Rezultatele sondajelor realizate de cel puțin două agenții diferite și publicate joi îl dau pe Kemal Kilicdaroglu câștigător din primul tur al alegerilor prezidențiale din Turcia, în timp ce niciuna nu îl arată pe Recep Tayyip Erdogan în frunte, în timp ce turcii sunt așteptați pe 14 mai să voteze în alegeri considerate printre cele mai importante din istoria modernă a Turciei, relatează Reuters.

Kemal Kilicdaroglu are șanse mari să pună capăt epocii ErdoganFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un sondaj realizat de firma de sondare a opiniei publice Piar arată că Kemal Kilicdaroglu ar câștiga cu 51.3% în timp ce Erdoğan ar rămâne pe a doua poziție, cu 45.3%. Și agenția Alf îl dă pe liderul Partidului Republican al Poporului cu 51.2%

Sondajele efectuate de la cutremurele devastatoare din 6 februarie arată că principalul concurent al lui Erdogan la președinție, Kemal Kilicdaroglu, îl devansează în primul tur de scrutin. În cazul în care niciun candidat nu obține mai mult de jumătate din voturi în primul tur, va avea loc un tur de scrutin pe 28 mai între primii doi candidați clasați.

Joi, candidatul unui partid mic, Muharrem Ince, s-a retras din cursă într-un potențial impuls pentru Kilicdaroglu, dar demersul a venit după ce au fost publicate ultimele sondaje.

Ultimele sondaje pentru alegerile parlamentare arată că alianța opoziției este în decalaj față de Alianța Populară aflată la guvernare, condusă de AKP al lui Erdogan, cu rădăcini islamiste.

Kemal Kilicdaroglu poartă vestă de oțel înainte de alegerile prezidențiale

Kemal Kilicdaroglu a purtat vineri o vestă de oțel pentru un miting electoral, cu două zile înainte de alegerile prezidențiale de duminică, după ce a primit „informații că ar putea fi atacat”, a spus o sursă din partidul său, Partidul Republican al Poporului.

Imaginile au arătat, de asemenea, că agenții de securitate ai lui Kilicdaroglu purtau puști de asalt și se aflau pe scenă cu el în timp ce ținea discursul, o premieră în timpul campaniei sale electorale.

O sursă din Partidul Republican al Poporului (CHP), condus de Kilicdaroglu, a declarat că principalul lider al opoziției, în vârstă de 74 de ani, a purtat vesta de oțel și că securitatea a fost intensificată după ce a primit informații că ar putea fi expus unui atac.

Cine este Kiliçdaroglu, candidatul opoziției turce la prezidențiale

Opozantul numărul unu al președintelui în exercițiu, un bărbat cu o figură zveltă și o mustață albă și subțire, pozează în „Domnul Curat" al politicii turcești, denunțând de ani de zile corupția pe care o consideră că este o cangrenă ce a cuprins vârful statului.

El promite că va continua să își plătească facturile de apă și electricitate în calitate de președinte și că se va întoarce în istoricul palat prezidențial Çankaya, în loc să se mute în somptuosul palat de 1.100 de camere pe care Erdogan l-a construit pe un deal împădurit și protejat din Ankara.

„El este ca noi. El îi înțelege pe oameni", a declarat entuziasmată Aleyna Erdem, în vârstă de 20 de ani, o suporteră a lui Kiliçdaroglu, la un miting electoral din Istanbul, notează AFP.

Kemal Kiliçdaroglu promite, de asemenea, să nu confiște puterea după ce va „restabili democrația" și că va limita puterile președintelui. El spune că va preda ștafeta și se va retrage pentru a avea grijă de nepoții săi, spune el. „Nu sunt un om ambițios", a declarat el în aprilie pentru revista Time.

De când a preluat președinția CHP, fondat de părintele Turciei moderne Mustafa Kemal Atatürk, el a transformat linia partidului, schimbând imaginea sa foarte laică. La sfârșitul anului 2022, el a propus o lege pentru a garanta dreptul femeilor turce de a purta vălul pe cap, inițiativă apreciată de electoratul conservator.

Kiliçdaroglu, născut într-o familie modestă din provincia istoric rebelă Dersim (redenumită Tunceli, în estul Anatoliei), cu o majoritate kurdă și alevi, încearcă în paralel să-i atragă pe kurzi, dintre care mulți îl numesc cu afecțiune „Piro", un cuvânt kurd care desemnează un bunic sau un lider religios alevi.

Președintele Erdogan îl numește „Bay Kemal" („domnul Kemal"), folosind termenul „bay" rezervat în mod tradițional străinilor pentru a-l ironiza. De la începutul campaniei, șeful statului l-a redenumit „Bay Bay Kemal" (pronunțat „Bye Bye Kemal"), susținând că turcii îl vor „îngropa" cu votul lor în seara zilei de 14 mai, în ciuda faptului că mai multe sondaje îl plasează pe Kiliçdaroglu în poziția de favorit.

„Sunt Kemal, vin!"

Economist de formație, numit în fruntea puternicei Agenții Sociale din Turcia în anii 1990, a fost mult timp considerat incapabil să câștige alegerile. Dar dubla victorie în 2019 a candidaților CHP la alegerile municipale din Istanbul și Ankara, un eșec fără precedent pentru Recep Tayyip Erdogan și partidul său, i se datorează în mare parte.

Cu acest succes, liderul CHP a reușit în acest an să unească în spatele său șase formațiuni de opoziție și să obțină sprijinul principalului partid prokurd.

De asemenea, el știe alături de cine să apară în public: primarii foarte populari ai CHP din Istanbul și Ankara, Ekrem Imamoglu și Mansur Yavas, pe care vrea să îi numească vicepreședinți, participă la aproape toate deplasările sale de campanie.

Candidatului opoziției la prezidențiale, al cărui punct culminant a fost marșul de 420 km pe care l-a condus în 2017 între Ankara și Istanbul pentru a denunța încarcerarea unui membru al partidului său, îi place să pledeze pentru răbdare.

Unul dintre afișele de campanie ale lui Kiliçdaroglu promite susținătorilor săi că vine sfârșitul unei lungi așteptări: „Sunt Kemal, vin!".

Referințe: