Ministrul german al agriculturii, un politician cu origini turcești, a declarat că Berlinul ar trebui să înceapă să trateze Turcia ca pe Rusia după noua victorie înregistrată de președintele Recep Erdogan și partidul său AK la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare, relatează site-ul de știri Qantar.

Cem OzdemirFoto: Fabian Sommer / AFP / Profimedia Images

„Am văzut în înțelegerile noastre cu Putin ce se întâmplă când te pui singur într-un colț. Răsturnarea de situație pe care o avem în sfârșit, slavă lui Dumnezeu, în relațiile noastre cu Putin este acum de asemenea necesară cu ultra-naționalismul turc”, a declarat ministrul Cem Ozdemir.

El a subliniat că realegerea lui Erdogan în funcția de președinte al Turciei duminica aceasta are consecințe concrete pentru societatea germană în condițiile în care mulți imami care activează în Germania au fost trimiși aici de autoritatea religioasă turcă.

Ozdemir a mai spus că germanii nu trebuie să ignore situația deoarece, dacă următoarea generație de imami care vor ajunge în Germania vor fi și mai naționaliști și fundamentaliști, „ei vor fi cei care influențează copiii din Germania”.

Ministrul german, consternat de sărbătorirea victoriei lui Erdogan de către turcii germani

Imediat după anunțarea rezultatelor turului doi al alegerilor el a criticat dur diaspora turcă din Germania, cea mai mare din lume, pentru că l-a ajutat pe Erdogan să câștige un nou mandat. Erdogan a obținut în jur de 52% din voturile exprimate de turcii cu drept de vot, dar în Germania el a obținut două treimi din voturile exprimate.

Președintele turc în exercițiu câștigase detașat în Germania și în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Ozdemir a denunțat manifestațiile de celebrare ale etnicilor turci din Germania după anunțarea rezultatelor, afirmând că aceștia nu trebuie să dea socoteală pentru votul lor, în timp ce „numeroși oameni din Turcia vor trebui să sufere de sărăcie și lipsa libertăților”.

Cem Ozdemir, care s-a născut în Germania după ce părinții săi au venit în țară ca „muncitori invitați”, face parte din Partidul Verde german, la fel ca ministrul de externe Annalena Baerbock.

Comunitatea Turcă din Germania denunță acuzațiile lui Ozdemir

Gokay Sofuoglu, președintele Comunității Turce din Germania, a respins comentariile sale, acuzându-l că „lovește în alegătorii turci”.

„Cu cât alegătorii sunt supuși mai multor atacuri, cu atât mai hotărâți vor merge la secțiile de vot”, a adăugat el, acuzând totodată că votanții partidului islamist AK al lui Erdogan sunt „stigmatizați” în Germania.

Alianța condusă de partidul lui Erdogan a obținut peste 49% din voturile exprimate la alegerile parlamentare organizate pe 15 mai, concomitent cu primul tur al scrutinului prezidențial.

„Simt că mulți oameni de aici din Germania nu se indentifică cu această țară”, a mai spus Sofuoglu cu referire la etnicii turci din țară, îndemnându-i totodată pe politicienii germani să „vină cu o ofertă mai bună” pentru ei.