Noam Tibon, un general în rezervă care a mers cu mașina la Kibbutzul Nahal Oz în dimineața zilei de 7 octombrie și a condus un efort de salvare împotriva teroriștilor Hamas de acolo, salvându-și inclusiv propriul fiu și familia, îi cere lui Benjamin Netanyahu să demisioneze imediat, potrivit Times of Israel.

Benjamin NetanyahuFoto: Ohad Zwigenberg / Associated Press / Profimedia Images

Prezența în continuare a lui Netanyahu în calitate de prim-ministru dăunează războiului împotriva Hamas, spune el, și compară imperativul schimbării la vârf cu înlocuirea lui Neville Chamberlain de către Marea Britanie cu Winston Churchill pentru a-i învinge pe naziști.

„În acel Shabbat negru”, spune Tibon la Channel 12, „Hamas, o organizație nu foarte mare, a umilit IDF și a umilit Israelul”.

„Există oameni care sunt vinovați pentru eșecuri: șeful de stat major și-a asumat deja responsabilitatea și nu mă îndoiesc că, la sfârșitul campaniei, el și toți cei din FDI responsabili de acest eșec vor pleca acasă. Șeful Shin Bet și-a asumat deja responsabilitatea și sunt sigur că va exista un proces similar acolo”, spune Tibon.

„Singurul care nu și-a asumat responsabilitatea este Benjamin Netanyahu, iar acum trage din interiorul APC”, spune Tibon, referindu-se la tweetul lui Netanyahu din cursul nopții, șters ulterior, în care premierul a dat vina pe șefii serviciilor de informații pentru eșecul de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie.

Tibon a estimat că 80% dintre israelieni nu cred că Netanyahu va conduce Israelul spre o victorie decisivă asupra Hamas și că 90% dintre israelieni nu cred că Netanyahu le va proteja familiile și copiii:

„Oamenii și-au pierdut întregul sentiment de siguranță în ultimele trei săptămâni”, spune Tibon. „Și, prin urmare, îi spun direct lui Netanyahu: Asumați-vă responsabilitatea. Demisionați acum. Va ajuta campania”

Tibon adaugă: „Oamenii au nevoie să se simtă în siguranță - trebuie să fie siguri că vom fi victorioși. Nu cred că el ne poate conduce spre victorie”.

El indică apoi că membrii Knessetului ar trebui să-l demită pe Netanyahu dacă acesta nu demisionează. „Britanicii din al Doilea Război Mondial l-au înlocuit pe Chamberlain cu Churchill”, spune el. „Noi trebuie să învingem. Acest lucru este mai important decât Netanyahu”.

„În decurs de un an, cu Gaza în ruine, cu toți liderii Hamas morți și cu toți cei care au luat parte la acea crimă, la acel măcel, morți, [trebuie să existe] un bloc de comunități înfloritoare [în zona Gaza, unde a avut loc măcelul] - cu oameni care să se întoarcă în comunitățile lor pentru că simt că este sigur să trăiască acolo, iar eu să pot să mă întorc să-mi vizitez nepoții fără armă.” conchide Tibon.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO