii că zona este acum un „câmp de luptă" și că trebuie să plece spre sud, unde vor găsi „apă, alimente și medicamente”.

Fâșia Gaza este bombardată intens de IsraelFoto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

  • Trupele israeliene au avansat 3 km în Gaza / Un soldat a ridicat un steag israelian pe acoperişul unui hotel
  • Președintele american Joe Biden a avut astăzi convorbiri cu liderii regionali din Orientul Mijlociu
  • Brigăzile Ezedin al-Qassam, aripa armată a organizației Hamas, anunță că au loc „lupte violente” în nordul Fâșiei Gaza între armata israeliană și soldații săi. În acea zonă, Israelul desfășoară incursiuni terestre încă de vineri seara, relatează AFP
  • Rusia: Un zbor din Tel Aviv, luat cu asalt de sute de localnici musulmani din Daghestan / Ciocniri cu forțele de ordine / Reacția Israelului
  • Armata israeliană afirmă că numărul ostaticilor confirmați deținuți în Gaza a crescut la 239 - rapoarte
  • Generalul-maior (r) Tibon, care a condus lupta de salvare de la Kibbutzul Nahal Oz, îi cere demisia lui Netanyahu
  • Societatea Semilună Roșie Palestiniană spune că armata israeliană a bombardat în mod repetat în jurul spitalului său din nordul Gaza, provocând pagube și punând în pericol civilii.
  • Manifestanții pro-palestinieni au ieșit astăzi pe străzile din întreaga lume. În capitala Spaniei, Madrid, mii de oameni au ieșit în stradă fluturând steagul Palestinei, în timp ce manifestanții au protestat, de asemenea, în fața ambasadei israeliene din Atena
  • Salvați Copiii: În Gaza ar fi fost uciși mai mulți copii decât în toate zonele de conflict din lume anul trecut
  • Zece TIR-uri cu hrană și echipamente medicale au intrat în Fâșia Gaza, anunță Semiluna Roșie palestiniană. „Am primit zece camioane ale Semilunii Roşii egiptene prin terminalul de la Rafah, cu alimente şi furnituri medicale”, a anunţat duminică seara într-un comunicat Semilna Roşie palestiniană.

Războiul Israel-Hamas - ziua a 23-a, toate informațiile sunt LIVE pe HotNews.ro

23:20Traficul aerian este suspendat temporar pe aeroportul Mahacikala până pe 6 noiembrie, potrivit Kommersant și TASS.

23:01Circa 35.000 de persoane, între care un ministru, au manifestat la Madrid duminică, potrivit autorităţilor spaniole, pentru încetarea focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza şi în semn de susţinere pentru palestinieni, în cea de a 23-a zi a conflictului, relatează AFP.

Mulţimea care agita drapeluri palestiniene şi bannere cu mesaje precum "Libertate pentru Palestina" a ieşit în număr mare pe străzile capitalei spaniole. A fost una dintre cele mai mari adunări pro-palestiniene în Spania de la începutul conflictului de pe 7 octombrie.

22:44Papa Francisc a făcut apel la încetarea focului în războiul dintre Israel și Hamas.

În cadrul binecuvântării sale săptămânale din Piața Sfântul Petru, el a reînnoit, de asemenea, un apel pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza.

„Nimeni să nu abandoneze posibilitatea de a opri armele. Frați și surori, opriți-vă. Războiul este întotdeauna o înfrângere, întotdeauna", a adăugat el.

22:23Biden îi transmite lui Netanyahu „necesitatea de a crește imediat și semnificativ fluxul de ajutor”

Potrivit Casei Albe, Biden i-a „subliniat” premierului israelian „necesitatea de a crește imediat și în mod semnificativ fluxul de asistență umanitară pentru a răspunde nevoilor civililor din Gaza”.

De asemenea, el a „reiterat” că „Israelul are tot dreptul și responsabilitatea de a-și apăra cetățenii de terorism și a subliniat necesitatea de a face acest lucru într-un mod compatibil cu dreptul umanitar internațional care acordă prioritate protecției civililor”.

Rusia: Un zbor din Tel Aviv, luat cu asalt de sute de localnici musulmani din Daghestan / Ciocniri cu forțele de ordine

22:00Armata israeliană afirmă că numărul ostaticilor confirmați deținuți în Gaza a crescut la 239 - rapoarte

Numărul persoanelor confirmate ca fiind ținute ostatice în Gaza a crescut la 239, a anunțat agenția de presă Reuters, citând armata israeliană.

Guvernul israelian confirmase anterior că 229 de captivi din peste 20 de țări au fost duși peste graniță în Gaza în timpul atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

21:39Rusia, Daghestan: Mai multi oameni au intrat pe pistă ca să protesteze împotriva aterizării unui avion care venea de la Tel Aviv

Un aeroport din orașul Mahacikala din Daghestanul majoritar musulmuan, din sudul Rusiei, a fost închis duminică după ce un grup de persoane s-a revărsat pe pistă pentru a protesta împotriva aterizării unui avion din Tel Avi, a declarat autoritatea aviatică rusă Rosaviatsia.

Ministerul de Externe al Israelului a cerut autorităților ruse să protejeze israelienii după ce au fost raportate informații potrivit cărora demonstranții au luat cu asalt o pistă de aterizare pentru a protesta față de aterizarea unui avion de linie care venea de la Tel Aviv.

Agențiile de presă rusești și rețelele de socializare au raportat că la aeroport s-au adunat manifestanți care au denunțat acțiunile Israelului în Gaza.

21:19Generalul-maior (r) Tibon, care a condus lupta de salvare de la Kibbutzul Nahal Oz, îi cere demisia lui Netanyahu

Noam Tibon, un general în retragere care a mers cu mașina la Kibbutzul Nahal Oz în dimineața zilei de 7 octombrie și a condus un efort de salvare împotriva teroriștilor Hamas de acolo, salvându-și inclusiv propriul fiu și familia, îi cere lui Benjamin Netanyahu să demisioneze imediat, potrivit Times of Israel.

Prezența în continuare a lui Netanyahu în calitate de prim-ministru dăunează războiului împotriva Hamas, spune el, și compară imperativul schimbării la vârf cu înlocuirea lui Neville Chamberlain de către Marea Britanie cu Winston Churchill pentru a-i învinge pe naziști.

20:57Fostul șef al Departamentului pentru afaceri umanitare al ONU a avertizat că, în lipsa unei „intensificări masive” a operațiunilor de ajutor în Gaza, ar putea avea loc pierderi masive de vieți omenești.

„[Situația] se înrăutățește de la o zi la alta”, a declarat Sir Mark Lowcock pentru Sky News.

„Merită să ne amintim că, luna trecută, sute de mii de oameni din Gaza locuiau în case moderne, cu electricitate și apă și acces la magazine și brutării. Toate acestea au dispărut. Acei oameni au fugit acum spre sud și trăiesc în adăposturi improvizate, dorm în cocioabe acoperite doar de o folie de plastic, unii dorm în mașini.”, a declarat el.

Președintele american Joe Biden a avut astăzi convorbiri cu liderii regionali din Orientul Mijlociu

20:30Hamas anunță că au loc „lupte violente” cu armata israeliană, în nordul Fâșiei Gaza

Brigăzile Ezedin al-Qassam, aripa armată a organizației Hamas, anunță că au loc „lupte violente” în nordul Fâșiei Gaza între armata israeliană și soldații săi. În acea zonă, Israelul desfășoară incursiuni terestre încă de vineri seara, relatează AFP, citat de News.ro.

„Combatanţii noştri sunt angajaţi în acest moment în lupte violente, cu armament automat şi antitanc, cu forţe ale ocupaţiei care efectuează o incursiune în nord-vestul (Fâşiei) Gaza”, anunţă într-un comunicat aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezedin al-Qassam.

Imagini live transmise de Reuters din Gaza

20:04Biden a discutat cu Netanyahu după ce Israelul și-a extins operațiunile terestre în Gaza

Președintele american Joe Biden a avut astăzi convorbiri cu liderii regionali din Orientul Mijlociu.

Potrivit ofițerului premierului Netanyhu, cei doi lideri au discutat duminică, după ce Israelul și-a extins operațiunile terestre în Fâșia Gaza. Declarația israeliană nu a detaliat conversația.

19:58 FDI lovește în Liban ca răspuns la 10 rachete lansate spre Israel

Forțele de apărare israeliene afirmă că efectuează lovituri în Liban ca răspuns la rachetele lansate anterior asupra Israelului.

Armata spune că 10 rachete au zburat spre teritoriul israelian. Una a lovit o clădire din Kiryat Shmona, fără a face victime, potrivit Times of Israel.

19:38VIDEO Trupele israeliene au avansat 3 km în Gaza / Un soldat a ridicat un steag israelian pe acoperişul unui hotel -CNN

Trupe israeliene au înaintat aproximativ trei kilometri în Fâşia Gaza, estimează CNN, pe baza analizei unei înregistrări video publicate de presa israeliană și preluate de CNN.

În această înregistrare video, realizată duminică, militari ridică un steag israelian pe acoperişul unui hotel, în Fâşia Gaza, citează News.ro.

Iranul neagă că ar fi fost implicat în acțiunea Hamas

19:18Societatea Semilună Roșie Palestiniană spune că armata israeliană a bombardat în mod repetat în jurul spitalului său din nordul Gaza, provocând pagube și punând în pericol civilii.

„Armata israeliană continuă în mod deliberat să lanseze rachete direct în apropierea spitalului Al-Quds cu scopul de a forța personalul medical, persoanele strămutate și pacienții să evacueze spitalul. Acest lucru a provocat daune semnificative departamentelor spitalului și a expus rezidenții și pacienții la sufocare”, afirmă organizația medicală într-o declarație.

Israelul a avertizat anterior că spitalul trebuie eliberat cât mai repede, deoarece sub el se află o bază a Hamas.

18:50Proteste pro-Palestina au loc în întreaga lume

Manifestanții pro-palestinieni au ieșit astăzi pe străzile din întreaga lume. În capitala Spaniei, Madrid, mii de oameni au ieșit în stradă fluturând steagul Palestinei, în timp ce manifestanții au protestat, de asemenea, în fața ambasadei israeliene din Atena, potrivit Sky News.

Mii de susținători ai principalului partid politico-religios din Pakistan s-au adunat în capitala Islamabad.

18:23Hamas este acuzat că ține provizii de la civilii palestinieni pentru un „război lung și prelungit”

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat Hamas că păstrează proviziile pentru sine - în detrimentul cetățenilor din Gaza.

„Hamas, regimul care guvernează Fâșia Gaza, este bine aprovizionat. Hamas, responsabil pentru locuitorii din Gaza, are suficientă hrană, combustibil, medicamente și provizii pentru un război lung și de durată împotriva poporului nostru, pe cheltuiala propriilor cetățeni”, a spus el.

Levy neagă, de asemenea, că există o penurie de combustibil în Gaza.

„Gaza are suficient combustibil pentru spitale, dar Hamas preferă să folosească combustibilul pentru a-și ventila tunelurile de sub spitale, și nu ventilatoarele spitalelor de la suprafață”, spune el.

În Gaza ar fi fost uciși mai mulți copii decât în toate zonele de conflict din lume anul trecut

18:14Iranul neagă că ar fi fost implicat în acțiunea Hamas

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat duminică că Iranul nu dorește ca războiul să se „extindă” după atacul din 7 octombrie al militanților palestinieni ai Hamas asupra Israelului, care a ucis cel puțin 1.400 de persoane, majoritatea civili, potrivit Reuters.

Duminică, Amirabdollahian a respins afirmațiile care leagă direct Iranul de atacuri, numindu-le „nefondate”.

