Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a sosit joi la Minsk, unde va participa la o conferință de securitate alături de mai multe state aliate ale Rusiei, relatează Ukrinform.

Peter SzijjartoFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Un anunț în acest sens a fost făcut de către ministerul de externe de la Minsk, care a publicat pe platforma „X”, fosta Twitter, o fotografie cu Péter Szijjártó și omologul său bielorus Serghei Aleinik. Postarea făcută de MAE bielorus notează că Szijjártó a venit la Minsk pentru a participa la o conferință internațională „la nivel înalt”.

Este vorba despre conferința „Securitatea eurasiatică: realitate și perspective într-o lume în transformare”, care are loc la Minsk în cadrul exercitării de către Belarus a președinției rotative a OTSC, alianța militară condusă de Moscova.

Pe lângă Rusia și Belarus, din alianță mai fac parte Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan.

Site-ul ministerului bielorus de externe notează că la acest eveniment vor participa reprezentanți din OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), dar și Comunitatea Statelor Independente, organizația informală din care fac parte fostele state sovietice apropiate de Rusia, și Organizația pentru Cooperare de la Shanghai, formatul care reunește Rusia, China și 4 foste state sovietice din Asia Centrală.

Ungaria spune că menține canalele diplomatice deschise

Szijjártó a postat ulterior anunțului făcut de MAE bielorus mai multe fotografii cu el la Minsk, notând că „vrem pace, iar pentru asta trebuie să menținem canalele de comunicare”.

Ministrul de externe al Ungariei a efectuat o vizită oficială la Minsk și în luna februarie a acestui an, el vorbind și la momentul respectiv despre menținerea deschisă a canalelor de comunicare.

„Evident, mulți mă vor ataca pentru această vizită, dar poziția noastră este clară: canalele pentru comunicare trebuie ținute deschise”, a afirmat el la momentul respectiv pe pagina sa de Facebook.

„Dacă nu aș fi făcut asta nu aș fi putut să transmit mesajul de a cere pace”, a mai spus Péter Szijjártó în februarie.

Noua vizită a lui Szijjártó în Belarus are loc după ce mai devreme în cursul lunii octombrie premierul Viktor Orbán s-a deplasat la Beijing pentru conferința inițiativei „Centura și Drumul”, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.