Rusia a înghețat conturile ambasadei finlandeze în Rusia, ministerul de Externe de la Helsinki denunțând o „situație gravă”, potrivit Helsingin Sanomat, cel mai mare cotidian din Finlanda.

Arhipelagul AlandFoto: Google Maps

Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei a confirmat miercuri dimineața informația apărută inițial în presă potrivit căreia conturile ambasadelor finlandeze din Rusia au fost înghețate și nu pot fi folosite.

Pe lângă ambasada de la Moscova, diplomația finlandeză mai are în Rusia și un consulat general la Sankt Petersburg.

Serviciul de presă al ministerului de Externe finlandez a declarat că oficialii de la Helsinki au luat legătura cu autoritățile ruse pentru a solicita explicații.

„Situația este gravă și chestiunea este investigată”, se arată într-un comunicat remis presei de diplomația finlandeză.

Deși autoritățile ruse nu par să fi oferit deocamdată vreo justificare pentru măsură, ea vine după ce mai devreme în cursul lunii presa de stat rusă a denunțat în termeni duri un incident care a avut loc pe insula demilitarizată Aland aflată în Marea Baltică între Finlanda și Suedia.

Moscova, supărată din cauza spargerii unui geam cu o sticlă de bere?

Rusia a acuzat pe 4 mai că reprezentanța sa diplomatică de pe insulă, un consulat din localitatea Mariehamn care supraveghează respectarea demilitarizării insulei, a fost vandalizat.

Potrivit poliției finlandeze, clădirea consulatului a suferit daune minore în urma unui atac în care o persoană sau persoane necunoscute au smuls cutia poștală a reprezentanței diplomatice de pe suportul său și au aruncat o sticlă de bere într-o fereastră, spărgând-o.

Șeful poliției locale, Johan Pawli, a declarat că ofițerii investighează cazul ca pe un act obișnuit de distrugere.

Presa finlandeză a motat la momentul respectiv că acest caz aparent banal a căpătat amploare internațională după ce TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a raportat incidentul, susținând că un grup de persoane fi aruncat un „dispozitiv sonor exploziv” în curtea consulatului și că acesta ar fi pus în pericol „viața și sănătatea” misiunii diplomatice.

Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a declarat atunci că Rusia a cerut într-o notă diplomatică transmisă guvernului de la Helsinki ca autoritățile finlandeze să ia măsuri pentru a proteja consulatul.

Consulatul rusesc de aici a fost înființat în urma tratatului de pace încheiat în urma Războiului de Iarnă (noiembrie 1939-martie 1940).

Finlanda a intrat oficial în NATO în data de 4 aprilie a acestui an, după ce a renunțat la neutralitatea sa istorică în urma declanșării invaziei rusești din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.