Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului, dar apără interesele cetăţenilor Republicii Moldova şi spune lucrurilor pe nume, a declarat miercuri preşedinta Maia Sandu, adăugând că Republica Moldova nu se va mai lăsa „batjocorită” de Rusia și va vorbi deschis despre presiunile exercitate de Moscova asupra Chişinăului.

Maia SanduFoto: Gian Ehrenzeller / AP / Profimedia

„Moscova arată în continuare lipsă de respect faţă de cetăţenii Republicii Moldova, dar guvernarea de la Chişinău, care îi reprezintă pe cetăţenii Republicii Moldova, nu se mai umileşte aşa cum s-a întâmplat în trecut în faţa Kremlinului, ci apără interesele cetăţenilor şi spune lucrurilor pe nume”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecţie” de la postul de radio Vocea Basarabiei, conform portalului de știri NewsMaker.md.

„Atunci când vedem lipsă de respect din partea Moscovei, noi spunem despre acest lucru. Atunci când vedem încercări de a destabiliza situaţia în Republica Moldova, am spus-o sus şi tare, nu am ascuns detaliile aşa cum au făcut alte guvernări în trecut. Despre asta vorbeam atunci când spuneam că nu suntem o ţară care se lasă batjocorită”, a explicat ea.

Șefa statului spune că Republica Moldova a devenit mai rezilientă, inclusiv grație sprijinului oferit de partenerii de dezvoltare – sprijin reafirmat inclusiv în cadrul summitului din 1 iunie, care a găzduit la Chișinău, în premieră, aproape 50 de lideri europeni.

„Azi suntem mult mai rezilienți, în primul rând pentru că nu suntem dependenți energetic de Rusia, așa cum eram acum câteva luni, dar și pentru că avem tot mai mulți prieteni, pentru că este tot mai multă atenție pentru Republica Moldova, și am văzut asta la summit”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu acuză Rusia de „lipsă de respect” / Zaharova acuză „minciuni”

NewsMaker.md amintește că președinta Maia Sandu a declarat recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă nu au fost niciodată bazate pe respect, în ciuda eforturilor guvernării de la Chișinău. Șefa statului susținea că mărturie a acestui fapt stau trupele ilegale staționate în regiunea separatistă transnistreană, embargourile politice și amestecul constant al Moscovei în treburile interne ale Chișinăului.

Declarațiile președintei Maia Sandu au fost respinse de Moscova. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a catalogat atunci declarațiile ca fiind false, susținând că Rusia a respectat „mereu” Republica Moldova și oamenii săi.

___