Germania monitorizează îndeaproape tensiunile dintre Serbia şi Kosovo, a asigurat luni ministrul german al apărării Boris Pistorius, citat de agenția germană de presă DPA.

KFOR (Kosovo Force) - forțele NATO de menţinere a păcii în KosovoFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Urmărim cu atenţie situaţia şi vom reacţiona dacă va fi necesar”, a afirmat Boris Pistorius, care a făcut apel în acelaşi timp la dezescaladarea tensiunilor, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Ministrul german al apărării nu a exclus o creştere a contribuţiei cu trupe germane la misiunea de pace a NATO din Kosovo, KFOR, aşa cum a făcut şi Marea Britanie, dar a precizat că nu există planuri în acest sens în momentul de faţă.

Boris Pistorius a subliniat totodată că Germania va „putea acţiona foarte rapid” în cazul în care va deveni necesar.

„Plafonul de personal este de 400 de soldaţi germani pentru KFOR”

Preşedinta comisiei pentru apărare a parlamentului german a evocat anterior luni ideea de a trimite mai mulţi soldaţi germani în cadrul misiunii KFOR.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann a precizat pentru grupul media german RND că, potrivit mandatului, „plafonul de personal este de 400 de soldaţi”.

Or, în prezent în KFOR servesc doar 85 de soldaţi din Germania, „aşa că, fără a fi necesară modificarea mandatului, mai este încă mult loc de îmbunătăţiri”, a concluzionat responsabila germană.

KFOR, prezentă în Kosovo încă de la războiul din 1998-99, rămâne principala instituţie responsabilă cu securitatea, cu 4.500 de militari din 27 de ţări.

Duminică, un purtător de cuvânt al Alianţei a anunţat că aproximativ 600 de soldaţi britanici vor fi dislocaţi în Kosovo pentru a consolida prezenţa NATO în această fostă provincie sârbă, unde a avut loc un atac armat pe 24 septembrie.

Reizbucnire a violenţelor în nordul Kosovo

În cadrul ultimelor violențe, care au avut loc la 24 septembrie, un comando paramilitar format din câteva zeci de bărbați a ucis un polițist kosovar albanez și a rănit un altul la o baricadă din apropierea satului Banjska, în nordul Kosovo, o regiune în care sârbii sunt majoritari.

Trei membri ai comandoului, toți sârbi kosovari, au fost ulterior uciși, iar alți trei au fost arestați în cadrul unei operațiuni lansate de forțele speciale ale poliției kosovare. Rusia a dat vina pe Kosovo pentru „vărsarea de sânge”.

Ceilalți au fugit. Statele Unite, principalul aliat internațional al Kosovo, au avertizat vineri cu privire la o „desfășurare militară majoră a Serbiei de-a lungul frontierei cu Kosovo”, cerând Serbiei să „își retragă (trupele)”.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a acuzat apoi Washingtonul că a proferat „neadevăruri”, fără să nege în mod explicit prezența trupelor sârbe. El precizase că numărul trupelor sârbe era mult sub cel al unei desfășurări similare din luna mai.

Desfășurarea de trupe sârbe la granița Kosovo amintește de comportamentul Rusiei înainte de a declanșa invazia din Ucraina, a declarat luni ministrul kosovar de externe.

Citește și:

Te-ar putea interesa și: