Președintele turc Recep Erdogan va face apel la Sinan Ogan, politicianul naționalist care s-a clasat pe poziția a treia la alegerile prezidențiale de duminica aceasta, pentru a-și asigura victoria în al doilea tur al scrutinului, relatează Reuters.

Sinan OganFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rezultatul peste așteptări obținut de Erdogan duminică, când și-a contabilizat 49,4% din voturile exprimate față de 45% ale rivalului său, social-democratul Kemal Kilicdaroglu, a produs consternare în tabăra opoziției în condițiile în care sondajele de opinie sugerau puternic că regimul președintelui turc, aflat de 20 de ani la putere, este pe cale să ia sfârșit.

Interviurile realizate de Reuters cu peste 10 oficiali din ambele tabere ilustrează două stări de spirit diametral opuse.

Tabăra lui Erdogan este încrezătoare că poate ajunge la o înțelegere cu Sinan Ogan, care a obținut 5,2% din voturile exprimate duminică, și va câștiga fără emoții în turul doi al prezidențialelor.

Un oficial de rang înalt din partidul AK al lui Erdogan a declarat pentru Reuters că „șansele noastre sunt foarte, foarte mari” și că „Ogan deține acum cheia” pentru a decide câștigătorul.

Condiția pusă de Sinan Ogan pentru a decide pe cine susține la președinție

Politicianul naționalist a declarat deja luni că îl va susține pe Kilicdaroglu doar dacă acesta nu va face concesii partidului pro-kurd HDP.

„Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin. Dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii", a subliniat Ogan într-un interviu acordat luni agenţiei Reuters.

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, au un rol crucial în alegerile din Turcia. HDP nu face parte din principala alianţă de opoziţie, dar i se opune vehement lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani şi şi-a declarat sprijinul faţă de Kilicdaroglu în cursa prezidenţială.

Este așteptat ca atât Erdogan cât și Kilicdaroglu să se întâlească cu Ogan în următoarele zile. Însă date fiind viziunile naționalist-conservatoare asemănătoare ale lui Erdogan și Ogan, o alianță dintre cei doi este văzută ca fiind mult mai probabilă, chiar dacă propria coaliție de guvernare a președintelui turc include un partid islamist kurd față de care Ogan și-a exprimat opoziția.

Dezamăgire majoră pentru cei care se opun regimului lui Recep Erdogan

„Ogan este făcătorul de regi pentru turul doi și el a spus că va negocia cu ambele partide... dar Erdogan are mai multe de oferit”, afirmă de la Istanbul analistul politic Hakan Akbas.

„A câștigat Parlamentul, în ciuda așteptărilor contrare. A obținut rezultate mult mai bune în primul tur de scrutin prezidențial decât au prezis sondajele. Are avantajele președintelui în exercițiu.. Din aceste motive și multe altele, o victorie a lui Kilicdaroglu pe 28 mai este acum foarte puțin probabilă”, spune și analistul Mujtaba Rahman de la Eurasia Group.

Între timp tabăra lui Kilicdaroglu, care a promis restabilirea libertăților democratice în țara cu o populație de 85 de milioane de locuitori, încă este în stare de șoc din cauza rezultatului sub așteptări pe care l-a obținut inclusiv la alegerile parlamentare unde coaliția lui Erdogan va obține peste jumătate din mandate după redistribuirea voturilor partidelor care nu au trecut de pragul electoral de 7% în Turcia.

Alianța sa de șase partide nu a atras atât de mulți votanți naționaliști pe cât se aștepta, cel puțin în parte datorită susținerii primite de Kilicdaroglu de partidul pro-kurd HDP. Un alt motiv de consternare a fost reprezentat de rezultatele slabe ale alianței în diaspora, în special în Germania, care are o populație turcă importantă.

Un membru important al campaniei lui Kilicdaroglu a declarat pentru Reuters că acesta va fi nevoit să „își restructureze complet” strategia dacă dorește să aibă șanse la scrutinul ce va avea loc peste două săptămâni.