După 15 zile petrecute în regim de izolare, disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost trimis miercuri înapoi într-o celulă solitară, în timp ce autorităţile au început o nouă rundă de proceduri judiciare împotriva sa, relatează agențiile DPA și Agerpres.

O audiere a lui Alexei Navalnii, care e închis în Colonia penală 6 din MelehovoFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Aliaţii lui Navalnîi declară pe Telegram că principiul „sfânt” de a permite unui deţinut o zi de odihnă după 15 zile de izolare, respectat în perioada sovietică, a fost încălcat în cazul său.

Este a 14-a oară, din vara anului trecut, când Aleksei Navalnîi este trimis în regim de izolare, unde condiţiile sunt deosebit de dure.

Deţinuţii nu pot cumpăra alimente suplimentare şi nici nu pot fi vizitaţi de rude.

Recent, Navalnîi a transmis că timpul pe care îl are la dispoziţie pentru a scrie scrisori a fost scurtat, iar plimbările sale zilnice în curtea închisorii sunt programate dimineaţa devreme pentru a nu vedea lumina soarelui.

Acuzat mai nou că ar fi pregătit atacuri teroriste din închisoare

Noua rundă de proceduri judiciare care îl vizează se referă la presupuse activităţi extremiste, el denunţând o „acuzaţie absurdă”.

Navalnîi este acuzat că ar fi pregătit atacuri teroriste în închisoare, notează agenția DPA.

„Mă aştept la 30 de ani în acest caz şi, aparent la închisoare pe viaţă în următorul”, a declarat miercuri disidentul rus prin intermediul unei legături video într-o primă sesiune tehnică, în care instanţa va decide cât timp va primi inculpatul pentru a se familiariza cu acuzaţiile care i se aduc.

Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmâş, a explicat că instanţa încearcă să îl împiedice să comunice cu presa.

Pe plan internaţional, Aleksei Navalnîi, care oficial a fost condamnat pentru fraudă, este considerat deţinut politic, în timp ce activiştii pentru drepturile omului vorbesc de un proces arbitrar pentru a-l reduce la tăcere pe acest oponent al preşedintelui Vladimir Putin.​

***

Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, imediat ce s-a întors din Germania, unde fusese tratat pentru o intoxicaţie cu un agent neurotoxic, pentru care consideră vinovat Kremlinul. În martie 2022, el a mai primit o condamnare de nouă ani de închisoare în regim strict, în urma unor acuzaţii de „escrocherie” pe care le consideră fictive. În octombrie anul trecut, i s-a comunicat că este acuzat şi de alte infracţiuni, pentru care ar putea fi condamnat la încă 30 de ani de detenţie.

Citește și: