Președintele turc Tayyip Erdogan a organizat sâmbătă ultimele sale mitinguri electorale la Istanbul, acuzând opoziția că lucrează cu președintele american Joe Biden pentru a-l răsturna în timp ce face un apel final înaintea celei mai mari provocări aduse guvernului său în 20 de ani, relatează Reuters.

ErdoganFoto: Emrah Gurel / AP / Profimedia

Sondajele arată că Erdogan este clasat pe o poziție inferioară principalulului contracandidat al opoziției, Kemal Kilicdaroglu, cu o zi înainte de unul dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă a Turciei. Cu toate acestea, dacă niciunul dintre ei nu câștigă mai mult de 50% din voturi și nu obține o victorie totală, votul va merge la un tur de scrutin pe 28 mai.

În schimb, un sondaj realizat de firma de sondare a opiniei publice Piar arată că Kemal Kilicdaroglu ar câștiga cu 51.3% în timp ce Erdoğan ar rămâne pe a doua poziție, cu 45.3%. Și agenția Alf îl dă pe liderul Partidului Republican al Poporului cu 51.2%

Alegătorii vor alege, de asemenea, un nou parlament, probabil o cursă strânsă între Alianța Populară care cuprinde Partidul conservator AK (AKP) al lui Erdogan și MHP naționalist și alții, și Alianța Națională a lui Kilicdaroglu, formată din șase partide de opoziție, inclusiv Partidul Popular Republican laic (CHP), înființat de Mustafa Kemal Ataturk.

Secțiile de votare se vor deschide la 8 a.m. (0500 GMT) și se vor închide la 5 p.m. (1400 GMT). Până la sfârşitul zilei de duminică, ar putea exista un indiciu clar dacă va avea loc un al doilea tur de scrutin în ceea ce privește alegerile prezidențiale.

Campania lui Erdogan din ultima lună s-a axat pe realizările guvernului său în industria de apărare și proiectele de infrastructură și pe afirmația sa că opoziția va anula aceste evoluții.

Erdogan spune că Biden a dat ordin să-l răstoarne pe Erdogan

Unul dintre punctele sale de discuție a fost că opoziția primește ordine de la Occident și că se vor pleca în fața dorințelor națiunilor occidentale dacă vor fi alese.

La un miting din districtul Umraniye din Istanbul, Erdogan a amintit comentariile făcute de președintele american Joe Biden și publicate de New York Times în ianuarie 2020, când făcea campanie pentru Casa Albă. La acel moment, Biden a spus că Washington ar trebui să încurajeze oponenții lui Erdogan să-l învingă electoral, subliniind că nu ar trebui să fie înlăturat printr-o lovitură de stat.

Comentariile, care au reapărut mai târziu în acel an într-un videoclip care a făcut din Biden cel mai popular subiect de pe Twitter în Turcia, au fost condamnate de Ankara la acea vreme drept „intervenționiste”.

"Biden a dat ordin să-l răstoarne pe Erdogan, știu asta. Toți oamenii mei știu asta", a spus Erdogan, în vârstă de 69 de ani. "Dacă acesta este cazul, atunci buletinele de vot de mâine îi vor da un răspuns și lui Biden", a adăugat el.

Erdogan numește Rusia „unul dintre cei mai apropiți aliați”

De asemenea, Erdogan l-a criticat pe Kilicdaroglu pentru comentariile sale despre Rusia, numind Moscova un partener important pentru Turcia. „Rusia a fost unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri în ceea ce privește produsele agricole”, a spus el.

Aliații occidentali ai Turciei au fost supărați de legăturile mai strânse dintre Ankara și Moscova sub Erdogan. Turcia este membră a NATO, care a sprijinit Kievul de când Moscova și-a invadat vecinul anul trecut, dar nu a impus sancțiuni Rusiei.

Kilicdaroglu a declarat vineri pentru Reuters că partidul său are dovezi concrete cu privire la responsabilitatea Rusiei pentru eliberarea de conținut online „deep fake” înaintea alegerilor de duminică. El nu a prezentat dovezi și Reuters nu a putut verifica în mod independent.

Dar el a adăugat că, dacă va câștiga președinția, va menține bunele legături ale Ankarei cu Moscova.

Anticiparea și entuziasmul sunt foarte mari în rândul turcilor înaintea scrutinului, unii fiind îngrijorați de creșterea tensiunilor, chiar și de violență, atunci când vor veni rezultatele.

Deși a existat îngrijorări cu privire la modul în care Erdogan ar putea reacționa dacă va pierde, președintele a declarat vineri într-un interviu televizat că va accepta rezultatul alegerilor, indiferent de rezultat.

Kilicdaroglu, un fost funcționar public în vârstă de 74 de ani, nu a organizat un miting sâmbătă, dar a vizitat mausoleul lui Ataturk din Ankara. El a fost însoțit de mulțimi de susținători, fiecare purtând o singură garoafă pe care să o pună pe mormânt.

Eforturile de realegere ale președintelui s-au bazat în mare măsură pe acuzarea opoziției de cooperare cu militanții kurzi și cu cei pe care Ankara îi consideră responsabili pentru o tentativă de lovitură de stat din 2016.

Kilicdaroglu este un „separatist”, a spus mai târziu Erdogan în Kasimpasa, un bastion al Partidului AK în care a crescut. „Orice sunt teroriștii din Qandil, din păcate, asta este (Kilicdaroglu)”, a adăugat el, referindu-se la locația în care se află liderii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a fost scos în afara legii.

Kilicdaroglu a negat astfel de acuzații.

Referințe: