Opozantul rus încarcerat Alexei Navalnîi, care denunţă de mai multe săptămâni o înăsprire a condiţiilor sale de detenţie, a indicat luni că va da în judecată închisoarea pentru că este privat de ghete de iarnă, chiar dacă afară a nins şi temperaturile au scăzut, relatează AFP și Agerpres.

O audiere a lui Alexei Navalnii, care e închis în Colonia penală 6 din MelehovoFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Depun o plângere împotriva coloniei penitenciare în care mă aflu, cerându-i să-mi dea ghete de iarnă”, a scris el într-un mesaj transmis avocaţilor săi şi publicat pe reţelele sale de socializare. Potrivit lui Alexei Navalnîi, încarcerat la 200 km de Moscova, această privare „este un excelent exemplu al vicleniei şi sofisticării sistemului de presiune” în închisorile ruse.

„Dacă nu ţi se dau ghete de iarnă, asta înseamnă că nu ieşi la plimbare (şi suferi de asta) sau ieşi la plimbare şi te îmbolnăveşti (ceea ce mi s-a întâmplat deja)”, explică opozantul. Şi, spune el, să te îmbolnăveşti în penitenciar „nu este absolut deloc recomandabil”: apa caldă este limitată la trei căni pe zi şi asta ar implica să ceri medicamente şi servicii administraţiei penitenciare.

„Când ea simte că are o pârghie suplimentară, administraţia începe să-ţi răsucească braţul şi să ceară ca tu să faci concesii”, declară Navalnîi. „Lipsa unor ghete stupide de iarnă mă face vulnerabil”, spune el.

Ironii ale lui Alexei Navalnîi pentru unii dintre susținătorii lui

Navalnîi i-a ironizat pe unii dintre susţinătorii săi care îi scriu şi vorbesc în scrisorile lor despre „depresie şi tenebre”.

„Sunteţi serioşi? Haideţi, reveniţi-vă! Dacă sunteţi în viaţă, sănătoşi şi liberi, nimic nu este atât de rău. Beţi-vă caffe latte cu aromă de dovleac şi faceţi ceva pentru a aduce libertatea în Rusia!”.

Alexei Navalnîi a fost arestat în Rusia în ianuarie 2021, la revenirea sa în ţară după ce primise îngrijiri în Germania, ca urmare a otrăvirii sale cu un agent neurotoxic cu caracter militar în Siberia.

Ulterior el a fost condamnat în cadrul unor mai multe procese denunțate ca fiind politice.

În octombrie, Navalnîi a anunţat că este vizat de noi acuzaţii, care i-ar putea aduce 30 de ani de închisoare.