„Întotdeauna am avut mass-media politică și sprijin internațional pentru Palestina. Nu am negat niciodată acest lucru”, a declarat el. „Acesta este adevărul, dar în legătură cu această operațiune numită Furtuna Al Aqsa, nu a existat nicio legătură cu aceste date între Iran și această operațiune a Hamas, nici guvernul meu, nici o parte a țării mele.”

17:53 Salvați Copiii: În Gaza ar fi fost uciși mai mulți copii decât în toate zonele de conflict din lume anul trecut

În Gaza au fost uciși mai mulți copii în trei săptămâni decât în toate zonele de conflict din lume în fiecare din ultimii trei ani, potrivit organizației Salvați Copiii, citată de Sky News.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a raportat că 3.324 de copii au fost uciși în teritoriu de loviturile aeriene israeliene începând cu 7 octombrie.

17:43 „Locuitorii din Gaza întreabă unde ar trebui să moară, nu unde ar trebui să meargă”

Un parlamentar britanic cu familia în Gaza a declarat că oamenii nu mai întreabă unde pot merge în siguranță, ci „unde vrem să fim când vom muri”.

Layla Moran, purtătoarea de cuvânt a liberal-democraților pentru afaceri externe, a declarat că guvernul britanic și alți aliați internaționali „eșuează” în prevenirea victimelor civile prin refuzul de a cere o încetare a focului, în timp ce a descris disperarea resimțită de palestinieni.

17:32Zece TIR-uri cu hrană și echipamente medicale au intrat în Fâșia Gaza, anunță Semiluna Roșie palestiniană. „Am primit zece camioane ale Semilunii Roşii egiptene prin terminalul de la Rafah, cu alimente şi furnituri medicale”, a anunţat duminică seara într-un comunicat Semilna Roşie palestiniană.

17:11Israelul anunță creșterea ajutorului umanitar pentru Fâșia Gaza, la cererea SUA

Israelul a decis să permită intrarea în Fâșia Gaza a ajutorului umanitar, după o cerere făcută în acest sens de către Statele Unite ale Americii (SUA), conform agenției de presă DPA, citată de Agerpres. Camioanele cu ajutor care vor intra în enclavă vor fi verificate pentru a nu transporta arme.

Anunțul a fost făcut de un oficial israelian, care le-a cerut totodată palestinienilor să se îndrepte în zona de sud a teritoriului, în zona „umanitară”.

Israelul pare că renunță la o invazie pe scară largă a Fâșiei Gaza

16:58Sunak și Macron subliniază importanța acordării de ajutor umanitar urgent în Gaza

Prim-ministrul Rishi Sunak a avut astăzi o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, reiterând unitatea poziției internaționale privind Israelul și Gaza.

Într-un comunicat de presă, Downing Street a declarat „Liderii au subliniat importanța obținerii unui sprijin umanitar urgent în Gaza. Ei au convenit să colaboreze la eforturile depuse atât pentru a obține alimente cruciale, combustibil, apă și medicamente pentru cei care au nevoie de ele, cât și pentru a scoate cetățenii străini, potrivit Sky News.

16:30În ultimele trei luni ale acestui an, Produsul Intern Brut al Israelului ar putea să se contracte cu 11% în ritm anual, pe fondul escaladării războiului cu Hamas, estimează banca americană JPMorgan Chase & Co., transmite Bloomberg.

16:20SUA consideră că Israelul ar trebui să ia toate măsurile posibile pentru a face distincția între civilii palestinieni și militanții Hamas în operațiunea sa militară din Gaza, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, potrivit Reuters.

Într-un interviu acordat CNN, Sullivan i-a cerut, de asemenea, premierului israelian Benjamin Netanyahu să „țină în frâu" violențele extremiste ale coloniștilor evrei împotriva oamenilor nevinovați din Cisiordania.

„Aceasta este o provocare continuă. Ne așteptăm ca în timp să vedem guvernul israelian să facă un pas înainte în această privință. Ne așteptăm să fie responsabilizați coloniștii extremiști care se implică în acest tip de violență", a declarat Sullivan pentru CNN.

