Un raid american de elicopter în nordul Siriei a ucis un lider al Statului Islamic responsabil de planificarea unor atacuri în Orientul Mijlociu şi Europa, a anunţat luni Washingtonul, citat de agenția DPA și Agerpres.

Lovitura impotriva ISIS in SiriaFoto: Khalid Mohammed / Associated Press / Profimedia Images

Forţele Comandamentului central american (CENTCOM) l-au ucis pe Abd-al-Hadi Mahmud al-Haji Ali, precum şi alţi doi luptători ai organizaţiei extremiste Stat Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIS, într-un raid luni dimineaţă, a declarat Pentagonul.

Bărbatul era un lider de rang înalt al ISIS şi „planificator operaţional responsabil de planificarea unor atacuri teroriste în Orientul Mijlociu şi Europa”, a declarat CENTCOM într-un comunicat, adăugând că bărbatul respectiv a fost ţinta operaţiunii.

Armata americană a precizat că raidul a fost lansat după ce serviciile de informaţii au dezvăluit un complot al Statului Islamic pentru a răpi oficiali din străinătate şi a-i folosi ca monedă de schimb.

„Ştim că ISIS îşi păstrează dorinţa de a lovi dincolo de Orientul Mijlociu”, a declarat purtătorul de cuvânt al CENTCOM, colonelul Joe Buccino.

„Acest raid dă o lovitură semnificativă operaţiunilor ISIS în regiune, dar nu elimină capacitatea ISIS de a conduce operaţiuni”, a subliniat el.

Armata americană continuă decapitarea ISIS în Siria

CENTCOM a anunţat anterior că două persoane înarmate au fost ucise în operaţiune, despre care se crede că nu a produs victime civile.

Rami Abdel Rahman, şeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a confirmat pentru DPA că operaţiunea a avut loc şi că trei persoane au fost ucise, două la locul operaţiunii şi a treia la marginea unui sat.

Potrivit OSDO, atacul a avut loc în apropierea localităţii Jarabulus, la est de Alep, duminică după miezul nopţii.

La începutul lunii aprilie CENTCOM a anunțat uciderea unui alt lider al Statului Islamic, Khalid 'Aydd Ahmad al-jabouri, care a fost de asemenea responsabil de planificarea atacurilor organizației teroriste în Europa.

Aceeași structură a armatei americane a anunțat în decembrie eliminarea a doi lideri ai ISIS în estul Siriei, după ce în iulie un atac cu dronă al SUA l-a ucis pe liderul suprem din Siria al Statului Islamic, Maher al-Agal.