Disidentul rus Alexei Navalnîi a anunțat joi că procurorii ruși au deschis un nou dosar pe numele său, acuzându-l de data aceasta de promovarea terorismului și extremismului.

O audiere a lui Alexei Navalnii, care e închis în Colonia penală 6 din MelehovoFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Navalnîi, cel mai proeminent critic al președintelui Vladimir Putin, execută deja o sentință de 11 ani și jumătate de închisoare după ce a fost condamnat în procese separate de încălcarea condițiilor de eliberare pe cauțiune, sfidarea instanței și fraudă.

Acesta respinge toate acuzațiile ce i se aduc, afirmând că sunt dosare politice menite să îl țină încarcerat după ce în luna ianuarie a anului trecut a ales să se întoarcă în Rusia în urma recuperării în Germania după otrăvirea cu agentul neurotoxic noviciok.

El a fost arestat la aterizarea pe aeroport și a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în urma unui proces care a durat puțin peste două săptămâni.

Sentința a fost redusă la doi ani și 8 luni de detenție după scăderea perioadei pe care a petrecut-o anterior în arest însă procurorii ruși au deschis apoi o serie de procese pe bandă rulantă împotriva sa, obținând mai multe condamnări.

„Sunt un geniu al lumii infracționale”, a declarat el joi, disidentul postând pe contul său de Twitter prin intermediul avocaților și aliaților săi.

„V-ați gândit cu toții că am fost izolat în închisoare timp de doi ani dar se pare că în acest timp comiteam infracțiuni. Din fericire, Comitetul de Investigații a fost vigilent și nu a ratat nimic”, a adăugat el.