Statele Unite au desfășurat luni o operațiune militară prin care au ucis un lider de rang înalt al Statului Islamic în Siria, a anunțat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) într-un comunicat la începutul zilei de marți, potrivit Reuters.

Steag al teroriștilor ISIS din SiriaFoto: Sibylle A. Mller / Alamy / Alamy / Profimedia

Khalid 'Aydd Ahmad al-jabouri a fost responsabil de planificarea atacurilor ISIS în Europa și a dezvoltat structura de conducere a ISIS, se arată în comunicat.

Niciun civil nu a fost ucis sau rănit în acest atac, a precizat CENTCOM, adăugând că gruparea „continuă să reprezinte o amenințare pentru regiune și nu numai".

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), o dronă americană a vizat lideri ISIS în provincia Idleb, într-un sector controlat de jihadişti în noerd-vestul Siriei.

Bărbatul - un irakian care se dădea drept sirian şi care îşi spunea Khaled - s-a refugiat în această regiune în urmă cu zece zile, potrivit SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria. El a fost vizat cu drona în timp ce mergea, în apropierea locuinţei sale, şi avea un telefon asupra sa, potrivit SOHR.

Săptămâna trecută, agenția de știri Tass a scris că Rusia a protestat pe lângă coaliția condusă de americani împotriva grupării militante Stat Islamic în legătură cu „acțiunile provocatoare" ale forțelor armate americane din Siria.