Premierul ungar Viktor Orbán a declarat joi că este „mândru” de contactele sale cu președintele rus Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit săptămâna trecută în China într-un nou act de sfidare față de eforturile Uniunii Europene de a izola Moscova pe plan internațional, relatează Reuters.

Viktor OrbanFoto: Virginia Mayo / AP / Profimedia

„Am vrea să facem totul posibil pentru a avea pace. Prin urmare, păstrăm deschise toate liniile de comunicare cu rușii, altfel nu va exista nicio șansă pentru pace. Aceasta este o strategie, suntem mândri de ea”, a declarat Orbán joi la Bruxelles, unde a ajuns pentru un summit al celor 27 de lideri ai statelor membre ale UE.

„Noi suntem singurii care vorbim în numele păcii, lucru în interesul tuturor celor din Europa”, a adăugat el.

În timp ce el s-a deplasat la Bruxelles, ministrul său de externe Péter Szijjártó a ajuns joi dimineața la Minsk pentru a participa la conferința „Securitatea eurasiatică: realitate și perspective într-o lume în transformare”, un eveniment organizat pentru aliații Rusiei.

„Vrem pace, iar pentru asta trebuie să menținem canalele de comunicare”, a transmis și șeful diplomației ungare din capitala Belarusului.

Vladimir Putin a lăudat „schimburile” cu Ungaria

Putin și Orbán s-au întâlnit marțea trecută la Beijing, unde ambii lideri s-au deplasat pentru a participa la conferința inițiativei „Drumul și centura”, proiectul de infrastructură și dezvoltare globală lansat de China în urmă cu un deceniu.

„Ca urmare a condiţiilor geopolitice actuale, posibilităţile de a păstra contactul şi de a dezvolta relaţiile sunt foarte limitate. Dar este satisfăcător faptul că (Rusia) a menţinut relaţii cu multe ţări europene, iar Ungaria este una dintre ele'', i-a spus Putin premierului ungar, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile rusești.

Este „foarte important să putem avea schimburi cu o ţară a Uniunii Europene”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al lui Orbán a declarat că cei doi lideri au discutat despre cooperarea ungaro-rusă în domeniul aprovizionării cu gaz şi petrol şi al energiei nucleare.

Potrivit aceleiași surse, prim-ministrul Ungariei a subliniat importanţa păcii, afirmând că stoparea afluxului de refugiaţi, a sancţiunilor şi luptelor este cheia pentru întregul continent, inclusiv țara sa.

Putin şi Orbán vorbiseră ultima dată faţă în faţă pe 1 februarie 2022, într-o întâlnire de câteva ore la Moscova, cu exact trei săptămâni înainte ca liderul de la Kremlin să lanseze invazia în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 610-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.