Statele Unite acuză Rusia că a încercat să doboare încă o dronă MQ-9 Reaper, de data aceasta deasupra Siriei, prin manevre periculoase ale unui avion de luptă rusesc, afirmă un comunicat publicat de Comandamentul Central al Forțelor Aeriene ale SUA.

Dronă MQ-9 Reaper cu rachete Hellfire și bombe JDAMFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Pe 23 iulie 2023, ora 12:23 (EST) avionul rusesc a zburat periculos de aproape de o dronă SUA MQ-9 aflată într-o misiune de înfrângere a ISIS, hărțuind aeronava MQ-9 și lansând rachete de semnalizare dintr-o poziție aflată direct deasupra, cu doar câțiva metri de separare între aeronave”, afirmă general-locotenentul Alex Grynkewich în comunicat.

„Una dintre rachetele de semnalizare rusești a lovit MQ-9, deteriorând puternic elicea sa. Din fericire, echipajul MQ-9 a reușit să mențină altitudinea de zbor și să aducă în siguranță aeronava la baza sa”, adaugă comunicatul.

„Ignorarea grosolană de către avionul de luptă rusesc a normelor de zbor sigur contravine misiunii noastre de a asigura o înfrângere de durată a ISIS. Cerem forțelor rusești din Siria să pună capăt imediat acestui comportament neglijent, neprovocat și neprofesionist”, a mai spus generalul Grynkewich.

Forțele aeriene americane au publicat și o înregistrare video cu momentul:

Rușii au provocat prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper în Marea Neagră

Amintim că în data de 14 martie a acestui an un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre într-un incident condamnat dur de Washington.

Potrivit informațiilor transmise de CNN la momentul respectiv, drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre. Unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a eliberat combustibil în fața aeronavei fără pilot, potrivit oficialului american citat de CNN.

Unul dintre avioane a deteriorat apoi elicea dronei Reaper, care este montată pe spatele dronei, a spus oficialul. Avariile produse elicei au forțat SUA să prăbușească drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Rusia a negat această versiune a evenimentelor, afirmând că drona americană a intrat în zona „operațiunii militare speciale” și că ea a fost escortată de forțele aeriene ruse. O înregistrare video publicată însă ulterior de Pentagon a arătat că oficialii de la Moscova mint.

Senatorul american Mark Kelly, un fost astronaut al NASA care a zburat alături de piloți ruși în perioada când activa în Marina Statelor Unite, a declarat zilele trecute că incidentul care a dus la prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră a arătat încă o dată incompetența militarilor Moscovei.

La mai bine de o săptămână după incident, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu i-a decorat personal pe cei doi piloți ruși care au provocat prăbușirea dronei americane, imaginile cu aceștia declanșând un val de ironii pe rețelele de socializare.

Urmărește ultimele evoluții din a 517-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.