​Turcia se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin, după ce președintele Tayyip Erdogan l-a depășit pe rivalul său din opoziție, Kemal Kilicdaroglu, în alegerile de duminică, dar nu a reușit să obțină o majoritate absolută, transmite Reuters.

Tayyip Erdogan a obținut la prezidențiale rezultate mai bune decât o arătau sondajeleFoto: Ali Unal / AP / Profimedia
  • UPDATE 15:56 Șeful Înaltului Consiliu Electoral al Turciei (YSK) a confirmat luni că turul doi se va desfășura în 28 mai. Președintele YSK, Ahmet Yener, a declarat că, în condițiile în care mai sunt aproximativ 35.000 de buletine de numărat, Erdogan are 49,51% din voturi, iar rivalul său Kemal Kilicdaroglu are 44,88%.
  • UPDATE 12:52 Ministerul de Externe al Iranului a felicitat Turcia pentru alegeri: „Prezența ridicată la vot la alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia de duminică și desfășurarea cu succes a voturilor sunt un semn al victoriei democrației în țara vecină și musulmană”.
  • UPDATE 11:49 Alegeri Turcia: Recep Erdogan, câștigător detașat în Germania și alte țări europene / Peste 70% din turcii din Austria au votat cu el.
  • UPDATE 11:23 Bursa din Istanbul a decis luni activarea mecanismului „circuit breaker'' (suspendarea tranzacţiilor), după ce indicele principal a scăzut cu 6,38% în predeschiderea şedinţei de luni. Mecanismul „circuit breaker" a fost declanşat imediat după începerea pre-tranzacţionării. Când tranzacţiile au fost suspendate, indicele sectorului bancar înregistra un declin de 9,54%.
  • UPDATE 10:09 Toate condițiile sunt acum de partea lui Erdogan, spune analistul Mujtaba Rahman de la Eurasia Group. „A câștigat Parlamentul, în ciuda așteptărilor contrare. A obținut rezultate mult mai bune în primul tur de scrutin prezidențial decât au prezis sondajele. Are avantajele președintelui în exercițiu.. Din aceste motive și multe altele, o victorie a lui Kilicdaroglu pe 28 mai este acum foarte puțin probabilă”.
  • UPDATE 09:36 Lira turcească a scăzut la minimul ultimelor două luni față de dolarul american din cauză că prezidențiale din Turcia se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin.

Nici Erdogan, nici Kilicdaroglu nu au atins pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 28 mai, în cadrul unor alegeri considerate un verdict asupra guvernării tot mai autoritare al lui Erdogan.

Votul prezidențial va decide nu numai cine conduce Turcia, ci și dacă aceasta va reveni la o guvernare mai seculară și mai democratică, cum va gestiona criza severă a costului vieții și cum va aborda relațiile cheie cu Rusia, Orientul Mijlociu și Occidentul.

Kilicdaroglu, care a susținut că va învinge în turul doi, și-a îndemnat susținătorii să aibă răbdare și a acuzat partidul lui Erdogan că a intervenit în numărarea și raportarea rezultatelor.

Erdogan a obținut rezultate mai bune în alegeri decât în sondaje

Însă Erdogan a avut o performanță mai bună decât au prezis sondajele de dinaintea alegerilor și a părut încrezător și combativ în timp ce se adresa susținătorilor săi.

„Avem deja un avans de 2,6 milioane de voturi față de cel mai apropiat rival al nostru. Ne așteptăm ca această cifră să crească odată cu rezultatele oficiale", a declarat Erdogan.

Cu 98,61% din buletinele de vot numărate, puțin după ora 7.00 a dimineții de luni, Erdogan conducea cu 49,34% din voturi, iar Kilicdaroglu avea 45,00%, potrivit agenției de presă de stat Anadolu.

Mii de alegători ai lui Erdogan s-au îndreptat spre sediul partidului din Ankara, cu difuzoare de la care se auzeau cântece de partid, fluturând steaguri și dansând pe stradă.

Rezultatele au reflectat polarizarea profundă într-o țară aflată la o răscruce politică.

Votul din parlamentarele care s-au desfășurat în același timp ar urma să ofere alianței de guvernare a lui Erdogan o majoritate în legislativ, oferindu-i un potențial avantaj în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin.

Sondajele de opinie dinaintea alegerilor indicau o cursă foarte strânsă, dar îi dădeau lui Kilicdaroglu, care conduce o alianță formată din șase partide, un ușor avans. Vineri, două sondaje de opinie l-au arătat peste pragul de 50%.

„Urmează cele mai lungi două săptămâni din istoria țării”

Țara cu 85 de milioane de locuitori, care se confruntă deja cu o inflație în creștere, se confruntă acum cu două săptămâni de incertitudine care ar putea agita piețele financiare, analiștii așteptându-se la fluctuații ale monedei locale și ale pieței bursiere.

„Următoarele două săptămâni vor fi probabil cele mai lungi din istoria Turciei și se vor întâmpla multe. M-aș aștepta la o prăbușire semnificativă a bursei din Istanbul și la multe fluctuații ale monedei", a declarat Hakan Akbas, director general al companiei de consultanță Strategic Advisory Services.

„Erdogan va avea un avantaj la un al doilea vot după ce alianța sa s-a descurcat mult mai bine decât cea a opoziției", a adăugat el.

Un al treilea candidat prezidențial naționalist, Sinan Ogan, s-a situat la 5,3% din voturi. El ar putea fi un jucător politic decisiv în perspectiva turului doi, în funcție de candidatul pe care îl va susține, spun analiștii.

Opoziția a afirmat că partidul lui Erdogan a întârziat apariția rezultatelor complete prin depunerea de contestații, în timp ce autoritățile au publicat rezultatele într-o ordine care a sporit în mod artificial scorul lui Erdogan.

Kilicdaroglu, într-o apariție anterioară, a declarat că partidul lui Erdogan „distruge voința Turciei" prin contestarea numărătorii a peste 1.000 de urne: „Nu poți împiedica ceea ce se va întâmpla cu contestații”.