15:24 VIDEO Noi imagini cu forțele terestre israeliene care se luptă cu militanții Hamas în nordul Fâșiei Gaza

14:45Israelul pare că renunță la o invazie pe scară largă a Fâșiei Gaza și efectuează în schimb incursiuni terestre mai limitate, cel puțin inițial, lucru care se aliniază cu sugestiile pe care secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a făcut omologilor săi israelieni în ultimele zile, au declarat sâmbătă oficiali americani pentru New Youk Times.

Operațiunile IDF fac parte din invazie, spune fostul ministru de externe israelian

13:41Armata israeliană că mai multe rachete au fost lansate din Liban spre zona Muntelui Dov, la granița de nord, unde se află mai multe poziții militare și niciun oraș, potrivit Times of Israel.

Forțele de apărare israeliene spun că toate proiectilele au aterizat în zone deschise, fără a provoca răniți.

Forțele israeliene răspund cu bombardamente de artilerie împotriva surselor tirurilor de rachete din sudul Libanului.

13:20Bilanțul total al morților din Gaza a crescut duminică la 8.005 persoane, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Sănătății din Gaza, scrie Reuters.

12:51 Operațiunile IDF fac parte din invazie, spune fostul ministru de externe israelian

Tzipi Livni, fost ministru de externe israelian, a declarat că acțiunile întreprinse de forțele sale fac parte dintr-o invazie, dar că națiunea nu are alternativă.

Întrebată dacă actuala acțiune a forțelor israeliene este o invazie, Tzipi Livni a declarat: "Da, aceasta face parte din ea… Nu este o sarcină ușoară. Dar care este cealaltă alternativă?"

12:30Avioanele israeliene lovesc drumurile către cel mai mare spital din Gaza, spun locuitorii

Avioanele de război israeliene au distrus cea mai mare parte a drumurilor care duc la al Shifa, în orașul Gaza, care este plin de pacienți și de oameni care caută adăpost, potrivit rezidenților.

IDF a afirmat că Hamas s-a instalat în interiorul și în jurul spitalului, situat în nordul orașului.

"A ajunge la spital a devenit din ce în ce mai dificil", a declarat Mahmoud al Sawah, care se adăpostește în spital. "Se pare că vor să blocheze zona".

12:14Aproape 100 de arestări la protestele din Londra

Poliția metropolitană se apropie de 100 de arestări efectuate la demonstrațiile din ultimele săptămâni, a declarat comisarul poliției metropolitane, Sir Mark Rowley, pentru Sky News.

Ieri, mii de oameni au ieșit pe străzile Londrei pentru a cere încetarea focului.

Israelul ordonă evacuarea spitalului al Quds / Semiluna roșie: Urmează să fie bombardat

11:49Israelul va permite mai multe ajutoare în Gaza, iar civilii ar trebui să se deplaseze spre sud -oficial

Israelul va permite o creștere dramatică a ajutoarelor către Gaza în următoarele zile, a declarat duminică un oficial, făcând apel la civilii palestinieni să se îndrepte către ceea ce a descris ca fiind o zonă "umanitară" în sudul teritoriului.

„În săptămâna următoare plănuim să creștem dramatic cantitatea de asistență” care se îndreaptă spre Gaza din Egipt, a declarat colonelul Elad Goren de la Cogat, agenția Ministerului israelian al Apărării care se coordonează cu palestinienii.

11:32 IDF afirmă că militarii „fac tot posibilul pentru a-i aduce acasă pe ostatici” din Gaza

Purtătorul de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, afirmă că, pe fondul extinderii operațiunii terestre din Gaza, armata face eforturi pentru a-i aduce acasă pe ostaticii deținuți în Fâșie.

„Facem cu toții tot ce putem pentru a-i aduce pe ostatici acasă. Este o prioritate absolută”, spune el.

11:23„Ordinea socială se destramă”: Mii de oameni „disperați” pătrund în depozitele de ajutoare din Gaza

Mii de persoane au pătruns prin efracție în mai multe depozite din Gaza aparținând Agenției ONU pentru refugiați palestinieni, a declarat UNRWA.

Aceștia au luat făină de grâu și alte articole de bază pentru supraviețuire, precum produse de igienă, semn că „ordinea civilă” se destramă, potrivit agenției.

11:10Israelul ordonă evacuarea spitalului al Quds / Semiluna roșie: Urmează să fie bombardat

Un grup umanitar care lucrează în Gaza afirmă că a primit ordinul israelian de a evacua spitalul al Quds.

Societatea Semilună Roșie Palestiniană a afirmat că spitalul urma să fie „bombardat” într-o postare pe X.

Avioanele israeliene au lovit aproximativ 450 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore

10:44„Hezbollah continuă să opereze împotriva noastră în nord și noi ucidem pe oricine operează împotriva noastră”, a spus în această dimineață purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare israeliene, Daniel Hagari.

O nouă cohortă de cercetași de frontieră este recrutată în FDI, spune Hagari.

10:33Premierul isrealian Benjamin Netanyahu a șters declarația în care acuza serviciile de informații și cele de securitate, care au fost luate prin surprindere de atacul sângeros al grupării islamiste Hamas, după ce a fost criticat de membri ai cabinetul de război, relatează Times of Israel.

10:20Forțele de apărare israeliene afirmă că avioanele de luptă au lovit aproximativ 450 de ținte Hamas în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore.

Țintele au inclus centre de comandă Hamas, posturi de observare și poziții de lansare a rachetelor ghidate antitanc, potrivit IDF.

De asemenea, armata a extins operațiunile terestre în Fâșia Gaza în timpul nopții, cu forțe suplimentare care au intrat în enclavă.

IDF a afirmat că trupele terestre au lovit celule teroriste Hamas și escadroane care pregăteau atacuri cu rachete și au dirijat avioanele să țintească alte ținte aparținând grupului islamist.

10:03Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, afirmă că acţiunile Israelului au „depăşit liniile roşii, ceea ce ar putea forţa pe toată lumea să acţioneze”, relatează BBC.

09:10Trei palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în Cisiordania ocupată în cursul nopții, a anunțat duminică dimineața Ministerul palestinian al Sănătății, transmite Reuters.

08:52În urma extinderii operațiunilor terestre ale Israelului, Rob Clarke, director al unității de apărare și securitate de la Civitas, a declarat că cea mai mare parte a luptelor pentru IDF ar putea avea loc în subteran, potrivit Sky News.

08:39Forțele de Apărare ale Israelului au mărit numărul de trupe pe teren în cadrul operațiunii sale extinse în Fâșia Gaza, transmite Times of Israel.

De asemenea, forțele merg mai adânc în enclavă decât au făcut-o până acum.

SINTEZA ZILEI

  • VIDEO Netanyahu: Am intrat într-o nouă fază a ofensivei terestre în Gaza / Trebuie să învingem. Este misiunea vieții nostre, este misiunea vieții mele”
  • „Cei mai buni soldați sunt în Gaza”: Războiul împotriva Hamas „necesită o operațiune terestră” în Gaza, afirmă șeful armatei israeliene
  • Un raport al Reuters indică faptul că negocierile conduse de Qatar între Israel și Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor continuă.
  • Liderul Hamas din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, a declarat sâmbătă că este gata să încheie "imediat" un schimb de ostatici pe care mişcarea sa îi are pentru "toţi prizonierii palestinieni" încarceraţi de Israel, informează AFP.
  • Erdogan dezlănțuit la un miting pro-palestinian: „Israelul este un ocupant și comite crime de război
  • Israelul își recheamă diplomații din Turcia. Ministrul de externe al Israelului a rechemat diplomați din Turcia, în contextul în care relațiile dintre cele două țări se înrăutățesc.
  • Musk spune că Starlink va asigura conectivitate în Gaza după o pană de curent
  • „Hamas = Daesh", campania-şoc virală a Israelului pe reţele de socializare